Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Mozilla Thunderbird (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mozilla-thunderbird-58552/)

andy 21.11.2005 12:43

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
MaciejT, możesz spokojnie odinstalować TB, deinstalator nie usuwa profila.

Tylko odinstalowanie TB nie pomoże. Wina leży w zainstalowanym rozszerzeniu które znajduje się w profilu. Ostatnim moim pomysłem jest ręczne usunięcie z tegoż profilu rozszerzenia. Znajduje się ono w katalogu "extensions".

Jeśli i ta próba zakończy sie niepowodzeniem a miałeś jakieś ważne listy to wystarczy, że do nowo utworzonego profilu skopiujesz folder Mail. W którym znajdują się wszystkie wysłane/odebrane/zapisane emaile.

Powodzenia.

Zetoxa 21.11.2005 10:45

MaciejT, możesz spokojnie odinstalować TB, deinstalator nie usuwa profila.

andy 20.11.2005 17:26

Cytat:

Napisany przez MaciejT
@andy, mam wersje 1.07. Nie da sie go teraz uruchomic. Czy jak go odinstaluje i zainstaluje ponownie, to bedzie pamietal pobrana poczte i wszystkie ustawienia? (zainstaluje do tego samego katalogu)

Spróbuj go uruchomić z takim parametrem "-safe-mode". Jeżeli Ci się uruchomi to odinstaluj to rozszerzenie.
Jeżeli to nie pomoże będziesz musiał usunąć profil TB. Znajduje się on standardowo w folderze "C:\Documents and Settings\nazwa_profilu\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles".

MaciejT 20.11.2005 16:10

@andy, mam wersje 1.07. Nie da sie go teraz uruchomic. Czy jak go odinstaluje i zainstaluje ponownie, to bedzie pamietal pobrana poczte i wszystkie ustawienia? (zainstaluje do tego samego katalogu)

andy 20.11.2005 08:57

Cytat:

Napisany przez **mondeo**
Rozszerzenie służące do zabezpieczania profilu: ProfilePassword PL

Dzięki:piwo: nie wiedziałem, że jest takie rozszerzenie.

Cytat:

Napisany przez MaciejT
heh, rozwalilo mi thunderbirda :podbite:nawet w safemode sie nie uruchamia

U mnie działa poprawnie. Na stronce z rozszerzeniem jest napisane, żeby do Thunderbirda 1.5 nie instalować wersji JS. Musisz zainstalować wersję RDF

MaciejT 20.11.2005 02:21

Cytat:

Napisany przez **mondeo**

heh, rozwalilo mi thunderbirda :podbite:

nawet w safemode sie nie uruchamia :ysz:

**mondeo** 19.11.2005 09:08

andy 18.11.2005 10:23

@MaciejT http://mozillapl.org/projekty/Szkola...eProfilu?v=cn0

MaciejT 18.11.2005 01:01

Z ciekawosci zainstalowalem sobie Thunderbirda :)
Bardzo mily, prosty programik do poczty ;)
Dziwna konfiguracja SMTP, ale juz sobie poradzilem, a tymczasem mam pytanie o najwazniejsza funkcjonalnosc:

czy da sie jakos zabezpieczyc haslem dostep do pobranej przez ThB poczty (konto na haslo, caly program na haslo, lub inne twory)? Bo w chwili obecnej zeby przeczytac listy wystarczy otworzyc program, a to zdecydowanie za malo jak dla mnie. W funkcjach ThB takiej opcji nie znalazlem, wsrod rozszerzen takze...

IceManSpy 10.11.2005 16:18

Ok, dziala. Dzieki wam :piwo:

**mondeo** 10.11.2005 13:02

Czyli dla każdego adresu emailowego musisz oddzielnie skonfigurować mozilla thunderbird
w/w wskazówek

Zetoxa 10.11.2005 09:34

Ilość załączników: 1
... o Jezu, muszę w takim razie zastosować łopatologie,
Narzędzia/konfiguracja kont/serwer poczty wychodzącej, przycisk Dodaj jak na rysunku, w polu Opis może być pusto, w polu "nazwa serwera" piszesz smtp.poczta.interia.pl czy jak to tam u ciebie się nazywa, w polu Użytkownik dajesz nazwę konta (przed małpą), ewentualnie ptaszkujesz hasło, OK i już. Masz w ten sposób utworzone dwa konta wysyłające. Wracasz do głównego okna "konfiguracja konta" w tym drugim koncie, które nie wysyła, w polu "serwer poczty wychodzącej" wybierasz nie domyślny smtp, tylko ten przed chwilą utworzony, jak na moim rysunku w poście nr 6. Restart TB i już gotowe. Prościej już nie potrafię.

IceManSpy 09.11.2005 19:19

Nie mam czegos takiego!! Nie mam jak dodac.

Mam tylko Serwer poczty wychodzacy. Obrazek. Co tam mam zmienic? Nie moge odznaczyc nazwy uzytkownika ,poniewaz wogole nie moge wtedy wysylac poczty

Zetoxa 09.11.2005 16:55

bo konto pierwsze jest domyślne, zdefiniuj SMTP dla drugiego konta. Ja mam konto domyślne na gazecie, ale by wysyłać z WP musiałem dodać nowy SMTP jak na rysunku. W definiowaniu drugiego SMTP musisz podać nazwę konta (czyli to przed małpą), sam adres SMTP bedzie oczywiście ten sam.

IceManSpy 09.11.2005 16:39

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
dla każdego konta musisz zdefiniować osobny, jego własny SMTP, wtedy TB będzie wysyłał wiadomości z własnego SMTP a nie próbował z domyślnego.

mam poczta.interia.pl:25

w wszystkich.

napisalem ze z 1 konta sie wysyla. tylko z konta 2 mam problem

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:09.