![]() |
Ile trwa zripowanie dvd?
...przy procesorze 667mhz,256ram,dvd 16x?
|
Re: Ile trwa zripowanie dvd?
Cytat:
Nawet krocej, natomiast cala konwersja zeby zrobic avika to min. 10 godzin. Zalezy to jeszcze od wielkosci vobow. (mam podobne parametry procek 650 i 256 ramu) |
Sam czas konwersji można zmniejszyć nawet o połowę ,kompresując w formacie "YV12" .Soft ,który radzi sobie z tym formatem nosi nazwę "Vidomi" - sam używam i gorąco polecam .jaro
|
Cytat:
Moglbys cos napisac wiecej albo dac jakis link? |
Efekt jest po prostu znakomity .
Nie chcę tutaj wywoływać wojny ale mam w swojej kolekcji ok. 400 tytułów pochodzących z róznych źródeł ,mam filmy pakowane różnymi kodekami ,róznymi programami .Cenię sobie jakość ,dlatego też sprawdzałem wszelkie mozliwe programy ,kodeki itp właśnie pod tym kątem . Trudno pisać o jakości nie przedstawiajac przykładów ,niestety z racji objętości plików DivX jest to raczej niemożliwe .Kiedyś na któryś z uploadów wrzuciłem 10 sekundowy plik kompresowany przy pomocy "Vidomi+DiviX 5.02+ 1 pass" ,który wyglądał naprawdę jak "wycinka z vob-a (MPEG2) . Moje zdanie na temat wybory softu ,kodeków jest na rzie następujące : - najlepszy kodek - DivX 5.02 - kompresja - 1 pass (nie zauważyłem najmniejszej róznicy pomiedzy kompresją jedno-przebiegową czy też dudu-przbiegowa ) - soft - "Vidomi" - dźwięk ze względu na jakość odtwarzania w trybie "surround" - 48Khz ,MP3 Lame 160Kbps . Cała metoda doskonałej kompresji opiera sie oczywiście o odpowiednie ustawienia w kodeku "DivX" - to właśnie kodek odpowiedzialny jest w 99% za efekt końcowy . Bardzo trudno "stworzyć" pięknie wygladający film 2 godzinny na jednej płycie .Powiem nawet iż jest to niemożliwe . Oczywiście może on wyglądac dobrze ,jednak w szybkich scenach na pewno będą zauważalne niepożądane "artefakty zawyżonej kompresji" Myśle iż ceny nośników nie są wysokie ,dlatego też doskonałym rozwiązaniem jest : jeden film na dwóch płytach . "Vidomi" . Ten soft powastał raczej dla użytkowników kart DVB ,jadnak sprawdza się doskonale w przypadku kompresji DVD-DivX . Osobiście film zawsze rippuję softem "DVD Decrypter" (ze względu na przejżysty interfejs ,możliwość ominięcia zabezpieczen ,mozliwość rezygnacji ze wstawek ,reklam itp. w filmie) .Później całość już przejmuje "Vidomi" . Program ten posiada prawie wszystkie opcje potrzebne do kompresji filmu tj. przycięcia ,wybory napisów (w zalezności od filmu jest możliwa kompresja razem z napisami),wybór kodeków ,wybór ścieżki językowej i to co dla mnie najważniejsze - wybór formatu : "RGB" ,"YV12" . To własnie format "YV12" sprawia że na procesorze "Athlon 1,4GHz" 2 godzinny materiał kompresuje się w 3 godziny . Jak powiedziałem rożnic w jakości po kompresji formatu "YV12" względem "RGB" po prostu nie ma (YV12 to po prostu format szybszy ,wspomagany przez biblioteki "DirectDraw") . Jedyny mankament to : nie można przycinać w tym formacie obrazu w bpcznych jego częściach ,można za to oczywiście likwidować "panoramę" . Każdy ma prawo do swojego zdania na temat jaości .Noje zdanie jest jednoznaczne - "Vidomi+DivX 5.02 = 90% jakości orginalnego DVD" . Jeśli ktoś preferuje kompresję dźwięku do formatu AC3 ,to mogą być problemy .Nie sprawdzałem czy i jak radzi sobie "Vidomi" z tym formatem . Moje zdanie na ten temat jest następujące : mam w swojej kolekcji DivX-y ze sćieżką AC3 ,niestety muszę stwierdzić iż odsłuch (kodeki AC3+Audigy+wzmacniacz AV) znacznie różni się od orginału (płyty DVD). Dla mnie "DivX" to dźwięk w "surround" .Tak na marginesie to więcej efektów da się usłyszeć w trybie surround niż w DD .No ale to moje prywatne zdanie . Program "Vidomi" ma swoją stronę oraz listę dyskusyjną .Soft leży na : http://www.vidomi.com/index.php Pozdrawiam .jaro |
Dzieki jaro za odpowiedz.
