Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Teac CD-W540E i Communication failure (https://forum.cdrinfo.pl/f2/teac-cd-w540e-communication-failure-9827/)

Anazar 13.09.2002 17:15

TEAC

Jak są zajęte wszystkie kanały IDE na płycie to często są taki problemy. To nie musi skończyć się na wymianie okablowania. w około 30% takich problemów trzeba kupić kontroler IDE wcisnąć go do wplnego PCI i wpiąć do niego dyski a napędy ATAPI pozostawić podpięte do płyty, pamiętając aby nagrywarka była na master i najlepiej jako "secondary master" ;)

Laser 28.08.2002 22:15

[QUOTE]Bidi napisa***322;(a)
[B
bzdura na kolkach, nie opuzni ci dysku dopuki nie korzystasz z cdromu ,dvd czy cdrw a jak korzystasz to jaka roznica??? i tak ci szybciej nie bedzie przygrywac z plytki na hddd i tak wiec niech nikt nie mowi ze podlaczenie hdd z napedem optycznym zwolni dusk do udma 33 to bzdura

Witam !

Pozwólcie ze zostawię to bez mojego komentarza / no moze nie całkem:) / poprostu BIDI wnosi nam tu nowe teorie ... proszę bardzo w koncu niedawno podważyli teorię EINSTEINA na temat stałej prędksci wiatła więc ...

PS: Ja tam jestem za Einsteinem reszta moze się mylić !:-D

tomgoo 28.08.2002 21:52

Cytat:

esem napisa***322;(a)

Oj tomgoo, tomgoo przeczytałeś ten artykuł bardzo niestarannie.
Nieucz innych głupot, "łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo" - nie spina się razem napędów wolnych z szybkimi. Cechą Twojego pomysłu jest to, że:
1 wszystkie napędy są wolne i to jest podstawowa wada Twojego rozwiązania,
2 transfer z CD-ROMu jest szybszy do nagrywarki (są na różnych IDE) - ma znaczenie przy przegrywaniu "w locie" i to jest jedyna zaleta Twojego pomysłu. 8)

ok no dobra może mi coś szczeliło do główki i cos takiego napisałem :) ale ja tak naprawde mam cdrom icdrw ide 1
1de2hdd tak wiec soryy jeśli komuś żle doradziłem;) :-D

esem 28.08.2002 18:44

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)

oj to kolego troche przesadziłeś
jak ma sie 2 dyski twarde i dwa napędy optczne to tak jak napisałem sie je właśnie podłącza . Nawet popatrz artykuł cdrinfo na stronie głównej o konfiguracji napędów ide . A co do tego że nie ma różnicy jak jest na tasmie cdrom i nagrywara to też sie mylisz . Nagrywara powinna być na master . A via 4in1 nie powinno być najno2sze zainstalowane lecz wersja 4.60 bo ona nie sprawia probvlemów.

Oj tomgoo, tomgoo przeczytałeś ten artykuł bardzo niestarannie.
Nieucz innych głupot, "łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo" - nie spina się razem napędów wolnych z szybkimi. Cechą Twojego pomysłu jest to, że:
1 wszystkie napędy są wolne i to jest podstawowa wada Twojego rozwiązania,
2 transfer z CD-ROMu jest szybszy do nagrywarki (są na różnych IDE) - ma znaczenie przy przegrywaniu "w locie" i to jest jedyna zaleta Twojego pomysłu. 8)

Yahol 28.08.2002 15:32

[QUOTE]Bidi napisa***322;(a)
[B]
Cytat:

maareczek napisa***322;(a)

======================
bzdura na kolkach, nie opuzni ci dysku dopuki nie korzystasz z cdromu ,dvd czy cdrw a jak korzystasz to jaka roznica??? i tak ci szybciej nie bedzie przygrywac z plytki na hddd i tak wiec niech nikt nie mowi ze podlaczenie hdd z napedem optycznym zwolni dusk do udma 33 to bzdura

Mama ci nie mowila, zebys sluchal starszych?
A jak nie wierzysz to sam sprawdz!
(ps. ja sprawdzilem i opinia z forum sie sprawdzila! zwolnilo dysk do DVD!)

