![]() |
Ale nie każdy emu sobie radzi z tym MGS, a zrobiłem tak samo z Oddworld Abe's Exoddus i działa wszędzie. Co prawda POPS sobie nie radzi z grafiką ale nawet emu na androida sobie z tym obrazem radzi a z MGS już nie.
|
Cytat:
Widzisz, trzeba czytać dokładnie tutki ;p |
Ok, działa, w końcu działa i nie ma problemu z przejściem do Blast Furnace, chyba wybierałem nie ten patcher co trzeba. xD Obie wersje, oryginalna i ten Classic coś tam.
|
No i nie zmienia, zacina się na black screen po drugiej walce ze sniper Wolf i próbie przejścia do Blast Furnace.
|
Thx, ja tam ręcznie edytowałem i nic z tego nie wyszło, jutro spróbuję i dam znać.
|
Cytat:
Co jest źle przygotowane ? Program, który kompiluje obrazy jest podany pod linkiem na poprzedniej stronie, nie ma innego - korzystałem z tego co jest na stronie. Albo wiesz co, spróbuj tego - pamiętam, że zgłaszałem problem na Assemblerze i ktoś podrzucił mi ten link. Nie jestem pewny czy masz ten problem co ja miałem, ale tu masz opisane moje spostrzeżenia i odpowiedzi. |
Ok, ale z czego korzystałeś? Bo oficjalny jest źle przygotowany.
|
Cytat:
Trzeba się zabrać do roboty :) Sorki, nie umiem czytać - od listopada ;p |
Dołączę ci się wyjątkowo bo rozchodzi mnie się o to samo. XD Tyle że u mnie nie działa przejście na CD2, a obraz ma tyle ile powinien.
|
Sprawdziłem :)
Co prawda nie w miejscu gdzie zmienia się płyty, bo nie doszedłem tam jeszcze, a na save'y z internetu nie można liczyć; ale znalazłem save ze stanem z już z drugiej płyty i załadowało się bez problemu ;) Także, można grać :) |
W końcu znalazło się odpowiednie rozwiązanie dla problemu :)
Paczka zawiera wszystkie potrzebne pliki by skompilować dwa obrazy płyt w jeden i oczywiście instrukcję jak to zrobić (pliki *.bin należy nazwać eve-1.bin i eve-2.bin). W sumie nie sprawdziłem jeszcze czy działa motyw na POPS'ie (w każdym razie gra się uruchamia normalnie, tylko nie doszedłem jeszcze do walki ze Sniper Wolf), ale podobno w ePSXe tak. Aha, i jeszcze jedna ważna rzecz; Programik jest napisany pod wersję NTSC MGS'a (SLUS-005.94, SLUS-007.76). Tutaj można znaleźć "kompilatory" dla innych gier wielopłytowych ;) |
Dzięki :)
Mam ECCRegen'a, ale do pomocy nie zaglądałem... nie pomyślałbym, że tam może być coś takiego :p |
http://web.archive.org/web/200712270...escription.htm
Więcej informacji w helpie po ściągnięciu programu. |
Widzę, że kompletnie nie rozumiesz co zrobiłeś. <siada wygodnie w fotelu i rozpala fajkę> ;)
Są różne systemy plików przeznaczone na różne urządzenia i w różnych różnie to zostało opracowane. Oprócz zwykłych danych, są też dane korekcyjne na wypadek błędów odczytu (uszkodzenia fizyczne, losowe błędy odczytu itd.) po to aby program, który zajmuje się obsługą nośnika i formatem danych na nim, wiedział że to co odczytał jest poprawne. Żyjemy w takim świecie, że nawet neutrina mogą mieć wpływ na takie rzeczy, więc mądrzy ludzie musieli wymyślić jakiś system, który zabezpieczy ich przed losową utratą danych. Jednym z antycznych zabezpieczeń jest celowe uszkodzenie danych korekcyjnych, abyś nie mógł tego ot tak sobie skopiować. "Zwykły program" myśli że nośnik jest uszkodzony (ponieważ nie zgadza się suma z danymi, które opisuje), podczas gdy firmware PSX w ogóle tego nie odczytuje (i dlatego można to było zastosować). Więc to co zrobiłeś to kopię plików+dane korekcyjne. Są przeplecione bo to co sektor idzie. Ale tego z oczywistych względów gra nie odczyta. Teoretycznie więc, trzeba z każdego bloku po 2352b odciąć tyle aby zostawało 2048b. Nie wiem jednak jak to wygląda bo nigdy się tym nie interesowałem (być może "śmiecie" są na końcu). |
U mnie gra odpala się poprawnie, ale na początku zastanawiałem się czy nie zostać przy SYSTEM.CNF, w sumie ta zmiana raczej niczego nie wnosi jeśli mi działa :p
Hmm, zapomniałem o tym co pisałeś... Pliki zostały większe, takie jak po ekstrakcji. Metoda, która była opisana w tym tutku nie opisuje jak zmienić rozmiar pliku - czyli wyciągnięcie CDMage po sektorach sprawiała, że plik był tylko mniejszy ~0,5 MB. Nie mam pojęcia jak można by usunąć te dodatkowe dane (plik oryginalny z CD1 ma 45,3 MB, a ten wyjęty w 2352 52 MB), skoro nie można sprawdzić jak wygląda jego zawartość. Ewentualnie można by znaleźć go w obrazie gry (sporo szukania, ale też nie wiadomo dokładnie jak się zaczyna... :p) i w ten sposób odseparować od reszty. Chyba... :p |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:29. |