Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pamięc wirtualna (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pamiec-wirtualna-14150/)

tomall0 21.12.2002 17:53

Cytat:

bartoldzik napisa***322;(a)
Nie mam teraz glowy do przypomnienia sobie co trzeba wstawic w rejestrze. Do win 98/me jest programik tweakme gold tutaj . Do XP jest tweakXP. PAtrze w tym pierwszym i trzeba zaznaczyc opcje Use RAM completely before using virtual memory w sekcji Memory Optimization.
]

Spoko ściągnąłem, ale gdzie mogę znależć jakiś opisik do tego? Thanx:)

bartoldzik 21.12.2002 12:47

Nie mam teraz glowy do przypomnienia sobie co trzeba wstawic w rejestrze. Do win 98/me jest programik tweakme gold tutaj . Do XP jest tweakXP. PAtrze w tym pierwszym i trzeba zaznaczyc opcje Use RAM completely before using virtual memory w sekcji Memory Optimization.

bartoldzik 20.12.2002 23:46

Jest jeszcze opcja w rejestrze odpowiadajaca za to aby system odwolywal sie do pliku dopiero jak zabraknie mu RAM. Niestety domyslnie jest to wylaczone. Mozna to wlaczyc programikami do tweakowania windy. Chodzi o parametr conservative swap file usage. W momencie gdy wylaczysz plik wymiany jest wykorzystywana w calosci pamiec jak masz wlaczony ale ta opcja nie jest wlaczona to winda troche zle zarzadza pamiecia. Jak jutro znajde gdzie to jest dokladnie w rejestrze to sie odezwe.

+++LeWaP+++ 20.12.2002 23:44

Cytat:

W NU jest jakis programik co sie chyba nazywa speed disc albo jakos tak....
Ten program to norton optimization wizard

instaluje się tylko pod 95/98/me

pod xp i 2000 go nie ma :)

tomall0 20.12.2002 23:40

Cytat:

Moim zdaniem lepiej nie wylaczac. Ale co do umieszczenia na osobnej partycji to jest to chyba dobry pomysl. Utworzyc partycja o wielkosci pliku wymiany. Wtedy nie bedzie dochodzic do fragmentacji pliku wymiany. Wazne jest zeby ustawic wtedy stala wielkosc swap file zeby nie przekroczyc wielkosci partycji.

Wszystko jasne, ale kiedy ustawie swapa na 2xRAM, na tej samej partycji to komp chodzi mi jakby wolniej, niż mam wyłączonego swapa (na innej partycji też). Chodzi mi konkretnie o sytuację, kiedy w tle chodzi eMule, a ja chcę korzystać z netu ( wiem,że wpływ na to ma Max. connections w eMule), ale mimo to.

bartoldzik 20.12.2002 22:58

Moim zdaniem lepiej nie wylaczac. Ale co do umieszczenia na osobnej partycji to jest to chyba dobry pomysl. Utworzyc partycja o wielkosci pliku wymiany. Wtedy nie bedzie dochodzic do fragmentacji pliku wymiany. Wazne jest zeby ustawic wtedy stala wielkosc swap file zeby nie przekroczyc wielkosci partycji.

tomall0 20.12.2002 21:52

Cytat:

Ormianin. Przeniosl Ci bo mu kazales. Jak kazesz pozostawic na biezacej partycji to zostawi
Z tego co widzę to wyłączenia nie zalecacie, dlaczego? Po drugie czy lepiej swapa umieścić na drugiej partycji "z dala od systemu"?

bartoldzik 20.12.2002 14:21

Ormianin. Przeniosl Ci bo mu kazales. Jak kazesz pozostawic na biezacej partycji to zostawi

bartoldzik 20.12.2002 14:20

W NU jest jakis programik co sie chyba nazywa speed disc albo jakos tak. Jak zapuscisz defragmentacje to masz do wyboru opcje. Kaz mu tam wykonac pelna optymalizacje oraz zoptymalizowac swap file. Ale najpierw ustaw sobie staly rozmiar pliku.

Ormianin 20.12.2002 14:15

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
no jest!i gdzie to sie ustawia wies moze? mam wersje ang!
ja bym tego nie uzywal, kiedys przeniosl mi swapa na druga partycje, wcale nie najszybsze miejsce na dysku

Kasprzak 20.12.2002 14:11

no jest!i gdzie to sie ustawia wies moze? mam wersje ang!

bartoldzik 20.12.2002 14:04

Z tego co pamietam to tak.

Kasprzak 20.12.2002 14:02

mam Samsunga:( 20 GB! Mam pakiet NSW2001 tam tez jest?

bartoldzik 20.12.2002 13:33

Standardowo Winda dobiera plik wymiany o wielkosci 1,5 razy RAM. Jak masz spory dysk to ustaw sobie plik wymiany o stalej wielkosci (czyli i pocz i max taki sam) na 2x RAM. Wtedy bedzie ci chulac. Jak masz Norton Utilities to tam defragmentator ma opcje optymalizacji tego pliku i moze ci go przeniesc w najszybsze miejsce na dysku.

Kasprzak 20.12.2002 12:46

jak ja mam 192 to maks ile mam ustawic a ile poczatkowy zeby bylo jak najlepiej i najszybciej !

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:14.