![]() |
Gwarancja
Witam!
Jestem tutaj nowy, ponieważ nagrywaniem płyt zajmuję się dopiero od wczoraj. Sprawiłem sobie nagrywarkę Lite-on LTR 48125S. Niestety sprzedawca (netservice) dał mi na nią tylko 12-mcy gwarancji, twierdząc na mój protest, że pozostałe 12-mcy można uzyskać przedłużenie gwarancji po wpłacie 30$ na konto producenta. Jak to jest naprawdę z tą gwarancją Lite-on??? Skąd uzyskać wiarygodne i jednoznaczne info na ten temat? PS. Dołączoną płytę CD-R (pofessional speed :)) nagrywarka skopała. Było to zwykłe nagrywanie danych z dysku (Maxtor ATA133) z prędkością x48:(. Za to wrażenie wywarła na mnie funkcja Mt. Rainer. Dane są zapisywane bardzo szybko. Kiedyś byłem posiadaczem archaicznego napędu opto-magnetycznego ASUS, gdzie na specjalnej płycie cd można było zapisywać i kasować dane. Trwało to znacznie dłużej. Pozdrawiam. |
Powinien byc rok gwarancji od sklepu + rok gwarancji od producenta, a o zadnych wplatach nie slyszalem, pewnie sprzedawca by ci podla konto ale swoje :)
|
LG - gwarancja 2 lata, bez zadnych oplat! (to norma teraz, 2 lata gwarancji)
|
to jest jawne
OSZUSTWO!!! Liteon na wszystkie swoje produkty, nawet monitory daje 2 lata albo i wiecej, zalezy od produktu :) Trudno, juz kupiles, ale mogle seie zapytac przez kupnem, ja na twoim miejscu nie kupilbym i zrobilbym gosciowi za***ista reklame :) Jak ja kupowalem swojego litka to bez zajakniecia 2 lata dostalem (gwarancji , nie wiezienia hehe).
|
to jest tak
liteony maja 2 letnią gwarancje a nie jednoletnią . Najpierw napisz do przedstawiciela liteona w plsce znajdziesz gdzies tu mail : www.liteon.ab.pl jesli się okaże że facet kłamał o tej wpłacie to zrób mu koło dupy;) |
Łaski nie robią - na LiteOna jest 2 lata gwarancji i to bez żadnych dopłat !!! To jacyś kanciarze. Nie daj się nabrać.
|
To nie jest oszustwo i nic sprzedawcy nie da się zrobić takie jest prawo. Sprzedawca powinien dać min. rok gwarancji na towar. Z Liteonem jest pewien problem, że nie ma on gwarancji producenta tak jak LG tylko gwarancję sprzedawcy. Więc on może dawać dowolną ale nie krótszą niż rok, mimo że producent zaleca dłuższą. Reguluje to kodeks cywilny.
|
Co do powyzszego nie bede sie spieral bo nie wiem. Za to wiem ze powazni sprzedawcy daja 2 lata gwarancji (taka tez dostalem na swoj naped). Niestety dales ciala - najpierw kupiles a teraz sie pytasz?? A haslo o jakichs wplatach na konto smierdza mi naciaganiem - obawiam sie ze zakupu dokonales u zlodzieji. Ja na twoim miejscu oddalbym nagrywarke i zazadal zwrotu pieniedzy - co do okresu gwarancji i sposobu uzyskania jej przedluzenia (??) zostales wprowadzony w blad. Jak beda sie spierac to postrasz - owszem, mieli prawo dac ci tylko rok gwarancji ale nie mieli prawa oklamywac cie co do swiadczen gwarancyjnych - gdyby nie to mogles przeciez kupic sprzet w innym, solidnym sklepie. Chociaz w sumie to tak szczerze mysle ze juz jestes wtopiony - takie sprawy to mozna latami ciagnac. A plytke to nie nagrywara spiep* tylko ty ;D
|
Plemnik, masz jakieś problemy życiowe, że wyładowujesz się na ludziach, których nie znasz???
