Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Ile trwa zripowanie dvd? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/ile-trwa-zripowanie-dvd-11702/)

SLAYER 19.10.2002 21:26

Ile trwa zripowanie dvd?

...przy procesorze 667mhz,256ram,dvd 16x?

Weron 19.10.2002 22:41

Re: Ile trwa zripowanie dvd?

Cytat:

SLAYER napisa***322;(a)
...przy procesorze 667mhz,256ram,dvd 16x?
Samo rippowanie vobow na dysk to cos kolo 30 minut.
Nawet krocej, natomiast cala konwersja zeby zrobic avika to min. 10 godzin.
Zalezy to jeszcze od wielkosci vobow.
(mam podobne parametry procek 650 i 256 ramu)

januszp 20.10.2002 01:42

Sam czas konwersji można zmniejszyć nawet o połowę ,kompresując w formacie "YV12" .Soft ,który radzi sobie z tym formatem nosi nazwę "Vidomi" - sam używam i gorąco polecam .jaro

Weron 20.10.2002 10:22

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
Sam czas konwersji można zmniejszyć nawet o połowę ,kompresując w formacie "YV12" .Soft ,który radzi sobie z tym formatem nosi nazwę "Vidomi" - sam używam i gorąco polecam .jaro
A czy efekty tego beda tak samo dobre jak przy gordianie(divx 4 lub 5) albo nundub(sbc)?
Moglbys cos napisac wiecej albo dac jakis link?

januszp 20.10.2002 13:51

Efekt jest po prostu znakomity .
Nie chcę tutaj wywoływać wojny ale mam w swojej kolekcji ok. 400 tytułów pochodzących z róznych źródeł ,mam filmy pakowane różnymi kodekami ,róznymi programami .Cenię sobie jakość ,dlatego też sprawdzałem wszelkie mozliwe programy ,kodeki itp właśnie pod tym kątem .
Trudno pisać o jakości nie przedstawiajac przykładów ,niestety z racji objętości plików DivX jest to raczej niemożliwe .Kiedyś na któryś z uploadów wrzuciłem 10 sekundowy plik kompresowany przy pomocy "Vidomi+DiviX 5.02+ 1 pass" ,który wyglądał naprawdę jak "wycinka z vob-a (MPEG2) .

Moje zdanie na temat wybory softu ,kodeków jest na rzie następujące :
- najlepszy kodek - DivX 5.02
- kompresja - 1 pass (nie zauważyłem najmniejszej róznicy pomiedzy kompresją jedno-przebiegową czy też dudu-przbiegowa )
- soft - "Vidomi"
- dźwięk ze względu na jakość odtwarzania w trybie "surround" - 48Khz ,MP3 Lame 160Kbps .

Cała metoda doskonałej kompresji opiera sie oczywiście o odpowiednie ustawienia w kodeku "DivX" - to właśnie kodek odpowiedzialny jest w 99% za efekt końcowy .
Bardzo trudno "stworzyć" pięknie wygladający film 2 godzinny na jednej płycie .Powiem nawet iż jest to niemożliwe .
Oczywiście może on wyglądac dobrze ,jednak w szybkich scenach na pewno będą zauważalne niepożądane "artefakty zawyżonej kompresji"
Myśle iż ceny nośników nie są wysokie ,dlatego też doskonałym rozwiązaniem jest : jeden film na dwóch płytach .

"Vidomi" .
Ten soft powastał raczej dla użytkowników kart DVB ,jadnak sprawdza się doskonale w przypadku kompresji DVD-DivX .
Osobiście film zawsze rippuję softem "DVD Decrypter" (ze względu na przejżysty interfejs ,możliwość ominięcia zabezpieczen ,mozliwość rezygnacji ze wstawek ,reklam itp. w filmie) .Później całość już przejmuje "Vidomi" .
Program ten posiada prawie wszystkie opcje potrzebne do kompresji filmu tj. przycięcia ,wybory napisów (w zalezności od filmu jest możliwa kompresja razem z napisami),wybór kodeków ,wybór ścieżki językowej i to co dla mnie najważniejsze - wybór formatu : "RGB" ,"YV12" .
To własnie format "YV12" sprawia że na procesorze "Athlon 1,4GHz" 2 godzinny materiał kompresuje się w 3 godziny .
Jak powiedziałem rożnic w jakości po kompresji formatu "YV12" względem "RGB" po prostu nie ma (YV12 to po prostu format szybszy ,wspomagany przez biblioteki "DirectDraw") .
Jedyny mankament to : nie można przycinać w tym formacie obrazu w bpcznych jego częściach ,można za to oczywiście likwidować "panoramę" .

Każdy ma prawo do swojego zdania na temat jaości .Noje zdanie jest jednoznaczne - "Vidomi+DivX 5.02 = 90% jakości orginalnego DVD" .
Jeśli ktoś preferuje kompresję dźwięku do formatu AC3 ,to mogą być problemy .Nie sprawdzałem czy i jak radzi sobie "Vidomi" z tym formatem .
Moje zdanie na ten temat jest następujące :
mam w swojej kolekcji DivX-y ze sćieżką AC3 ,niestety muszę stwierdzić iż odsłuch (kodeki AC3+Audigy+wzmacniacz AV) znacznie różni się od orginału (płyty DVD).
Dla mnie "DivX" to dźwięk w "surround" .Tak na marginesie to więcej efektów da się usłyszeć w trybie surround niż w DD .No ale to moje prywatne zdanie .

