Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ankieta: CD-Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ankieta-cd-audio-13584/)

ZeNeK 10.12.2002 10:17

A ja audio wypalam zalerzy do czego. zazwyczaj 4x i na jakims dobrym nosniku (verba itp) to wtedy polerzy. Jak nagrywam do discmana to czesto 8x, i na chalowych cd, ale i 16x sie zdarzalo jak sie spieszylem. Kumplom tez roznie, najczesciej 4x jak mam czas, ale statnio wypalilem 16x i chodzi jak trzeba, tym bardziej ze gosciowi jakby trzeszczalo cos co 5 sec. to by myslal ze to taka piosenka :P

wiec 4x 4ever :) Jak do discmana to czesto szybciej bo to i tak nie slychac roznicy jak sie miastem idzie...
ps. kiedys jakas plyte to nagralem i 2x - ustawilem nagrywanie i lota z domu, bo komu by sie chcialo tyle czekac ?

Sebastian997 09.12.2002 11:35

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
4x - dla siebie, 12x - jesli ktos mowi ze mu wszystko jedno (kiedy chce wolno - nagrywam wolno)

czarne esperanzy, varbatimy pastel i platiniumy 40x (mam zapas, teraz juz takich nie da rady kupic)
nagrywalka - TDK CyClone 12/10/32 (OEM Plextora)... sa roznice miedzy oryginalem a kopia - ale nie na zasadzie defektu tylko zmiany (barwy, glebi)

kazdemu zapalonemu audiofiowi polecam zapoznac sie z gitara elektryczna, wejsc do studia nagraniowego, zagrac cos - zapamietac JAK to brzmialo a potem posluchac tego CO sie nagralo...
po szoku nalezy przemyslec jeszcze raz sens kupowania kabli za 300/metr i walczenia o idealna kopie - choc nalezy zauwazyc ze BLEDY przy nagrywaniu nalezy eliminowac - ale subtelna zmiane barwy pasma 8-10khz mozna z calym szacunkiem - olac...

pozdrawiam audiofilow i muzykow!

Audiofilem nie jestem ale muzykiem owszem ;) i nie raz miale okazje nagrywac w studiu. To co mowi Sid-The-Rat to niestety prawda. Pomijajac nawet uzyte po nagraniu rozmaite efekty, kopresory i inne bajery, dzwiek zawsze bedzie sie roznil od tego ktory uzyskamy np. na samej gitarze podpietej jedynie do "pieca". Powiem wiecej, dla wprawnego ucha nie jest problemem dostrzezenie roznicy w nagraniach dokonanych na cyfrowych wielosladach a i ich analogowych odpowiednikach (np. TASCAM). Znam ludzi ktorzy preferuja np. jedynie...analogowe wieloslady. Jedno jednak nie ulega watpliwosci - nie warto przesadzac z dazeniem do perfekcji czystosci dziwieku bo idealu i tak nie osiagniemy. A w calym tym wyscigu za doskonalszym brzmieniem, za lepszym (czyt.drozszym) sprzetem, czesto zatraca sie to co w muzyce najwazniejsze, czyli jej tresc, walory artystyczne itp. Moim zdaniem to przerost formy nad trescia. Owszem, nie przecze, ze lubie kiedy sluchajac nagrania potrafie wyseparowac kazdy instrument w aranzacji, uslyszec subtelne zawibrowania strun itp. Ale mnie do tego wystarcza w zupelnosc standardowy zestaw Hi-Fi za 3000-4000 zł, a nie audiofilski sprzet, drozszy niz niejeden samochod. Ale to tylko moje zdanie, i kwestia gustu ;)

Tak sie rozgadalem ze zapomnialem o temacie :-D Ja nagrywam AUDIO x4-x8

Y@nkee_PL 09.12.2002 01:21

dzieki wszystkim, ktorzy wzieli udzial w mojej ankiecie, dzieki rowniez za posty. chyba wezme se wasze wypowiedzi do serca i zaczne wypalac x8 (x4 jak bede sie nudzic ;)), gdyz sa tu zapewne tacy specjalisci, ktorzy wiedza co pisza i jakim ja predko nie zostane, serdeczne dzieki za sugestje.
POZDRAWIAM. ;)

MaciejT 08.12.2002 16:16

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
kazdemu zapalonemu audiofiowi polecam zapoznac sie z gitara elektryczna, wejsc do studia nagraniowego, zagrac cos - zapamietac JAK to brzmialo a potem posluchac tego CO sie nagralo...
po szoku nalezy przemyslec jeszcze raz sens kupowania kabli za 300/metr i walczenia o idealna kopie - choc nalezy zauwazyc ze BLEDY przy nagrywaniu nalezy eliminowac - ale subtelna zmiane barwy pasma 8-10khz mozna z calym szacunkiem - olac...

pozdrawiam audiofilow i muzykow!

