Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Muszę rozwiązać problem z kompem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/musze-rozwiazac-problem-kompem-13261/)

JoNNy 01.12.2002 15:22

niektore rivy obsluguja agp 4x wiec takie mozna wsadzac,ale zadne karty ponizej agp4x nie, bo nie to napiecie

brzuszki 30.11.2002 20:22

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
NIE wolno w nowe plyty z P4 wkladac kart RIVA TNT/TNT2 - zadnych nizszych niz geeforce

mozna spalic plyte!

No właśnie!!!:-D

-Sid-The-Rat=> 30.11.2002 12:29

NIE wolno w nowe plyty z P4 wkladac kart RIVA TNT/TNT2 - zadnych nizszych niz geeforce

mozna spalic plyte!

Kasprzak 30.11.2002 10:27

...chociaz grafa tez moze byc wez od kogos jakas stara RIVE TNT2 albo cos innego

esem 29.11.2002 20:12

Stawiam na grafę. 8)

Kasprzak 29.11.2002 09:11

tez mialem problem z SP1 bo zawieszal mi sie po 1h komp. dokladnie godzinka. A jak zainstalowalem 30dni temu WinXp Home bez Packa to jest ok! Moze wloz inny dysk i zainstaluj system bez dodatku i zobacz!

+++LeWaP+++ 29.11.2002 00:26

instalowałem już sp1 na 2-óch różnych komputerach i jak na razie wszystko działa

chociaż to robił MS... wszytsko jest możliwe... ;p

JoNNy 28.11.2002 23:51

ja bym tam powiedzial ze to wina sp1...
jak sobie go wrzucilem to musialem niedlugo system reinstalowac :(
na roznych komputerach ten SP chodzi roznie wiec i te mozliwosc lepiej sprawdzic

+++LeWaP+++ 28.11.2002 16:07

Ja bym spr. inną kartę graficzną.

A może nawet innego producenta.

Może jakieś ustawienie w bios-ie jest "zbyt agresywne"

np. dot. pamięci... (WS - wait state)
np. side band adressing w AGP...
np. to ustawienie do CPU... jeżeli występują zakłócenia falami elektromagnet. (EMI) takie... -/+ 0.025%. Qrde nie pamiętam nazwy.

MaciejT 28.11.2002 15:49

Muszę rozwiązać problem z kompem

Witam
Na wstępie zaznaczam, że to nie mój komp ma problemy.

Zostałem poproszony o rozwiązanie niniejszego problemu:
Komp działa ładnie & szybko, z tym, że ma "przestoje" trwające po kilka, kilkanaście sekund. Dla przyładu: otwieram kilkumegowy plik *.dwg w AutoCADzie 2002, chwytam 'łapę - pan' aby przesunąć rysunek no i raz zrobi szybko, a dwa razy nie. Raz jest "ciach-ciach" a potem jest "ciach-'przerwa'-ciach". I tak na zmianę bez większej prawidłowości.

Komputer to nie byle co (sam sprawdzałem):
Pentium4 2GHz, Pł. gł. Gigabyte, 512MB RAM Kingston, Kontroler RAID Promise - macierz RAID "mirroring", dwa identyczne duże i szybkie dyski tylko nie pamiętam jakie, jakaś karta graficzna GeForce2 MX400, Chłodzenie za**biste. Windows XP SP1, zoptymalizowany przeze mnie (podobnie jak BIOS), żadnych konfliktów programowych i sprzętowych (nic nie zauważyłem).
Komp działa jako sieciowy serwer plików, oraz czasem stacja robocza.

Co może być powodem owych przestojów i jak je wyeliminować?
Może do Pentaków jakieś sterowniki się instaluje, coś jak VIA4in1?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:41.