Program "Vidomi" ma swoją stronę oraz listę dyskusyjną .Soft leży na :
http://www.vidomi.com/index.php
Pozdrawiam .jaro

Weron 20.10.2002 14:34

Dzieki jaro za odpowiedz.
Bede musial sie zainteresowac vidomi.
Pozdrawiam

SLAYER 20.10.2002 14:54

Niestety nie jestem w temacie. Widze ze zeby zripowac dvd to wymaga pewnych znajomosci.Mam pytanie do januszp : czy zgrywasz te filmy do avi?Bo piszesz o formatach takich jak YV12,RGB co nie wiem co oznaczaja. Chodzi o to ze chce sobie kupic dvd i zgrywac filmy do avi na 2 kompaktach.Ale widze ze to dosyc skomplikowane.

ThanatoS 20.10.2002 15:00

Na Linuxie kompresja leci nawet o 40% szybciej.

januszp 20.10.2002 15:43

Do "Slayer" :
Cały opis dotyczył oczywiście kompresji do "avi(DivX)" .
Formaty "YV12" czy "RGB" to tylko ustawienia pomocnicze ,podczas tej kompresji .
Cały temat rippingu oraz kompresji filmów DVD jest dośc obszerny .
Tutaj dochodzi jeszcze ominięcie zabezpieczeń płyty DVD (polecam DvdDecrypter).Myśle jednak iż po kilku eksperymentach poradzisz sobie z tym w zupełności .

Do "ThanatoS":
mógłbyś opisać podać więcej informacji na temat softu ,ustawień kodeka kompresującego w Linux ? .
Co do "Vidomi+Windows" to oczywiście jest też możliwość uzyskania ,czy nawet przekroczenia tzw. "real-time" podczas kompresji ale wszystko zależy od jakości oraz ,wielkości okna kompresowanego obrazu ,od szybkości scen w filmie i od kliku innych czynników .
Dla przykładu :
Plik MPEG2 w rozdzielczości 544X400 ,kodek DivX 5.02 przy ustawieniach na "Fast" może osiągnąć szybkośc kompresji do 37kl/s (w zalezności od mocy procesora),a więc szbciej niż real-time .I tak 2 godzinny materiał może skompresować się w czasie 1.30min .
Na ten czas ma wpływ równiez użycie kodeka audio oraz bitrating w którym kompresujemy dźwiek w formacie DivX (MP3).
Jednak jak pisałem w moim przypadku preferuję w miarę najlepsza jaość pliku wynikowego ,a to niestety owocuje wydłużeniem czasu kompresji .jaro

SLAYER 20.10.2002 20:39

A czy ty rippujesz razem z napisami? slyszalem ze podobno ucinają sie coniektore.

januszp 20.10.2002 23:37

Oczywiście rippuje z napisami .
Zgadzam się jednak z Toba iż z pewnymi filmami jest ,jeśli chodzi o napisy problem .
Po nieudanym eksperymencie zawsze można jednak napisy do konkretnego tytułu ściągnąć .jaro

FalconTm 21.10.2002 21:47

Tak sie zapytam przy okazji...

Przy kompresji z AC-3 wymagane sa kodeki
czy wystarczy ustawic MP3, wylaczyc downmix
a program kompresujacy typu Flask lub Vidomi
zrobi sam sciezke AC-3?

Mam na mysli, czy w/w programy po prostu
przerzucaja bezposrednio z VOB-ow, czy wymagane sa dodatkowe kodeki?

suchy503 09.01.2003 09:19

janusz czy moze wiesz gdzie można znaleźć opis konfiguracji do vidomina , najlepiej jakby był po polsku ( oczywiście chcę dvd na avi)

tezer 09.01.2003 13:04

ja na athlonie 1700 128 ddr płyta asus 333 w movie jack zripowałem film Asterix Obelix kontra Cezar na divxa w 3,5 godziny.Program Movie Jack jest bardzo szybki...polecam

painkor 10.01.2003 00:33

DO JANUSZA.
Co do divx...sporo sie tego naogladalem(jak kazdy chyba) i z moich obserwacji do pewnego czasu wynikalo iz divx (mam na mysli dobrze wykonanego) nie iwele odbiega jakoscia od DVD(chodzi mi o obraz)..jednak ....wlasnie..
od jakiegos czasu mam TV 50cali+ panorame...i coz divx w stosunku do tv 20cali 30 cali pogorszyl sie strasznie o ile na mniejszych tv jakos byla b.dobra to na wiekszym niestety...wtedy dopiero uwidacznia sie tak naprawde przewaga DVD(obraz)...
dlatego tez kopiuje DVD 1:1(bez zadnej rekompresji)
sporo plyt zakupilem na stadionie x-lecia(dvd) i powiem tak(z wlasnych doswiadczen) poniewaz tam maja filmy na 4.7gb max to wiadomo iz musza pare pozycji rekompresowac...z tego co zauwazylem tez..film powyzej powiedzmy 2.20min przy posiadaniu tv 50+ (a moze na mniejszym troszke sie tez to widzi) powienien byc albo dwuwarstowy(oryginal)albo zajac dwie plytki DVD-/+R/RW :)..na wiekszym ekarnie o wiele szybciej mozna wylapac pewne"kompromisy kompresowania".
pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14.