![]() |
Help-optyka-liteon-plextor
Mam Liteona 40125w i miałem zamiar kupić drugiego ale dowiedziałem się dzisiaj o znaczeniu rodzaju optyki w nagrywarkach.
Ponoć jak jest szklana jest ok , a jak jest plastikowa to następuje błędny zapis płyt (po jakimś czasie) ewentualnie można odczytać taką płytę na swojej nagrywarce i nigdzie indziej. Ponoć soczewka jak jest plastikowa to przy dużym użytkowaniu zmienia swoje położenie, i stąd te problemy. Mam dlatego pytanie czy LITEON'y mają szklaną optykę? Czy tylko PLEXTORY? I jeśli ktoś z was wypalił/wypala dużo płyt to ile mu się rekordowo udało wypalić?Please help bo jutro kupuje i niewiem czy dać 270 za Liteon x40 czy 570 za Plextora. |
Mysle ze biorac pod uwage ze Liteon to polowa ceny, no i fakt ze dostaniesz na niego dwa lata gwarancji to nie ma sie co zastanawiac - jesli nawet padnie to o ile bedzie to przed uplywem dwoch lat to dostaniesz nowego. A jesli po dwoch latach i jeszcze nadal bedziemy palic na CDR a nie DVD czy czyms nowym to za te 300 ktore dzis zaoszczedzisz kupisz pewnie ze dwa nowe napedy... wiec?
|
....no wiec w polowie stawki, a nawet nie, jest jeszcze teac w540e za ok 350zl z optyka raczej podobna do plexa. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ani teac ani plextor nie kopiuja zabezpieczen tak jak liteon, wiec to jakby o co innego chodzi. Jednak jesli zalezy ci na trwalosci i jakosci tego co nagrywasz to jest sie nad czym zastanawiac.
PS. teraz dojrzalem twojego posta, no wiec plextor tez nie kopiuje tych zebezpieczen (sd2.5xx i wyzej) |
Cytat:
Czyli innymi słowy najlepsza nagrywarka potrafiąca przegrac wszystkie zabezpieczenia i najtrwalsza to Liteon? A nie wiesz może jak z tą szklaną optyką bo nigdzie nie moge znaleść informacji na ten temat. |
Zabezpieczenia - liteon, trwalosc i jakosc - plextor i teac. Idealu nie ma. Co do szczegolow budowy i optyki to nie spotkalem danych na ten temat, moge sie tylko domyslac ze z racji ceny liteon ma plastyk (sorry, nie bijcie jesli sie myle;) )
|
Jeszcze jedno a propos LiteOna. Nienawidzi płyt Verbatim innych, niż Metal AZO (Super AZO i inne hiper azo nie wypalają się dobrze) oraz Pastel (nie mylić z Color).
Poza tym, firmware'y są optymalizowane pod wysokie prędkości, więc nie wypalaj wolniej, niż 16x, bo się przejedziesz. Sam jestem zdania, że LiteOn to bardzo dobra nagrywarka, jeśli sie wie, czego unikać. W zasadzie to tylko tych dwóch rzeczy. Ale jeśli chcesz mieć coś naprawdę solidnego, to masz do wyboru Yamahę, Plextora lub TEACa. LiteOn jest bardzo dobry, ale sprawia więcej problemów - patrz wyżej. edit : he he he... 8) 256 postów ! 8-) |
Cytat:
Czy pracujesz dla Verbatima, bo ty tymi plytami masz oczy na swiat zasloniete:-D :-D . Przeciez nie musi nagrywac na verbach. sa inne plyty duzo tansze i tez dobre. A jak chcesz miec 100% kopie plytki to wejdz na www.takt.pl. A co do tego Liteon czy plex, wybor oczywisty Liteon, tanszy lepszy, moze mniej trwaly, ale po co ci nagrywarka na 5 lat w dzisiejszych czasach kiedy to CDRW juz powoli odchodzi. |
Cytat:
|
A czy ktoś z was wypalił dużo płyt na LITEONie >1000 i było cos nie tak , lub czy komuś sie LITEON zużył po jakiejś ilości płyt, jeśli tak to po jakiej?
|
@ Master : lubię Verbatimy. Nagrywam w zasadzie tylko na nich, czasami na TDK. Mam kilka pięcioletnich i ciągle chodzą bez problemu, czego nie da się powiedzieć o większości innych płyt. Dlatego jeśli coś nie lubi Verbatimów, to jest to dla mnie jakiś mankament.
@ patryk2004 : Szczerze mówiąc, ze zużyciem lasera w LiteOnie się jeszcze nie spotkałem. Czasami trafia się info o padniętym LiteOnie, ale biorąc pod uwagę, w jakich ilościach są sprzedawane, to padają i tak dużo, dużo rzadziej, niż LG. Zresztą, wadliwe TEACi i Plextory też się trafiają. LiteOn jest naprawdę spoko, więc możesz go kupić bez zamartwiania się o jakość wypalania. Z tego, co wiem na pewno, 1000 płyt mozna na nim wypalić spokojnie. Czy więcej - cóż, LiteOn kumpla ciągle działa. ;) LiteOny są bardziej kapryśne, jeśli chodzi o płyty, ale to przyzwoite nagrywarki. :) Ja nie narzekam, inni też raczej nie. :) |
Cytat:
|
Witam
Ja tez doloze swoje trzy grosze. Mam litka i jestem z niego zadowolony. Kopiuje dobrze, razem z zabezpieczeniami w grach, w audio nie sprwdzalem. Nagrywam na roznych nosnikach, tanich i drogich i jest ok. Jedyna niedogodnascia jest fakt ze tandem litek - clonecd nie potrafi przegrac plytki z securomem. Na szczescie jest inny soft ktory sobie radzi:-). Muzyke nagrywa poprawnie. Podsumowywujac sprzet naprawde godny uwagi. Pozdrawiam PS 1000 kopii, masz hurtownie?:-) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:24. |