![]() |
Pamięc wirtualna
Witam, mam pytanie otóż posiadam Pentium 4 i 384 RAM-u, ale nie jestem pewien jak ustawić pamięć wirtualną, więc doszedłem do wniosku, że wyłącze ją całkiem. Wydaje mi się, że komp chodzi jakby troszkę szybciej, jeśli tak zostawie, jakie mogą być tego następstwa? Np. przy nagrywaniu, oglądaniu filmów, chodzi mi o to czy taka ilość RAM-u wystarczy, aby wyłączyć wirtualną? I jeszcze jedno Cacheman pokazuje mi taką samą ilość wolnego RAM-u jak poprzednio, więc wszystko jest chyba w porządku?;)
|
to zależy do czego używasz komputera
gierki nie powinny się czepiać ale wystarczy, że masz XP-ka i np. 2,3 użytkowników i każdy z nich jest zalogowany powiedzmy i ma włączony jakiś program: word / corel / photoshop itp. mogą być problemy ja mam 512 mb ramu i swapa nie wyłączam, jedynie jest na innym dysku niż system proponuję Ci ustawić swapa na sztywno txn. max. i min. poj. swapa powinna być 2xil. pamięci, wówczas nie będzie się on zmieniał co z kolei nie będzie spowalniać sys. |
Hej :)
Na początek powiedz jakiego systemu używasz - jeżeli NT-kowego to sprawa jest przebanalna - prawy kl. na Mój komputer->właściwości->zaawansowane->opcje wydajności->zmień i tutaj wybierasz sobie dysk i rozmiar początkowy i końcowy pliku wymiany. W XP jest odrobinę inaczej, ale w zasadzie łatwo jest to znaleźć. Ja ustawiam na 1.5GB...ale używam 3DS Max'a. Pozdroofka Marcos |
Cytat:
|
:) no to "pewna część ciała zbita" :D ...nie używam win98 od 3ech lat - ech to co mi 95tka nerwy zjadła to tylko ja wiem... 98 nie pozwoliłem tego kontynuować.
Pozdroofka |
jak ja mam 192 to maks ile mam ustawic a ile poczatkowy zeby bylo jak najlepiej i najszybciej !
|
Standardowo Winda dobiera plik wymiany o wielkosci 1,5 razy RAM. Jak masz spory dysk to ustaw sobie plik wymiany o stalej wielkosci (czyli i pocz i max taki sam) na 2x RAM. Wtedy bedzie ci chulac. Jak masz Norton Utilities to tam defragmentator ma opcje optymalizacji tego pliku i moze ci go przeniesc w najszybsze miejsce na dysku.
|
mam Samsunga:( 20 GB! Mam pakiet NSW2001 tam tez jest?
|
Z tego co pamietam to tak.
|
no jest!i gdzie to sie ustawia wies moze? mam wersje ang!
|
Cytat:
|
W NU jest jakis programik co sie chyba nazywa speed disc albo jakos tak. Jak zapuscisz defragmentacje to masz do wyboru opcje. Kaz mu tam wykonac pelna optymalizacje oraz zoptymalizowac swap file. Ale najpierw ustaw sobie staly rozmiar pliku.
|
Ormianin. Przeniosl Ci bo mu kazales. Jak kazesz pozostawic na biezacej partycji to zostawi
|
Cytat:
|
Moim zdaniem lepiej nie wylaczac. Ale co do umieszczenia na osobnej partycji to jest to chyba dobry pomysl. Utworzyc partycja o wielkosci pliku wymiany. Wtedy nie bedzie dochodzic do fragmentacji pliku wymiany. Wazne jest zeby ustawic wtedy stala wielkosc swap file zeby nie przekroczyc wielkosci partycji.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:54. |