Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarki palą mi płyty dvd w "kółka" (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarki-pala-mi-plyty-dvd-kolka-59554/)

Robroy2 07.12.2005 20:15

Nagrywarki palą mi płyty dvd w "kółka"

Witam
Nagrywam płyty już od dłuższego czasu, ostatnio miałem nagrywarkę Pioneer DVR-109, wszystko było OK z tym tylko że przy wypalaniu płyt (bez względu na firmę) przy szybkości x8 na nagranej płycie były widoczne (w sumie nie wiem jak je nazwać) kółka, to znaczy wyglądało to tak jakby płyta była oddzielona od siebie kręgami, nie była jednolita widać było okręgi (różen wielkośći np. 1 cm potem 2cm i znów 1 cm). Chciałem zrobic zdjęcie tego "zjawiska" ale niestety nic nie widać na nim....
Przy wypalaniu x4 płyta była "ładnie" jednolita. Byłem pewny ze to wina nagrywarki (swoje już wypaliła), ale wczoraj kupiłem NEC'a 4550a i nadla mam to samo, czy możo ktos wie co jest grane??? Skoro to nie napęd to co???
Jestem otwarty na wszelkie sugestie...

soyo 07.12.2005 20:30

Spotkałem sie też z takim zjawiskiem na plytach CD.Według mnie to "wina " lakieru uzytego przy produkcji płyty.

Robroy2 07.12.2005 20:41

Hmm... nie wiem, nagrywałem na róznych nośnikach (Verbatim, TDK, Platinum).
Czy może mieć to jakiś związek z szybkością nagrywania? Zauważyłem (paląc nastepna płytę Clonem) nastwiając szybkość x8 że do 13% program pokazywał mi szybkość nagrywania 4,14, od 13% do 56% szybkość 6,22, potem lekko przyspieszył do 6,42 aż w końcu pokazał szybkość 8,23 i znów zwolnił do 6,36? To chyba nie jest normalne??? Czy ktoś może wie w czym tkwi problem??? Jak temu zapobiec i nagrywać z jednakową szybkością??

soyo 07.12.2005 20:45

Tu nie wyprostujesz.Nagrywarka koryguje szybkość zależnie od jakosci nosnika (korekcja).Płyta jest poprostu nierówna.Inną przyczyną może byc dopływ danych do nagrywarki,ale wtedy bufor "skacze".

SpeedFreaK 07.12.2005 21:20

To jest związane z prędkoscią zapisu, nagrywarka jest sprawna.

Robroy2 07.12.2005 21:29

Też mi sie tak wydaje... ale co ja mam z tym zrobić? Czy to ma jakiś wpływ na trwałość i jakość wypalonych płyt???

SpeedFreaK 07.12.2005 21:40

Nie, to nie ma wpływu na trwałośc i jakośc zapisu, Mam 2 nagrywarki (Plextor PX716A i LiteOn SOHW1653S, obie robią takie "kółka". Jakośc zapisu i trwałośc jest bez zarzutu (na Plextorze, z LiteOnem jest sporo gorzej).

Bartez 07.12.2005 23:55

Cytat:

Napisany przez Robroy2
Hmm... nie wiem, nagrywałem na róznych nośnikach (Verbatim, TDK, Platinum).
Czy może mieć to jakiś związek z szybkością nagrywania? Zauważyłem (paląc nastepna płytę Clonem) nastwiając szybkość x8 że do 13% program pokazywał mi szybkość nagrywania 4,14, od 13% do 56% szybkość 6,22, potem lekko przyspieszył do 6,42 aż w końcu pokazał szybkość 8,23 i znów zwolnił do 6,36? To chyba nie jest normalne??? Czy ktoś może wie w czym tkwi problem??? Jak temu zapobiec i nagrywać z jednakową szybkością??

Taka jest strategia zapisu nagrywarki. Prędkość, jaką mają nagrywarki, czy też indeks widoczny na nośnikach np. x48 lub x52 to prędkość MAKSYMALNA, którą nagrywarka osiąga pod koniec procesu nagrywania. W zależności od strategii zapisu prędkośc ta rośnie ciągle w miarę postępowania nagrywania (strategia CAV - Constant Angular Velocity lub P-CAV - Partial Constant Angular Velocity ), wzrasta strefami, co ma prawdopodobnie miejsce w Twoim przypadku (Z-CLV - Zone Constant Linear Velocity) lub jest stała, czyli strategia CLV - Constant Linear Velocity.

Więcej o strategiach zapisu można znaleźć w naszym artykule: CLV, CAV, Z-CLV, P-CAV

Fooby 08.12.2005 20:28

Płyta nagrywana jest od srodka, w zwiazku ze stopniowym zwiększaniem sie okręgu nagrywarka zwiększa predkość (wsłuchaj się w zauważalne przyśpieszenie wypalania) i to są te kółka ;)

Robroy2 08.12.2005 22:52

OK dzięki za odpowiedzi... bo już zaczynałem się bać że te "kółka" to efekt źle palonych płyt.....

punisher 10.12.2005 09:40

Napisz robroy2 jaką masz konfigurację komputera. Coś mi się wydaje, że masz wolnego kompa i w związku z tym przy większych prędkościach zapisu włącza się burn-proof i stąd te kółka. Jak zauważyłeś przy niższych prędkościach nie występują. Być może nie masz też włączonego DMA.

SpeedFreaK 10.12.2005 12:38

Przy 4x nagrywarka wypala całą płyte z jedna prędkością- 4x :)
Przy 8x juz jest inaczej- palnik zaczyna zazwyczaj od 4x i stopniowo zwieksza prędkość (dynamicznie lub skokowo) do wybranych w programie nagrywającym 8x- stąd te "kółka". Nie jest to moim zdaniem związane z DMA itp.

Robroy2 11.12.2005 11:38

Podaje podstawowe dane kompa:
System Windows XP
Procesor Athlon XP 1700+
Ram 512
może to i wina "wolniejszego" procesora, ale mam zamiar teraz zmeinić płytę główną i procesor (na Athlona XP 3000+) no i może dorzucę ramu, wtedy zobacze, acha i zmieniam znów nagrywarke, tydzień miałem NEC'a 4550A, ale nie jestem zadowolony (zamieniłem bo wcześniej miałem Pioneera DVR-109 i moim zdaniem był lepszy od NEC'a), we wtorek kupuje Benq 1640, mam nadzieje że z tej spawary będe zadowolony..
jedno pytanie (jestem jeszcze w wielu sprawach laikiem) marcines_mp napisała że mogę mieć nie włączonego DMA, hmm... a co to jest DMA?

melag 11.12.2005 12:22

Cytat:

Napisany przez Robroy2
jedno pytanie (jestem jeszcze w wielu sprawach laikiem) marcines_mp napisała że mogę mieć nie włączonego DMA, hmm... a co to jest DMA?

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57002 :czytaj:

loki841 11.12.2005 17:28

Ja mam tez problem z tymi kółkami, tez wypala mi tak dziwnie, ale najgorsze jest to że nie mogę tej płyty odtworzyć po nagraniu. Czasami nagra mi dobrze. Dziś narywałem 3 filmy na płytkach Dysan i wszytkie 3 płytki mają kółka i nie można ich odwtorzyć. Mam nagrywarke liteon 1693s. Przy nagrywaniu skacze mi także bufor, ale tylko przy nagrywaniu DVD przy CD jest ok, Czy ktos wie co to może być. DMA sprawdzałem i dobrze mam ustawione.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:01.