![]() |
Warstwa antyodblaskowa na monitorze
Zabralem sie za porzadki domowe w sobote, wiecie jak wszedzie :)
Monitor byl juz na tyle paskudnie brudny ze postanowilem go przetrzec, zastosowalem jakis plyn do mycia okien z dodtakiem alkoholu, przetarlem szmatka.... zlazla mi czesciowo warstwa antyodblaskowa... siadlem i zaplakalem... moj monitor to Samsung SM 735 TF, fajny byl z niego monitor, ... ale jeszcze gra, tyle ze ktos poradzil mi aby ta warstwe antyodblaskowa zdrapac, zmyc, wtedy bez niej da sie pracowac i na owa sugestie zabralem sie do szorowania... lecz nie wiem tak naprawde czym moge to skutecznie usunac, moze znacie sie na chemii jaka stosowac? A jesli istnieja takie plyny, ktore nakladaja taka warstwe na monitor? pozdrawiam:) |
Re: Warstwa antyodblaskowa na monitorze
Cytat:
o ile mi wiadomo nie ma mozliwosci nalozenia w domu takiej warstwy bo to caly proces technologiczny i nie mozesz np wziasc puszki ze spayem i to zrobic sam |
Re: Re: Warstwa antyodblaskowa na monitorze
Cytat:
Co do nalozenia takiej warstwy to juz wiem, nawet w serwisie Samsunga proponuja wymiane kineskopu, ale to zbyt drogi proces, bowiem jest niemalze w cenie nowego monitora... Skoro moj monitor jeszcze dziala i a czesciowo brak mu warstwy,wiec lepiej bedzie jak ta warstwe calkiem usune, wtedy mozna jakos pracowac... preparat ktory zastosowalem do mycia kineskopu nie daje zadnych rezultatow, uzywalem roznych alkoholi, rozpuszczalnikow i plynow czyszczacych efekt jest marny... schodzi ale kiepsko i powoli, szorowac sie boje, moge porysowac szklo kineskopowe... tymczasem fundusze nie pozwalaja mi sie cieszyc nowym zakupem, wiec szukam alternatyw w tym przypadku warstwe musze zmyc pozdrawiam:) |
Jednym słowem dałeś ciała.
Jak już to zmyjesz (nie wiem czym) to potem możesz zarzucić na monitor filtr szklany i będziesz miał mniejszy ból |
Plama na całej lini - lecz poruszony Twoim problemem, złapałem za słuchawkę i zadzwoniłem do znajomego optyka.
Niestety sprawa wygląda dość skąplikowanie. Powłoki antyrefleksyjne nanosi się w specjalnych procesach próżniowych, więc prawdopodobnie jakiś środek np. areozolu nie istnieje, a jeżeli dało by się coś na rynku znaleźć to najpeniej będzie jakaś lipa. Co do usuwania powłoki, to też nie jest sprawa łatwa. Jak mi powiedział optyk, np. szkła z których ma być powłoka usunięta wysyła się do producenta. Jedyną radę jaką otrzymałem co do próby usunięcia powłoki to przetarcie kineskopu szmatką nasączoną spirytusem lub denaturatem, przy czym nie należy wycierać powierzchni do sucha, poczekać aż wyparuje - proces powtórzyć kilkakrotnie, zawsze czekając do pełnego odparowania alkocholu - niestety efekt nie jest gwarantowany i jest zależny od rodzaju i jakości powłoki. PS. Nie ponoszę odpowiedzialności za całkowite rozpuszczenie się monitora.:) :) :) |
Witam !
Akcja powtórzyła się a ja takiego posta tesh jush z płaczem pisałem ! Nowiutki monitorek Samsung SM 755 DF za 1600 podkusiło mnie czyscić ! Uzyłem najpierw chusteczek do plastiku BASF / uszkodzenie chemiczne / a potem jescze MR Muscle !!! Efekt zlazła mi warstwa na całym pasku start !!! ! Napisałem do SAMSUNGa a oni mówia ze to z winy użytkownika - no to ja na to ze polskiej instrukcji nie było - oni na to monitory czyści sie specjalnymi ściereczkami(( Idę do sklepu gdzi był kupiony - my tesh czyscimy płynem do szyb i wszystko jest ok ! Wnosek SAMSUNGI mają słaba warstwę antyodblaskową !!! Aha ta warstwa będzie systematycznie krystalizować i pojawiać Ci sie będą takie małe kryształki tej powłoki - złuszcza się poprostu ! Poczekaj ash zejdzie porzadnie duzo i dopiero zacznij działać ze zmyciem reszty ! ALE uwaga !!! Nie da się potem ustawić moniora tak aby było dobrze, poprostu ta warstwa poprawia kontast i ostrośc:'( zostaje założenie filtra ! AHA pytałem się czy mozna kupić sam kineskop - samsung POLSKA to sie nie opłaca niech se an kupi nowy jak panu przeszkadza ! |
Cytat:
pozdrawiam |
Nie wiedziałem, że wartstwa antyrefleksyjna może zejść :) ???
SAMTRON = SAMSUNG, czy z samtrona 17", ale nie FLAT może zejść takowa warstwa, czy wogóle jej nie ma ?:-D AHA jak to się ma PHILPSÓW 107 s20 17" ??? Ormianin! Współczuję... |
a jak Ty naelektryzowałeś ścierkę ???
Pytam bo mam Samsunga 17" FT i... może mi się to kiedyś przyda? :o |
Cytat:
|
Cytat:
w instrukcji mojej iiyamy wyraznie jest napisane, ze nie mozna jej czyscic niczym co ma alkohol a wrecz zaleca sie specjalny srodek do czyszczenia optyki zdaje sie polaroida |
Cytat:
Skąd masz tę informację ! |
Najlepiej nie czyscic. wole miec brudny monitor i nic ne widziec, niz nienwidziec, bo warstwa zeszla. :D:D:D:D a tak serio to ja czyszcze woda sama i wilgotna szmatka. i jak narazie nic nie schodzi na moim dayteku 15". fajny ten monitorek, jak na ten z dolnej polki.
|
Cytat:
a tak na marginesie wyczyscilem cala ta warstwe... Laser miales racje obraz jest kiepski, malo konstrastowy, oraz jakis nieostry, stracil na walorach... kineskop elektryzuje sie strasznie jak w starych telewizorach, coz, przynajmniej nie mam tej pozdzieranej powierzchni, zastanawiam sie czy nalozenie filtra polepszy obraz... ale z drugiej strony filtr na 17 calowy monitor tez jest wydatek... uwazajcie ludzie jak myjecie i czym myjecie wasze ukochane ekrany! pozdrawiam:) |
Cytat:
Witam ! Aha czyli nie tylko ja mam tego problema ! A co do kupna filtra - dobry kosztuje tyle co 1/3 monitora więc moim zdaniem sie nie opłaca ! Ale to wszystko zależy od kasy ! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:15. |