Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Płyty główne jakiego producenta uważasz za najlepsze i dlaczego? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyty-glowne-jakiego-producenta-uwazasz-za-najlepsze-dlaczego-10676/)

ZiP 21.09.2002 00:08

Płyty główne jakiego producenta uważasz za najlepsze i dlaczego?

J/w. Zastanawiam się, czym różnią się od siebie poszczególne płyty główne, tj. np. Gigabyte od ECS (proszę się nie śmiać!). Proszę mnie nie bluzgać za kolejną ankietę!!!

Zetoxa 21.09.2002 00:17

ja nigdy nie bluzgam, a prywatnie lubię MSI ..... bo ją mam :cool: :* :)

Monter 21.09.2002 00:18

Re: Płyty główne jakiego producenta uważasz za najlepsze i dlaczego?

Generalnie chyba wykonaniem i własną inwencją twórczą firmy (jak mocno płyta z danym chipsetem odbiega od danych referencyjnych sugerowanych dla tego właśnie chipa). Bo jak wytłumaczyć, że płyta jednego producenta sie nie psuje a innego je... (psuje ;p ) na potęgę (przyjmując że mają ten sam skład chipsetów... Ale może ja sie nie znam ;P Niech się inni wypowiedzą... 8)

Ice 21.09.2002 00:23

Ja mam płyte ECS K7S5A i jestem z niej bardzo zadowolony !!!
Dobra jakość za niewielkie pieniądze.

ZiP 21.09.2002 00:25

W/g mnie około 80% ludzi kupujących komputer, wybiera "dobrą" (czytać: drogą) płytę główną. Chyba wszyscy jednogłośnie stwierdzą, że lepsza płyta oznacza lepszą wydajność. Ale ja się zastanawiam: czym się różni (poza ceną) droga płyta renomowanego producenta od tańszej płyty o takich samych parametrach, ale innego, mniej znanego producenta? Przecież wszystko w tym przypadku jest robione na tych samych podzespołach, współpracuje z tym samym sprzętem, jest robione według jednego standardu... Czy ktoś mi wyjaśni różnice???

Pedros 21.09.2002 00:31

Ja Ci nie będę bluzgał :)
Ale ta ankieta Ci g... da. Zagłosujemy na to co mamy lub lubimy. I nijak się to może mieć do jakości i wydajności.
A jak się popatrzy po stronach producentów (tw) to dopiero oczy grają. I nie wszystko jest u nas na rynku dostępne.

Ja powiem tak do AMD preferuję MSI ale te droższe, mniam, mniam :)
Nie lubię ECS
A do Intela - różnie - najczęściej JetWay bo tańsze.
Nie lubię ABITa

SoBal 21.09.2002 01:21

Wiele osób ma problemy z ECS'ami które wynikają ze wsółpracy płyty z najtańszymi dostępnymi pamięciami RAM. Osobiście miałem już chyba , albo 4 płyty ECS, na pierwszą narzekałem (bo i były powody) ale pozostałe to sam miodek - teraz mam jakiegos ecs'a z raidem i lanem onboard i działa ładnie (w szafie gdzieś mam epox 8kha+)

Laser 21.09.2002 07:25

Witam !

Cenie sobie płyty MSI za stabilnosć i nie najgorszą wydajnosc, w przyszłosci bedę kierował się na zmianę płyty na MSI albo ASUSA abydwie firmy są według mnie godne polecenia.

-Sid-The-Rat=> 21.09.2002 08:37

nigdy nie mialem niczego innego niz ASUS - wiec w tej ankiecie sie nie wypowem bo nie mam porownania i punktu odniesienia

a co do pytania ZiPa - to ze plyta wyglada podobnie do drugiej nie znaczy ze jest taka sama - niektore procesy technologiczne mzna zastapic gorszymi ale tanszymi, tak samo podzespoly (z tej samej fabryki ale z gorszej klasy jakosciowej, czy tez pamieci o wyzszych czasach dostepu) - wreszcie niektore technologie sa patentowane i ciezko za male pieniadze znalesc ich dzialajacy odpowiednik

sayan 21.09.2002 09:28

Polecam Abita, Asusa i MSI ... co do ECS to ja go osobiscie chyba nigdy nie kupie :)

Sam mam w domu Abita.

Niewiem czy to prawda ale slyszalem ze Abit ma robic plytki wspólne plytki razem z ECS. Ciekawe co ztego wyjdzie jesli to prawda ?!?

tomgoo 21.09.2002 10:37

no żeczywiście ciekawe co wyjdzie.:)
ja polece abita bo jest dobra i ją mam:)

Przemo1980 21.09.2002 11:22

A ja posiadam płytę FIC VA-503+ i działa ona bez zarzutu. Tylko szkoda że ma zaimplementowany dość stary bios i nie obsługuje on dużych dysków. Będe musiał chyba wgrać coś nowszego.

Weron 21.09.2002 11:39

Hmm.
Zaglosowalem na Gigabyta.
Czemu?
Odpowiedz juz taka padla bo ja mam .
Ale nie narzekam na nia.
Na forum pojawia sie wiele postow o problemach z bufforem.
Czemu ten problem wystepuje? W wiekszosci przypadkach chodzi o poprawnie zainstalowane drivery do plyty lub jakies konflikty, ktore wystepuja wlasnie z plyta glowna.
Nigdy nie mialem takich problemow.I nie musze instalowac zadnych driverow.
Chodzi ok.
Jak bym teraz mial kupic nowsza plyte to tez wybralbym tej samej firmy.

+++LeWaP+++ 21.09.2002 11:44

ASUS - niemiecka solidność !!! (nigdy nie miałem problmów z płytami ASUSA)
MSI - baardzo dobre płyty!

Szkoda, że w ankiecie nie można wybrać 2-óch :(

+++LeWaP+++ 21.09.2002 11:46

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Hmm.
Zaglosowalem na Gigabyta.
Czemu?
Odpowiedz juz taka padla bo ja mam .
Ale nie narzekam na nia.
Na forum pojawia sie wiele postow o problemach z bufforem.
Czemu ten problem wystepuje? W wiekszosci przypadkach chodzi o poprawnie zainstalowane drivery do plyty lub jakies konflikty, ktore wystepuja wlasnie z plyta glowna.
Nigdy nie mialem takich problemow.I nie musze instalowac zadnych driverow.
Chodzi ok.
Jak bym teraz mial kupic nowsza plyte to tez wybralbym tej samej firmy.

Widziałem ostatnio taką płytę GIGABYTE, która nie miała zworki do restu biosu. Programowo też się nie dało :( Jedynie baterie można wyjąć :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:20.