Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Żywotność nośników CDR (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zywotnosc-nosnikow-cdr-10738/)

BDROMek 07.05.2016 10:40

Ilość załączników: 3
Jak dla mnie nie wygląda najlepiej... (w wielu miejscach zbliża się do magicznej czwórki):( dziwnym trafem nagrywarka z lapka nie chciała mi zrobić error correction ale to i tak tam zamontowali jakiegoś slima, więc chyba żadna strata ;)

Jarson 05.05.2016 23:36

Natomiast co do możliwości uszkodzenia - nie, krzywdy się tym napędowi nie zrobi. Co najwyżej w dłuższej perspektywie zużycie będzie nieco szybsze na gorszej jakości płytach, bo serwo będzie miało więcej do roboty.

czary2mary 05.05.2016 19:22

Zdarzają się problemy z odczytem kilkunastoletnich DVD-ROM,,...zazwyczaj marnie\tanio wytłoczonych ...zrób test odczytu płyty i test discquality takiej płyty i się pochwal wynikami..

BDROMek 05.05.2016 18:07

Z nostalgii chciałem obejrzeć sobie tego rudolfa, film wyszedł gdzieś w 2001 roku, podobno była kupiona niedługo po premierze więc płyta więc może mieć nawet 15 lat. Własnie ją odpaliłem z mplayera, początek działa bez uszkodzeń, ogladam gdzieś chyba tak troszkę przed połową i tajemnicze mi płyta trzeszczy, jakbym VHS jakiś oglądał (a że to już są dane cyfrowe, to raczej są to co sekundowe przerywniki). Obraz mi przerywał w górnej części obrazu, dźwięk wydawał jakiś okropny dźwięk chyba kwadratowo-trójkątny, przypominało działanie starej drukarki. Bałem się że mi nagrywarkę uszkodzi i wyłączyłem. Czyżby płyta nadawała się do wywalenia? (nie byłem głupi i kilka lat wcześniej zrobiłem backup, więc żadnych strat, po prostu jestem ciekaw czy da się coś z tym zrobić? Porysowań nie ma praktycznie żadnych, można takiej wytłoczonej płyty wciąż używać w napędzie czy lepiej nie ryzykować?)

BDROMek 10.02.2016 22:31

Och, poprawiłbym nawet sam ten post, tylko że wygasły prawa do jego edycji.. dziękuje w każdym razie moderatorowi.

revolver0 10.02.2016 19:21

A co jak ktoś skasuje imgur'a?

BDROMek 10.02.2016 19:03

płyta, o której jest mowa w screenshotach, jest wypalana a nie tłoczona. w PS jest to chyba wyraźnie napisane, że to płytka inna niż w moim teście. Więc to jest chyba ta "organiczna".

Acha, no i postaram się zapamiętać by potem dodawać załączniki, choć raczej imgur to taki serwis gdzie się rzadko kasuje materiały (dopóki ich ktoś nie zgłosi, wtedy mogą być kasowane z automatu jak na pastebin).

Berion 09.02.2016 18:50

Nośniki CD-ROM, DVD-ROM, HD-DVD-ROM, BD-ROM będą żyć podobno 300 lat. Dlatego, że są tłoczone. Wypalane nieorganiczne też mają długą żywotność (BD-R HTL szacowane jest na 50 lat, DVD+M teoretycznie tysiąc). Temat dotyczy organicznych. ;]

Jeśli testy są Twoje to załączaj do postu jako załącznik, ponieważ pewnego dnia znikną z tego imagura.

BDROMek 09.02.2016 17:57

Ilość załączników: 4
Pamiętam jak wiele lat temu miałem sporo płyt w domu, ale nigdy nie były używane z powodu braku urządzeń je odtwarzających/nagrywających. Moje najbardziej moje odległe wspomnienia sięgają czasów kaset, pamiętam jedną taką czerwoną i był tam angielski z królikiem bugsem - ktoś kojarzy? Drugie, nagranie na VHS bajki pt. "magiczne cyferki". Ostatnie, to odtwarzanie filmu DVD, płytki którą mam jakimś cudem do dzisiaj o nazwie "rudolf w krainie zabawek" oczywiście oryginalna, wytłoczona.

Dzisiaj mam multum zabawek potrafiących odtwarzać płytki, ale coś umknęło... chyba ich jakość. Bo to że nie są "trendy" to ja mam w nosie, w Kauflandzie do dziś można kupić czyste VHSy.

prawdopodobnie, najstarszą płytę jaką mam do dziś, jest z 23 marca 2004 roku z filmem w AVI. Jakość, jak dla mnie, niewiarygodnie dobra (prawie jak po sznurku)
w dodatku, esperanza (!)
Cytat:

Płytki "Esperanza" mają nawet rok żywotności ;) Już po roku ciężko je odczytać mimo iż nie znadzie się na nich śladów użycia jak rysy czy inne. ;)
Załącznik 75827

Załącznik 75828

Tu ta sama płyta robiona jeszcze inną, zewnętrzną nagrywarką ASUS (na schemacie widać znacznie więcej użycia korektu odczytu, nie wiem czy to że jest dokładniejszy czy co):

Załącznik 75829

Załącznik 75830

PS. teraz znalazłem coś jeszcze inną płytkę, która wg. producentów pochodzi z 1999 ale ona jest tłoczona, zawiera jakieś klasyczne kawałki typu led zeppelin. Znalazłem ją dosłownie na ulicy, ktoś musiał ją wyrzucić zapewne kilka minut/godzin temu. Kiedy indziej znalazłem jeszcze płytkę położoną na róg śmietnika, a ostatnią pod mostem koło błota.Wszystkie udało mi się odczytać niemal bez problemów. I ta ostatnia okazała się najciekawsza, bo zawierała film szkoleniowy BP (obwarowany takimi sformułowaniami jak "wyłącznie do użytku wewnętrznego ple ple") ;)

Robertson 05.08.2015 14:50

Płytki CD są jak wino - im starsze tym lepsze. Niestety nowe nośniki, tak jak zauwazył revolver to loteria - te starsze wytrzymają nawet 50 lat (i może dłużej).

M@X 04.08.2015 21:55

Strzelalem ;-).

ed hunter 04.08.2015 21:52

M@X, gdzie Ty tak drogo kupujesz? :O

M@X 04.08.2015 21:41

Mialem na mysli, ze kiedys 300 zl kosztowal dysk 80GB a dzis 500GB. Wiec "w miare gromadzenia danych" wymieniamy dysk na wiekszy.

andy 04.08.2015 21:23

@M@X tańsze?

Jedna płytka BD 25GB to 6zł. 1TB to 240zł. Nie biorę pod uwagę tego, że nie trzeba od razu kupić płyt za 240zł na kolejne 1TB, tylko stopniowo w miarę gromadzenia danych.

Berion 04.08.2015 21:22

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1332228)
Czy ktoś ma działający dysk twardy z tamtego okresu?

Akurat dyski twarde kiedyś były solidne. Ja mam wciąż działający HDD 300MB.
Dzisiejsze to szrot.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:50.