Bidi 28.08.2002 15:21

[QUOTE]maareczek napisa***322;(a)
[B]

a od kiedy to dyski sie podlacza razem z CDROM-ami albo CDRW ???? po co ???? zeby znmulic swoje dyski poprzez spadek transferu i wydajnosci. Mimo ze bedziesz mial nawet dyski ATA-100 albo ATA-133 to i tak ci beda chodzili jako ATA-33 tak jak CDROMY. nie wykorzystasz w pelni swoich dyskow.
======================

Weron 26.08.2002 18:44

Najlepsze polaczenie jest takie aby wszystko dobrze dzialalo ;)

Yahol 26.08.2002 18:32

Mnie uczono tak:
PM-HDD
PS-HDD
SM-CDRW
SS-CDrom
i bede sie upieral ze to jest optymalne polaczenie!
A ze nie mozna palic w locie, no coz sa dodatkowe kontrolery (mam) i mozna podlaczyc wszystko na master i kwita!

cana 26.08.2002 18:25

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)

jak ma sie 2 dyski twarde i dwa napędy optczne to tak jak napisałem sie je właśnie podłącza . Nawet popatrz artykuł cdrinfo na stronie głównej o konfiguracji napędów ide . A co do tego że nie ma różnicy jak jest na tasmie cdrom i nagrywara to też sie mylisz . Nagrywara powinna być na master . A via 4in1 nie powinno być najno2sze zainstalowane lecz wersja 4.60 bo ona nie sprawia probvlemów.

co do via to ja zawsze istaluje ostatnie a napędy mam na odzielnych kanałach /wszystkie jako master :)/ ale jak miałem tylko dwa kanały to zawsze miałem hdki na pierwszym a wypałek z cd/or dvd / na drugim i zawsze wypałek jako master / problemem moze być tylko palenie w locie ale jako że nie stosuje tej metody więc nie przeszkadza mi ten fakt /a połączenie hdd z cdrw or cd będzie powodowało spadek wydajności hdd zawsze wtedy gdy jednocześnie obydwa urządzenia beda próbowały posłać jakieś dane po kabelku ale nie az do prędkości najwolniejszego /a zresztą cd or dvd pracujące jako ata66 nie spowodują aż tak katastrofalnego spadku ogólnej wydajności /
więc rerasumując optyczne na drugim kanale a hdd na pierwszym i będzie IMHO ok
pozdro

tomgoo 26.08.2002 17:51

Cytat:

maareczek napisa***322;(a)

a od kiedy to dyski sie podlacza razem z CDROM-ami albo CDRW ???? po co ???? zeby znmulic swoje dyski poprzez spadek transferu i wydajnosci. Mimo ze bedziesz mial nawet dyski ATA-100 albo ATA-133 to i tak ci beda chodzili jako ATA-33 tak jak CDROMY. nie wykorzystasz w pelni swoich dyskow.
DYSKI na jednej tasiemce a CD i CDRW na drugiej tasiemne, nie ma roznicy cza master czy slave. pokombinuj. ale zainstaluja sobie nowy VIA 4 in 1.

tomgoo 26.08.2002 17:41

[QUOTE]Yahol napisa***322;(a)
[B]
Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
najlepiej podłącz
1dysk twardy z cdromem
2dysk twardy z nagrywara

COOOOOOO?? JESZCZE RAZ!!

tzn.o co ci chodzi yahol
przecież napisał że ma dwa dyski twarde , cdrom i nagryware

krzysztof1 26.08.2002 15:37

Ja zainstalowałem tak:

1. na pierwszej taśmie - dwa dyski
2. na drugiej taśmie - CDRW i cd-rom

Z tym, że CDRW mam na pierwszej wtyczce, a cd-rom na drugiej (na końcu taśmy)

ASPI 4.60
VIA 4 in 1 mam narazie starszą wersję, bo mi wszystko działa.

Yahol 26.08.2002 15:02

[QUOTE]tomgoo napisa***322;(a)
[B]najlepiej podłącz
1dysk twardy z cdromem
2dysk twardy z nagrywara

COOOOOOO?? JESZCZE RAZ!!

maareczek 26.08.2002 14:54

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
najlepiej podłącz
1dysk twardy z cdromem
2dysk twardy z nagrywara
zainstaluj najnowsze aspii
zainstaluj nanowszy pack via4in1
zrób tak i daj znać o rezultatach

DYSKI na jednej tasiemce a CD i CDRW na drugiej tasiemne, nie ma roznicy cza master czy slave. pokombinuj. ale zainstaluja sobie nowy VIA 4 in 1.

krzysztof1 26.08.2002 13:21

W końcu wygrałem z nagrywarką.
Przyczyną była za długa taśma.
Po zastosowaniu taśmy dołączonej do nagrywarki,
wszystko pięknie nagrywa.

Dzięki za wszelką pomoc :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:57.