Bede musial sie zainteresowac vidomi. Pozdrawiam |
Niestety nie jestem w temacie. Widze ze zeby zripowac dvd to wymaga pewnych znajomosci.Mam pytanie do januszp : czy zgrywasz te filmy do avi?Bo piszesz o formatach takich jak YV12,RGB co nie wiem co oznaczaja. Chodzi o to ze chce sobie kupic dvd i zgrywac filmy do avi na 2 kompaktach.Ale widze ze to dosyc skomplikowane.
|
Na Linuxie kompresja leci nawet o 40% szybciej.
|
Do "Slayer" :
Cały opis dotyczył oczywiście kompresji do "avi(DivX)" . Formaty "YV12" czy "RGB" to tylko ustawienia pomocnicze ,podczas tej kompresji . Cały temat rippingu oraz kompresji filmów DVD jest dośc obszerny . Tutaj dochodzi jeszcze ominięcie zabezpieczeń płyty DVD (polecam DvdDecrypter).Myśle jednak iż po kilku eksperymentach poradzisz sobie z tym w zupełności . Do "ThanatoS": mógłbyś opisać podać więcej informacji na temat softu ,ustawień kodeka kompresującego w Linux ? . Co do "Vidomi+Windows" to oczywiście jest też możliwość uzyskania ,czy nawet przekroczenia tzw. "real-time" podczas kompresji ale wszystko zależy od jakości oraz ,wielkości okna kompresowanego obrazu ,od szybkości scen w filmie i od kliku innych czynników . Dla przykładu : Plik MPEG2 w rozdzielczości 544X400 ,kodek DivX 5.02 przy ustawieniach na "Fast" może osiągnąć szybkośc kompresji do 37kl/s (w zalezności od mocy procesora),a więc szbciej niż real-time .I tak 2 godzinny materiał może skompresować się w czasie 1.30min . Na ten czas ma wpływ równiez użycie kodeka audio oraz bitrating w którym kompresujemy dźwiek w formacie DivX (MP3). Jednak jak pisałem w moim przypadku preferuję w miarę najlepsza jaość pliku wynikowego ,a to niestety owocuje wydłużeniem czasu kompresji .jaro |
A czy ty rippujesz razem z napisami? slyszalem ze podobno ucinają sie coniektore.
|
Oczywiście rippuje z napisami .
Zgadzam się jednak z Toba iż z pewnymi filmami jest ,jeśli chodzi o napisy problem . Po nieudanym eksperymencie zawsze można jednak napisy do konkretnego tytułu ściągnąć .jaro |
Tak sie zapytam przy okazji...
Przy kompresji z AC-3 wymagane sa kodeki czy wystarczy ustawic MP3, wylaczyc downmix a program kompresujacy typu Flask lub Vidomi zrobi sam sciezke AC-3? Mam na mysli, czy w/w programy po prostu przerzucaja bezposrednio z VOB-ow, czy wymagane sa dodatkowe kodeki? |
janusz czy moze wiesz gdzie można znaleźć opis konfiguracji do vidomina , najlepiej jakby był po polsku ( oczywiście chcę dvd na avi)
|
ja na athlonie 1700 128 ddr płyta asus 333 w movie jack zripowałem film Asterix Obelix kontra Cezar na divxa w 3,5 godziny.Program Movie Jack jest bardzo szybki...polecam
|
DO JANUSZA.
Co do divx...sporo sie tego naogladalem(jak kazdy chyba) i z moich obserwacji do pewnego czasu wynikalo iz divx (mam na mysli dobrze wykonanego) nie iwele odbiega jakoscia od DVD(chodzi mi o obraz)..jednak ....wlasnie.. od jakiegos czasu mam TV 50cali+ panorame...i coz divx w stosunku do tv 20cali 30 cali pogorszyl sie strasznie o ile na mniejszych tv jakos byla b.dobra to na wiekszym niestety...wtedy dopiero uwidacznia sie tak naprawde przewaga DVD(obraz)... dlatego tez kopiuje DVD 1:1(bez zadnej rekompresji) sporo plyt zakupilem na stadionie x-lecia(dvd) i powiem tak(z wlasnych doswiadczen) poniewaz tam maja filmy na 4.7gb max to wiadomo iz musza pare pozycji rekompresowac...z tego co zauwazylem tez..film powyzej powiedzmy 2.20min przy posiadaniu tv 50+ (a moze na mniejszym troszke sie tez to widzi) powienien byc albo dwuwarstowy(oryginal)albo zajac dwie plytki DVD-/+R/RW :)..na wiekszym ekarnie o wiele szybciej mozna wylapac pewne"kompromisy kompresowania". pozdrawiam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14. |