Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pamięc wirtualna (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pamiec-wirtualna-14150/)

tomall0 18.12.2002 20:25

Pamięc wirtualna

Witam, mam pytanie otóż posiadam Pentium 4 i 384 RAM-u, ale nie jestem pewien jak ustawić pamięć wirtualną, więc doszedłem do wniosku, że wyłącze ją całkiem. Wydaje mi się, że komp chodzi jakby troszkę szybciej, jeśli tak zostawie, jakie mogą być tego następstwa? Np. przy nagrywaniu, oglądaniu filmów, chodzi mi o to czy taka ilość RAM-u wystarczy, aby wyłączyć wirtualną? I jeszcze jedno Cacheman pokazuje mi taką samą ilość wolnego RAM-u jak poprzednio, więc wszystko jest chyba w porządku?;)

+++LeWaP+++ 18.12.2002 23:11

to zależy do czego używasz komputera

gierki nie powinny się czepiać

ale wystarczy, że masz XP-ka i np. 2,3 użytkowników i każdy z nich jest zalogowany powiedzmy i ma włączony jakiś program: word / corel / photoshop itp.

mogą być problemy

ja mam 512 mb ramu i swapa nie wyłączam, jedynie jest na innym dysku niż system

proponuję Ci ustawić swapa na sztywno txn. max. i min. poj. swapa powinna być 2xil. pamięci, wówczas nie będzie się on zmieniał co z kolei nie będzie spowalniać sys.

Marcos_x 19.12.2002 17:54

Hej :)

Na początek powiedz jakiego systemu używasz - jeżeli NT-kowego to sprawa jest przebanalna - prawy kl. na Mój komputer->właściwości->zaawansowane->opcje wydajności->zmień i tutaj wybierasz sobie dysk i rozmiar początkowy i końcowy pliku wymiany. W XP jest odrobinę inaczej, ale w zasadzie łatwo jest to znaleźć. Ja ustawiam na 1.5GB...ale używam 3DS Max'a.

Pozdroofka

Marcos

tomall0 19.12.2002 17:59

Cytat:

Marcos_x napisa***322;(a)
Hej :)

Na początek powiedz jakiego systemu używasz - jeżeli NT-kowego to sprawa jest przebanalna - prawy kl. na Mój komputer->właściwości->zaawansowane->opcje wydajności->zmień i tutaj wybierasz sobie dysk i rozmiar początkowy i końcowy pliku wymiany. W XP jest odrobinę inaczej, ale w zasadzie łatwo jest to znaleźć. Ja ustawiam na 1.5GB...ale używam 3DS Max'a.

Pozdroofka

Marcos

Windows 98 SE, 384 RAM-u8)

Marcos_x 19.12.2002 18:05

:) no to "pewna część ciała zbita" :D ...nie używam win98 od 3ech lat - ech to co mi 95tka nerwy zjadła to tylko ja wiem... 98 nie pozwoliłem tego kontynuować.

Pozdroofka

Kasprzak 20.12.2002 11:46

jak ja mam 192 to maks ile mam ustawic a ile poczatkowy zeby bylo jak najlepiej i najszybciej !

bartoldzik 20.12.2002 12:33

Standardowo Winda dobiera plik wymiany o wielkosci 1,5 razy RAM. Jak masz spory dysk to ustaw sobie plik wymiany o stalej wielkosci (czyli i pocz i max taki sam) na 2x RAM. Wtedy bedzie ci chulac. Jak masz Norton Utilities to tam defragmentator ma opcje optymalizacji tego pliku i moze ci go przeniesc w najszybsze miejsce na dysku.

Kasprzak 20.12.2002 13:02

mam Samsunga:( 20 GB! Mam pakiet NSW2001 tam tez jest?

bartoldzik 20.12.2002 13:04

Z tego co pamietam to tak.

Kasprzak 20.12.2002 13:11

no jest!i gdzie to sie ustawia wies moze? mam wersje ang!

Ormianin 20.12.2002 13:15

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
no jest!i gdzie to sie ustawia wies moze? mam wersje ang!
ja bym tego nie uzywal, kiedys przeniosl mi swapa na druga partycje, wcale nie najszybsze miejsce na dysku

bartoldzik 20.12.2002 13:20

W NU jest jakis programik co sie chyba nazywa speed disc albo jakos tak. Jak zapuscisz defragmentacje to masz do wyboru opcje. Kaz mu tam wykonac pelna optymalizacje oraz zoptymalizowac swap file. Ale najpierw ustaw sobie staly rozmiar pliku.

bartoldzik 20.12.2002 13:21

Ormianin. Przeniosl Ci bo mu kazales. Jak kazesz pozostawic na biezacej partycji to zostawi

tomall0 20.12.2002 20:52

Cytat:

bartoldzik napisa***322;(a)
Ormianin. Przeniosl Ci bo mu kazales. Jak kazesz pozostawic na biezacej partycji to zostawi
Z tego co widzę to wyłączenia nie zalecacie, dlaczego? Po drugie czy lepiej swapa umieścić na drugiej partycji "z dala od systemu"?

bartoldzik 20.12.2002 21:58

Moim zdaniem lepiej nie wylaczac. Ale co do umieszczenia na osobnej partycji to jest to chyba dobry pomysl. Utworzyc partycja o wielkosci pliku wymiany. Wtedy nie bedzie dochodzic do fragmentacji pliku wymiany. Wazne jest zeby ustawic wtedy stala wielkosc swap file zeby nie przekroczyc wielkosci partycji.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:54.