Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LiteOn LTR-48125W vs. TEAC CD-W540E (https://forum.cdrinfo.pl/f2/liteon-ltr-48125w-vs-teac-cd-w540e-12362/)

MarioX 06.11.2002 17:35

LiteOn LTR-48125W vs. TEAC CD-W540E

Co myślicie na temat tych wypalarek: LiteOn LTR-48125W --- TEAC CD-W540E zamierzam kupić jedną z nich ale nie wiem którą. W teście w CHIPIE wygrała: LiteOn LTR-48125W ale nie jestem przekonany, co o tym sądzicie.

Remix 06.11.2002 23:42

stary dwa dni temu mialem dokladnie ten problem... dzis jestem szczesliwym posiadaczem TEAC'a i powiem Ci ze TEAC to rewelacja:)

surff 06.11.2002 23:50

poczytaj post remixa...i nie zaczynaj tematów które są obecnie na tapecie

zibix 07.11.2002 13:34

Re: LiteOn LTR-48125W vs. TEAC CD-W540E

Cytat:

MarioX napisa***322;(a)
Co myślicie na temat tych wypalarek: LiteOn LTR-48125W --- TEAC CD-W540E zamierzam kupić jedną z nich ale nie wiem którą. W teście w CHIPIE wygrała: LiteOn LTR-48125W ale nie jestem przekonany, co o tym sądzicie.
ALBO COŚ JEST DOBRE ( TEAC ) ALBO COŚ JEST TANIE (i nazywa sie liteon)

TEAC jest produkowany w niemczech (w razie reklamacji krócej jedzie)
a liteon nie jest z niemiec A TO O CZYMŚ ŚWIADCZY!!!!!

VermilioN 07.11.2002 14:16

Re: Re: LiteOn LTR-48125W vs. TEAC CD-W540E

Cytat:

zibix1 napisa***322;(a)

ALBO COŚ JEST DOBRE ( TEAC ) ALBO COŚ JEST TANIE (i nazywa sie liteon)

TEAC jest produkowany w niemczech (w razie reklamacji krócej jedzie)
a liteon nie jest z niemiec A TO O CZYMŚ ŚWIADCZY!!!!!

ale zes ***nal tekstem :P
...pol roku temu pewna firma, nie pamietam jaka, pokazywlai to w programie Top Gear na BBC World, pokazala, ze potrafi wyprodukowac samochod McLaren'a za 150 tys dolarow, podczas gdy McLaren sprzedaje to auto po 1 mln dolarow, a osiagi, trwalosc i wyglad auta jest w 100% taki sam jak tego za "banke"...
moze odbieglem lekko od tematu ;] ale chcialbym uzmyslowic niektorym, ze tanie nie znaczy zle a drogie nie znaczy dobre. i nie chce sie wypowiadac na temat teaca i liteona (mam 40125W jak widac ponizej) bo to jest tak jak intel vs amd, nvidia vs ati itd.
koniec wypowiedzi.

MarioX 07.11.2002 14:30

Jednak wezme TEAC, a co do kosztów tych napędow to TEAC jest droższy o 15zł. od LiteOn w moim sklepie. Więc różnica prawie rzadna. Słyszałem o znajomego co miał kiedyś 2 LiteOny że szybko mu siadały przy nagrywaniu większej ilości płytek, być może akurat takie felerne napędy trafił, ale wole dmuchać na zimne więc TEAC, niż później pałętać się po serwisach z LiteOnem.

Plemnik 07.11.2002 15:23

No i good. Ty bedziesz mial Teaca ja mam Liteona (juz drugiego) i obaj mysle bedziemy zadowoleni. Sukcesow w paleniu zycze ;-))

PS. Nie sluchaj fanatykow... ani Teaca ani Liteona. Obie firmy sa ok.