Amen. 4x only.

ThanatoS 08.12.2002 14:23

A ja nagrywam z prędkością od 8x do 12x więc jest ok.

asamer 08.12.2002 13:55

Ja tam AUDIO nagrywam z prędkością 16x i u mnie i u wszystkich znajomych czyta. Ale widząc wasze wypowiedzi chba :o zmienie na 8x

DJ_LukBoj 08.12.2002 13:09

AUDIO nagrywam zawsze x4 i zawsze na Verbatim Pastel !!!!
Jakie tego efekty będą za kilka lat to czas pokaże :-D

POZDRAWIAM

bgn 08.12.2002 09:25

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)

O przepraszam - nie miałem nikogo konkretnego na myśli pisząc o "paleniu płytek". Tak sobie zażartowałem.

:)

Sprezyn 08.12.2002 00:25

o Sid znalazl to slowo ktorego mi brakowalo zmiana barwy!
Wlasnie tak cos czulem podswiadomie, ale nie potrafilem
tego nazwac
Szacunek

ZonX 07.12.2002 23:46

Dla siebie x8 czasem x12 nie wiecej. Dla innych x4 x8 max a to dla tego ze wypalałem ostatnio cd-r dla szwagra on jest audiofilem i wszystko musi ładnie cykac itd. Wypalając na wiekszym speedzie on wyłapywał jakies trzaski podczas odtwarzania ktorych ja nie słyszałem. Moze jestem głuchy ;P.

SenSei 07.12.2002 23:31

Jak mialem LG 8x to nagrywalem *x teraz mam LTR 24x i nagrywam 16x i nikt sie nie skarzy a nagrywam CloneCD. Kumple maja fiola na punkci jakosci i nic nie mowia wiec podejrzewam ze nie jest zle.:)

Remix 06.12.2002 14:54

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

to czym zrzucasz siezki to jedno
a szybkosc palenie to zupelnie co innego
i toje wypowiedzi nie bardzo sie kupy trzymaja, ale to chyba
ze wzgledu na "brak praktyki".
Mysle, ze z czasem nabierzesz dystansu to tego co piszesz,
biorac pod uwage to, ze ktos sie twoja wypowiedzia moze sugerowac.
Taka dyskusja byla jakis czas temu i moze warto poczytac starsze posty

przeciez napisalem dobrze... bo jesli masz lipny czytnik to jakosc zgrywanych sciezek bedzie tez lipna o programie to sam wiesz ze sa dobre i lepsze np. audiograbber nie daje duzych mozliwoscie w zgrywaniu bo max rate to 128. no mozesz zrzucac sciezki tez cloneCD jako obraz plyty.
a co do nagrywania to jak masz nagrywarke do dupy to Ci nawet x4 nie pomoze aaa no i nosnik musi byc dobry zreszta od programu tez wiele zalezy ja uzywam Feurio bo wg. mnie jest najlepszy.

ale ogolnie mowiac to temat-rzeka kazdy ma swoje zdanie i kazdy ma swoje sposoby na nagrywanie plytek audio. ja tam nagrywam teac'iem przy predkosci x24 i na plytkach roznych (platinumy i princo tez sie zdarzaja) i chodzi mi to na kazdym czytniku (wieze, caraudio itp). wiem... nie jestem mozem koneserem lub wybrednym melomanem ale jak dla mnie to jakosc nagranych przeze mnie plytek jest wysoka i wystarczajaca.
a co do mojej wypowiedzi to nie widze w niej niczego zaskakujacego lub niezrozumialego poza ty, ze jest skrotowa

Pedros 06.12.2002 14:41

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

i TY Pedrosie przeciwko mnie...........
Ale fakt, z moim polskim nietęgo

O przepraszam - nie miałem nikogo konkretnego na myśli pisząc o "paleniu płytek". Tak sobie zażartowałem.

bgn 06.12.2002 14:18

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
A ja już nie palę płytek. .
i TY Pedrosie przeciwko mnie...........
Ale fakt, z moim polskim nietęgo

Pedros 06.12.2002 13:10

A ja już nie palę płytek. Nauczyłem się nagrywać :-D poprawnie.
Audio x8 (na LTR24103S)nieważne komu i jakim programem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:25.