![]() |
Feurio 2 bedzie mialo...
Witam dostalem dzis taka odpowiedz na pytanie czy feurio 2 bedzie obslugiwac ogg i mpc:
Cytat:
|
hmmm...no tak, ale jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o wtyczki jako biblioteki dynamiczne dll...przy mpc to raczej na niewiele się zda bo dekodery, kodery są dostępne jako pliki wykonywalne...jak na razie...dlatego ktoś będzie musiał najpierw napisac taką wtykę...z drugiej strony dobrze, że zmienili zdanie, że to uzytkownik powinien decydowac co mu odpowiada...:) bo mnie jakiś czas temu odpowiedzieli co innego..
|
No tak tak ale to juz 80% szans ze MPC bedzie zreszta jak duzo ludzi poprosi to moze Frank sie skusi i zrobi DLL tym bardziej ze MPC juz niedlugo bedzie Open Source!:)
|
to jeszcze nie jest takie pewne, ale z pewnością spowodowałoby bardziej dynamiczny rozwój tego formatu...
|
Jasne ze nie pewne ale pewne na 80% bo podobno Frank mocno nalega - byloby zacnie chociaz i teraz MPC rozwija sie dosyc dynamicznie. MPC jako Open Source wypaczyl by idee OGG - no bo co tu mowic OGG jest duzo slabsze chociaz jest krolem nizszych bitratow...
Dzis troszke sie bawilem w testera i polecam kazdemu zobaczyc co potrafi MP4 na ustwienia VBR Audiphile Highest Enc Qualitly HIGH, LC - robi ogromne wrazenie !! nawet MPC na insane nie ma takiego spektrum (nie mowiac juz o wielkosci pliku...) no ale poza tym w kazdym innym ustawieniu MPC jest duzo lepsze (srednio 1kHz roznicy) coz warto to zobaczy (podobnie jest z PsytelemAAC na ustwieniach ultra ale wielkosc pliku - co najmniej 30% wiecej niz tej samej jakosci MP4) P.S. "Test" MP4 wykonalem kodekiem z NERO 5.5.10.0... |
ale trzeba zdać sobie sprawę, że podgląd spektrum to tylko pierwszy krok do oceny jakości...spotkałem się z takimi opiniami, że oprócz spektrum trzeba brać pod uwagę także inne czynniki, ale ponieważ bylo to dość dawno nie pamiętam szczegółów tych wypowiedzi...niestety...aż tak głęboko to w tym nie "siedzę"...
|
Oczywiscie ale spektrum to jest takie podglad dla mas - dla ludzi ktorzy nie interesuja sie tym to pierwsza sprawa przy analizie jakosci... a o tym ze jest jeszcze kupa innych analiz to wiem i trosze je robie ale tu jest juz ciezko dostrzec roznice - trzeba byc profesjonalista...
Dowiedzialem sie wlasnie ze OGG mialo miec w wersji 1.0 tzw. Bitrate Peeling - moze wie ktos jak to wlaczyc bo domyslnie jest schowane a podobno to pokazuje co naprawde potrafi OGG... |
Cytat:
|
Nie chcę być niegrzeczny, ale analizę spektrum jako ocenę jakości to można sobie wsadzić. Plik, który ma więcej wysokich częstotliwości niekoniecznie brzmi bardziej podobnie do oryginału. cpuks, weź sobie skompresuj jakąś naprawdę pokręconą elektronikę do MP3 poleceniem --alt-preset standard (albo --preset standard, zależy od wersji LAME'a) i porównaj to z MPC --standard. Na 100% MP3, tak, jak MP4, będzie miało więcej wysokich częstotliwości na podglądzie widma, ale to nie znaczy, że będzie brzmiało lepiej, niż MPC. Rozdzielczość MP3 na osi czasu jest tak niska, że na tej elektronice powinno być bardzo dobrze słychać różnice w stosunku do oryginału i MPC. Może przy okazji odkryjesz, że pomimo tego, że na podglądzie widma jest więcej wysokich częstotliwości w MP3 niż w MPC, to PODCZAS ODSŁUCHU w MP3 będzie ich MNIEJ.