Remix 07.11.2002 19:31

MarioX witam w teamie powered by TEAC :D

zibix 08.11.2002 00:00

Re: Re: Re: LiteOn LTR-48125W vs. TEAC CD-W540E

Cytat:

VermilioN napisa***322;(a)

ale zes ***nal tekstem :P
...pol roku temu pewna firma, nie pamietam jaka, pokazywlai to w programie Top Gear na BBC World, pokazala, ze potrafi wyprodukowac samochod McLaren'a za 150 tys dolarow, podczas gdy McLaren sprzedaje to auto po 1 mln dolarow, a osiagi, trwalosc i wyglad auta jest w 100% taki sam jak tego za "banke"...
moze odbieglem lekko od tematu ;] ale chcialbym uzmyslowic niektorym, ze tanie nie znaczy zle a drogie nie znaczy dobre. i nie chce sie wypowiadac na temat teaca i liteona (mam 40125W jak widac ponizej) bo to jest tak jak intel vs amd, nvidia vs ati itd.
koniec wypowiedzi.

A NIE SĄDZISZ ZE TEAC JEST JUZ TAK DŁUGO NA RYNKU I NIE WYPADA MU WYPUŚCIĆ SZITU?
Zdajesz sobie sprawe z tego jaki to by był dla niego cios?

Kupując TEACA masz 90% gwarancji ze dostaniesz dobry DŁUGOWIECZNY SPRZET (niektórzy tu mają cdrecordeki TEAC'a ponad 5 lub 6 lat
i one jeszcze działają i to nie najgozej
a taki LG to juz płyt po 2 latach nie łyka (prawdopodobnie tak bedzie z liteonem)

pepperman 08.11.2002 00:04

tak, ale np. liteon nie wstawi Ci szklanej optyki, a plextor tak (nie wiem jak wygląda to teraz w przypadku teac'a choć sam posiadam), liteon (może to nie ta działka, ale zawsze) nie dostarcza transportów cd do sprzętu audio itd. i liteon nie wytrzyma Ci tylu cykli co teac czy plextor (praktycznie tymi dwoma napędami można wypalać hurtowo do woli)...

dlatego nie mów, że cena to tylko kwestia widzimisie danej firmy (niestety za markę też coś się płaci)...lepsze komponenty - wyższa cena...ale też tanie nie musi oznaczać - kiepskie....

PS. nie twierdzę, że liteon do bubel....ale nie ta klasa

zibix 09.11.2002 00:14

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)

dlatego nie mów, że cena to tylko kwestia widzimisie danej firmy (niestety za markę też coś się płaci)...lepsze komponenty - wyższa cena...ale też tanie nie musi oznaczać - kiepskie....

PS. nie twierdzę, że liteon do bubel....ale nie ta klasa

MĄDRZE PRAWISZ SYNU!!! ZAPRAWDE POWIADAM WAM TEAC I PLEXTOR TU WŁADAJĄ

Plemnik 09.11.2002 12:45

Co za chrzanienie... ludzie a moze podacie jakies wiarygodne testy na poparcie swoich twierdzen??

Np takie (zrodlo test z CRinfo, pierwszy z brzegu zreszta):
"Poniżej prezentujemy tabelę z wynikami uzyskanymi przez różne napędy przy odczycie mocno porysowanej, tłoczonej płyty audio CD w programie Nero CD Speed - test CD Quality (im mniej błędów tym lepiej):"

'tanie i do dupy':
LiteOn LTR-40125S - 0
LiteOn LTR-48125W - 0

'wspaniale' Plextory:
Plextor PX-320A - nie zwraca błędów C2
Plextor PX-W4012A - 556 803

Teac sie owszem broni:
Teac CD-W540E - 0

"Natomiast ta tabela prezentuje ilość błędów odczytu wykrytych przez program DAE Qaulity:"

LiteOn LTR-40125S - 0
LiteOn LTR-48125W - 0

Plextor PX-320A - 7 626 752
Plextor PX-W4012A - 49 970 236

Teac CD-W540E - 2307

Jedziemy dalej:

Procent odczytania porysowanej plyty:
(bez korekcji / z korekcja)

