![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Muszę rozwiązać problem z kompem
Witam
Na wstępie zaznaczam, że to nie mój komp ma problemy. Zostałem poproszony o rozwiązanie niniejszego problemu: Komp działa ładnie & szybko, z tym, że ma "przestoje" trwające po kilka, kilkanaście sekund. Dla przyładu: otwieram kilkumegowy plik *.dwg w AutoCADzie 2002, chwytam 'łapę - pan' aby przesunąć rysunek no i raz zrobi szybko, a dwa razy nie. Raz jest "ciach-ciach" a potem jest "ciach-'przerwa'-ciach". I tak na zmianę bez większej prawidłowości. Komputer to nie byle co (sam sprawdzałem): Pentium4 2GHz, Pł. gł. Gigabyte, 512MB RAM Kingston, Kontroler RAID Promise - macierz RAID "mirroring", dwa identyczne duże i szybkie dyski tylko nie pamiętam jakie, jakaś karta graficzna GeForce2 MX400, Chłodzenie za**biste. Windows XP SP1, zoptymalizowany przeze mnie (podobnie jak BIOS), żadnych konfliktów programowych i sprzętowych (nic nie zauważyłem). Komp działa jako sieciowy serwer plików, oraz czasem stacja robocza. Co może być powodem owych przestojów i jak je wyeliminować? Może do Pentaków jakieś sterowniki się instaluje, coś jak VIA4in1?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Ja bym spr. inną kartę graficzną.
A może nawet innego producenta. Może jakieś ustawienie w bios-ie jest "zbyt agresywne" np. dot. pamięci... (WS - wait state) np. side band adressing w AGP... np. to ustawienie do CPU... jeżeli występują zakłócenia falami elektromagnet. (EMI) takie... -/+ 0.025%. Qrde nie pamiętam nazwy.
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.11.2002
![]() |
ja bym tam powiedzial ze to wina sp1...
jak sobie go wrzucilem to musialem niedlugo system reinstalowac ![]() na roznych komputerach ten SP chodzi roznie wiec i te mozliwosc lepiej sprawdzic
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
instalowałem już sp1 na 2-óch różnych komputerach i jak na razie wszystko działa
chociaż to robił MS... wszytsko jest możliwe...
|
|
|
#5 |
|
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
tez mialem problem z SP1 bo zawieszal mi sie po 1h komp. dokladnie godzinka. A jak zainstalowalem 30dni temu WinXp Home bez Packa to jest ok! Moze wloz inny dysk i zainstaluj system bez dodatku i zobacz!
|
|
|
|
#6 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Stawiam na grafę. 8)
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
...chociaz grafa tez moze byc wez od kogos jakas stara RIVE TNT2 albo cos innego
|
|
|
|
#8 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
NIE wolno w nowe plyty z P4 wkladac kart RIVA TNT/TNT2 - zadnych nizszych niz geeforce
mozna spalic plyte!
|
|
|
|
#9 | |
|
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.11.2002
![]() |
niektore rivy obsluguja agp 4x wiec takie mozna wsadzac,ale zadne karty ponizej agp4x nie, bo nie to napiecie
|
![]() |
|
|