Niestety z gwarancją jest dokładnie tak, jak napisał kolega Flacha1. Nie jestem za bardzo tym zmartwiony:), jak ma się zepsuć to zrobi to w przeciągu 12-mcy, jak Lite on jest taki dobry jak wszyscy opisują, będzie działał wieki. Żeby było śmieszniej sklep w którym kupowałem nagrywarkę, gwarancję 12-miesięczną daje na WSZYSTKIE napędy (LG też). :(Firma nazywa się NETSERVICE, Gdynia Starowiejska, HIT. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. |
Ja bym zrobił tak: poszedłbym do tego sklepu i poprosił o nr konta na które mam wpłacić pieniądze. Facet może wtedy bądzie kombinował, że się pomylił i gwarancji nie da się w ten sposób wykupić (wtedy korzystasz z rękojmi, ponieważ sprzęt nie ma takich właściwości o jakich zapewnił Cię sprzedawca a to mogło decydować o twoim wyborze napędu) jeśli jednak da Ci nr konta to prokuratura. Ja tam bym się z nimi pobawił, poczytaj kodeks cywilny Tytuł XI.SPRZEDAŻ.
|
Alo, alo
Ja kupowałem mojego litonka LTR-40125S dwa tygodnie temu - dostałem gwar na 2 lata, nawet nie pytałem wtedy o to na ile ona jest. Ale rzeczywiście to zależy od sprzedawcy, chociaż w karcie gwarancyjnej oryginalnej od nagr. powinien byc wpisany okres gwarancji, chyba że sprzedawca dał ci tylko gwarancje "sklepową".
p.s. A to że nie mam daty na gwar to już inny temat :) :-D |
Cytat:
Nie napisalem ze Flacha nie ma racji tylko ze nie wiem jak to jest wiec sie spierac nie bede i wierze mu na slowo. A co do dalszych dzialan jak widac Flacha proponuje to samo rozwiazanie co i ja - nacisk na wprowadzenie w blad przez sprzedawce. Cos chyba zle odebrales w mojej poprzedniej wypowiedzi! Pozdrawiam!! |
Niestety wszystko wynika z niewiedzy, a nieznajomość prawa szkodzi :).
Zgodnie z k.c. kupujący ma możliwość skorzystania przy zakupie czegokolwiek z gwarancji producenta lub z rękojmi sprzedawcy. Jeżeli sprzedawcą jest firma produkująca (składająca) komputery pod określeniem rękojmia może użyć słowa gwarancja i wyłącznie od niej zależy na jaki czas da taką gwarancę. Ja spotkałem sie osobiście z obcją 1 roku dla sprzętu kupionego samodzielnie i 2 lata w zestawie komputerowym. Ale to jest widzimisie sprzedawcy i od kupującego zależy czy chce przyjąć takie warunki. Producent sprzętu też nie może narzucać sprzedawcy terminu rękojmi najwyżej może zerwać dostawy. co do dodatkowych opłat za wydłużenie okresu gwarancji jest to całkowicie legalne i nie ma co straszyć nikogo prokuratorem. |
Zgoda ale liteon nie pobiera takich oplat wiec i sprzedawca nie ma prawa twierdzic ze jest inaczej. Chyba ze zaproponowal ze za dodatkowa oplata on sam (jako sprzedawca) udzieli dluzszej gwarancji. Wtedy wszystko jest w porzadku i do niczego nie mozna sie przyczepic.Jesli za to sprzedawca naklamal to jest podstawa zeby zazadac oddania pieniedzy i przyjecia towaru tj nagrywarki poniewaz klient zostal wprowadzony w blad. Fachowo okresla sie to wprowadzeniem w blad w celu niekorzystnego rozporzadzenia mieniem AFAIR 8)
|
Re: to jest jawne
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:56. |