Plextor PX-W4824A 58,96% / 61,56%
Plextor PX-320A Nie rozpoznał testowej płyty
Teac CD-W540E 69,79% / 86,93%
LiteOn LTR-40125S 61,44% / 89.29%
LiteOn LTR-48125W 57,72% / 87,37%

I kto robi buble? Kto przeplaca? hehehehe Nauczcie sie w koncu - jak cos jest drozsze nie znaczy ze od razu musi byc lepsze - to co robicie ma nawet w ekonomi swoja nazwe - okresla sie to mianem efektu snobizmu (jak nie wierzycie to odsylam do podrecznikow ekonomii). I nie robcie ludziom wody z mozgow - owszem taki Teac czy Plextor to dobry naped ale jesli w testach nie ukazuje swojej wyzszosci nad tanszym liteonem oznacza to ni mniej ni wiecej tylko ze jest napedem gorszym (bo mniej oferuje za zaplacona sume). A na przyszlosc prosilbym o uargumentowanie swoich wypowiedzi a nie rzucenie twierdzeniem bez pokrycia.

pepperman 09.11.2002 15:13

bez sprawdzania w książkach wiem , że to o czym akurat mowisz nazywa się przypadkiem Veblena...jeśli chodzi o mnie to nie powiedziałem, że Liteon to bubel...na drugi raz dokładnie czytaj posty....a co do cen...Plextor rzeczywiście trochę przegina, ale jeśli chodzi o Teac'a to nie ma to uzasadnienia....co do Twoich danych po co to komu potrzebne ? mnie na pewno nie....chyba, że zacznę specjalnie rysować płyty :)
jak miałbym kupować sprzęt opierając sie tylko na testach to daleko bym nie zaszedł...

BTW. ciekawe dlaczego autor EAC'a ma stacje Teaca i Plextora, a nie Liteona....

Plemnik 09.11.2002 15:31

Zaraz jak tobie do wyboru sprzetu nie sa potrzebne testy to o czym tu dyskutowac??? Przed dyskusja wiesz wszystko najlepiej z tego wynika hehe Wybacz ale dalej nie podajesz faktow tylko swoje odczucia. Po to sa takie dane wlasnie zeby mozna bylo dokonac obiektywnej oceny ale widze ze nie umiesz sie z tym pogodzic.

Nie twierdze ze powiedziales ze Liteon to bubel skad ten wymysl? Na drugi raz czytaj post :P dokladniej.

Skoro nie opiera sie na testach to mozesz mi powiedziec jakiej -obiektywnej i powtarzalnej - metody uzywasz w wybraniu napedu?

PS Moze autor Eaca ma po prostu sentyment do tych marek? nie pomyslales o tym? a przy okazji cytat wlasnie ze stron EACa: "I will not provide the results of my Plextor 40x CD-ROM reader, as it is really bad..." - to tak juz jako ciekawostka (opinia padla przy okazji testow jakosci zrzucania audio).

PS2 Efekt Veblena opisuje klientow ktorzy kupuja bardzo drogie rzeczy chcac przez to osiagnac odpowiednie wrazenie na innych. Efekt snobizmu wystepuje gdy wraz z tym jak dana marka robi sie coraz popularniejsza pewna czesc klientow zaczyna ja omijac - i nie kieruje sie tu obiektywna ocena produktu tylko checia odroznienia sie. Wiec o co ci chodzi? Zjawisko o ktorym mowilem spelnia i jeden i drugi warunek.

Plemnik 09.11.2002 15:38

Jeszcze jedno - faktycznie Teac ostatnio obnizyl ceny. Smiem twierdzic ze duza w tym zasluga presji Liteona i jego doskonalych napedow za niewielka cene ale tego juz sie tylko domyslam. Tylko czy nie lepiej miec Liteona ktory przy porownywalnych parametrach a czesto i lepszych jak np widac z danych przeze mnie przytoczonych potrafi takze przegrac wiekszosc zabezpieczen? Taki bonus ekstra za te same pieniadze.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18.