Wiesz dlaczego ? MP3 jest tak skonstruowane, że zachowywanie częstotliwości powyżej 16 kHz sprawia mu WIELKIE problemy i kosztuje DUŻO miejsca. MP3 NIE JEST w stanie zapisać tylu wysokich częstotliwości, co MPC z równie dużą wiernością i wynika to z samej konstrukcji tego formatu. Dlaczego więc, skoro brzmi gorzej, to na widmie ma więcej wysokich tonów ? Bo jest kodekiem transformującym, w odróżnieniu od MPC, i podczas, gdy MPC prawie w ogóle nie zapisuje częstotliwości, które są nieslyszalne, to MP3, dokładnie tak, jak MP4, zapisuje dźwięk w ten sposób, że w pasmie wysokich częstotliwości często lądują NIESŁYSZALNE ŚMIECI, które powstały w wyniku wyboru przez enkoder takiej, a nie innej metody skompresowania czegoś. To po prostu niesłyszalny szum, który powstał przy okazji i choć jest widoczny na wykresie, to tak naprawdę go "nie ma". Dodatkowo, wysokie częstotliwości, które nie są slyszalne, są w MP3 kompresowane w sposób, który mocno je zniekształca, ale nie usuwa. Pamiętaj o tym. Napisałeś, że w każdym innym ustawieniu MPC jest lepsze, o ok. 1 kHz. Powyżej napisałem Ci, dlaczego nie można opierać opinii na temat jakości na podstawie analizy spektrum, więc bardzo Cię proszę, nie rób tego więcej, bo to, co napisałeś, nijak się ma do rzeczywistości. Twoje twierdzenie o wysokich częstotliwościach nie jest żadną zasadą. (( A tak poza tym - wesołych świąt. :) Jak widać, potrafię być również miły, jak chcę ;p |
To fajnie ze potrafisz byc mily:)
Ale jak juz powiedzialem nie jestem profesjonalista choc o tym ze sa inne testy wiem! Jak zobaczysz porownania codecow to zawsze masz test spektrum... o tym ze inne testy sa wazniejsze to tez wiem ale ich nie robie bo sie nie znam wiec po co bede sie rozwodzil nad czyms o czym nie mam pojecia? Dlatego kazdy kto czyta to co napisalem powinien wziasc poprawke bo jak napisalem nie jestem PROFESJONALISTA nie siedze w tym. Podstawy mp3 znam a jak patrze na jakosc to wlasnie przez pryzmat mp3 - ucinanie pow 16kHz... Trzeba jeszcze wziasc pod uwage krzywa ATH i maskowanie ale to juz troch bardziej skomplikowane - to wiem nie musisz mi mowic. Skoro tak cie to zdenerwowalo to mogles mi dac znac na priva napisal bym sprostowanie... - latwe co? No nic tez zycze wesolych swiat:-D |
Oki sprostowanko;p
Marius_The_Mad powiedzial: Cytat:
Jeszcze raz wszystkiego dobrego i masy prezentow ;p |
Cytat:
kiedys zrobilem tak, a mam porzadny sprzet audio ktorego specyfikacje mieszcza sie w wyzszej kategorii hifi, nagralem wiec plytke audio z mp3, przy okazji mialem tez oryginal... plytke wsadzilem do CD playera, przy okazji zaprosilem do siebie pewnego zarozumialego audiofila, poprosilem go aby wylapal ktora plytka audio jest oryginalna a ktora konstrukcja z mp3 (mp3 nagrywalem w locie w Nero)... nie potrafil odroznic oryginalu od kopi z mp3... jaka to byla plyta? Coz Vangelis "Direct"... pewnie gdyby to byla muzyka powazna byloby slychac subtelne roznice... ale wszytsko to to jedynie czysty subiektywizm! Te wasze mp3, MPC, OGG... do jednego wora... a ja nagrywam ostatnio w mp3 pro bo mniej miejsca na dysku zajmuje, pozdrawiam:) |
od konca:
MPC = Musepack ~= mp3pro... - mpc wyewoluowalo z mp3pro... ja rowniez smieje sie ze zgorzknialych audiofili - ale podziwiam ich za umiejetnosc tak rozsadnego argumentowania wydawania TAKICH pieniedzy na sprzet... po tym czego ucza mnie na studiach i jakie tam zabawki widzialem teorie wiekszosci spotykanych tu-i-owdzie 'specow' mnie bawia... co takeigo widzialem? kabel za 1200$/metr - zachowuje faze niezaleznie od wygiecia, ma tlumienie ponizej 0.01dB/metr, potrafi przeniesc 20A i nawet sie nie zagrzeje... marius - jesli --alt preset standard ci sie podoba to sprobuj --alt preset extreme... :) to dopiero czad |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
insane tez jest owszem, owszem... jednak extreme to jest granica tego co slysze (lampowy wzmacniasz SONY (samorobka), cdek Technicsa, kolumny sonus faber, kable miedziane - tez samorobka - bo na sklepowe mnie nie stac) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:48. |