Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   teac czy liteon? nagrywarka na dluzej (https://forum.cdrinfo.pl/f2/teac-czy-liteon-nagrywarka-dluzej-14708/)

marx 30.12.2002 14:28

teac czy liteon? nagrywarka na dluzej

hej
Chce kupic nagrywarke, ktorej najwazniejszym parametrem jest trwalosc.
Chwalonego tutaj liteona 48/24/48 moge miec za 280zl, a teaca 48/16/24 za 380zl
Nie zalezy mi na kopiowaniu zabezpieczen ani na predkosci, w zasadzie wystarczylby mi jakis starszy teac, ale z gwarancja juz nie kupie :( a bez gwarancji nagrywarki nigdy nie kupie.
Bedzie to chyba moja jedyna nagrywarka CD bo juz na horyzoncie nagrywajki DVD, wiec chcialbym aby starczyla na pare lat. Bedzie uzywana sporadycznie i predzej chyba padnie od nieuzywania niz od przepracowania ;)
W zasadzie chcialem wydac max 300zl ale takich tanich teacow nie ma, dlatego rozwazam liteona - a moze sa jakies inne nagrywarki (Sony?) z dwuletnia gwarancja?

SEBAW 30.12.2002 14:37

Re: teac czy liteon? nagrywarka na dluzej

Cytat:

marx napisa***322;(a)
hej
Chce kupic nagrywarke, ktorej najwazniejszym parametrem jest trwalosc.
Chwalonego tutaj liteona 48/24/48 moge miec za 280zl, a teaca 48/16/24 za 380zl

Ja polecam Liteona, ale prawie wszystkie posty dotyczą modelu 48x12x48 (LTR-48125W) a nie 48x24x48. Sprawdz sobie testy na cdrinfo i sam wybierz...
http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/liteon_48/1.php3
http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/Teac_CD-W548E/1.php3

tEREk 30.12.2002 15:32

wiectak co do trwalosci teac-a moge powiedziec ze mam od 2000 roku teac w54e (4x4x32) i pali do tej pory choc wypal;il multum plyt :) nie moge powiedziec o nim rzadnego zlego slowa, co do trwalosci liteona to ... mam litka 48x12x48 od 2tygodni i jestem zadowolony :D

reszcz 30.12.2002 16:26

Jest taka opcja szukaj to chyba każdy ci powie acha jezeli ci zależy na jakości wybierz TECA różnica jest w cenie ale tą różnica to jakość i trwałość mam TEACA i wiem ale mam kolege który ma Litka i mi zadrości.
Pozdrawiam reszcz Szcześliwego N.Roku.

qraq 30.12.2002 16:46

jesli nie chodzi ci o zabezpieczenia bierz TEAK nie ma sie co zastanawiac

Rzym 30.12.2002 17:48

Twoje wymagania spelniaja obie nagrywarki. Kazda z nich jest dobra. W Twoim przypadku sugerowalbym sie cena -> a wiec raczej LiteOn (a jak Lite on to chyba najpewniej 48x12x48)

marx 30.12.2002 20:49

no to niewiele mi pomogliscie ;)
poczekam i zobacze, moze po nowym roku ceny troche spadna i bedzie mnie stac na teaca, jak nie to kupie liteona albo sony (na cdfreak pisalo ze sony to wlasnie liteon, a sa troche tansze)

Rzym 30.12.2002 21:02

Ojejku, w takim razie prosze bardzo: KUPUJ LITEON-a!

Morris 30.12.2002 21:04

Skoro masz tej nagrywarki używać sporadycznie, to chyba cena powinna być głównym wyznacznikiem. Nie wiem na ile gwarancji daje TEAC, ale LiteOn na 2 lata. Dostałem gwar. wprawdzie z hurtowni, ale też na taki okres. To Ci chyba powinno wystarczyć?
Ja wybrałem LiteOna i po przejściach konfiguracyjnych, które Cię mogą czekać również z TEAC'em spisuje się bardzo dobrze.
Pozdrófffki!

Esiek 30.12.2002 22:00

Bierz Litka. Jeśli chodzi o cene jest to nalepsze wyjście. A trwałosć...hmm teorytycznie TEAC jest jak mówią lepszy w tej dziedzinie ale np. ja moge podac swój przykład: kupiłem Teaca Półtora roku temu wersje oem(1 rok gwarancja) i niestety juz sie nim cieszyć nie moge :( Nagrał coprawda duuużą ilośc płyt ale taka firma to powinna wytrzymać...miałem poprostu pecha. Mam nadzieje że teraz z Liteonem bede miał więcej szczęścia;)

xlukas18 30.12.2002 22:17

Ja mialem pecha z LITEON'ami. Mialem ich 5. Dwie 24x i jedna 40x. Mowie tylko o trzech bo tamte dwie wymienilem z inncych powodow. Padaly jedna po drugiej, co prawda chodzily na pelnych obrotach. Moze mialem pecha po prostu, wszystkie pochodzily z jednej firmy.
TEAC tez mialem trzy i zaden mi nie padl. Zaczalem od 4x (jeszcze na SCSI), mialem go ponad dwa lata, chodzil bez przerwy (zreszta jak kazda moja spawara :) )sprzedalem jeszcze dobrze dzialajacego. nastepnym moim TEAC'iem byl 12x. Tez bezawaryjny. Sprzedalem zeby kupic LITEONa 24x. Tu sie zaczela przygoda z LITEONami. I teraz mam TEAC 40x i jestem z niego bardzo zadowolony.
Przygody z LITEONami mial tez moj znajomy, kupowal w tej samej firmie. Ale tez duzo wypalal.
Moim zdaniem jesli bedziesz wypalal sporadycznie to mozesz kupic LITEONa, przemawia za tym cena i kopiowanie zabezpieczen. Jesli bedziesz wypalal "hurtowo" (czyli liczy sie trwalosc) i kopiowanie zabezpieczen nie bedzie niezbedne (zawsze sa jeszcze cracki ;) ) to bierz TEAC.

Prosze nie wypisywac teraz ze ktos ma LITEON i mu dobrze dziala i ze sie nie umiem "obslugowac" nagrywarka i dlatego mi padaja. Moze po prostu mialem pecha, nie wiem. Nie chce rozpetac niepotrzebnej wojny.

That's all.

8) 8) 8) 8) 8) 8) 8-)

marx 30.12.2002 22:21

no i coraz trudniej wybrac :)
a chce dobrze wybrac bo mialem kiedys nagrywarke philipsa, ci co wiedza co to za szajs byl, to zrozumieja moje wahanie

mariusz 01.01.2003 10:37

Czesc
Mam Liteona 40125S od marca i jestem zadowolony, wypalam okolo 50-100 cd tygodniowo, w tym lwia czesc to zabezpieczone. Wiem, ze Teac jest trwaly, ale czy tak bardzo Ci zalezy na tej trwalosci, i tak nagrywarke zmieniam po 1,5 roku, zawsze na szybsza i chyba lepsza.

tomgoo 01.01.2003 16:22

skoro nie stac cie na teaca a chcesz wybrac cos tańszego to proponuje Liteon48s. Philpsy fakt sa do dupy... Sony ani lg nie waż się brac...niesty nie są to dobre napędy optyczne...

Remix 01.01.2003 18:34

moim zdanie Teac jest zdecydowanie trwalszy i gwarantuje wysoka jakosc wypalanych plytek.

ps. Ten model Teac'a przegrywa prawie wszystkie zabezpieczenia :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:34.