Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Coś dla Linuksiarzy [PL] (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cos-dla-linuksiarzy-pl-15075/)

lopus 08.01.2003 12:14

Coś dla Linuksiarzy [PL]

Jest już polska wersja Linuksa (nie wiem jak dla kogo ,ale dla mnie to jest NEWS).
Tutaj http://www.pld.org.pl/

Pedros 08.01.2003 12:40

Ostatnio wpadł w moje łapska Lycoris Desktop/LX.
A na drugiej płytce Open Office (Sun Star) i takie tam... różne.
Całkiem miła alternatywa dla winskazy. A wygląda jak XP.

mapsajm 08.01.2003 13:34

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
Ostatnio wpadł w moje łapska Lycoris Desktop/LX.
A na drugiej płytce Open Office (Sun Star) i takie tam... różne.
Całkiem miła alternatywa dla winskazy. A wygląda jak XP.

czy rzeczywiście on jest taki podobny do winxp? chodzi mi o obsługę, nie o wygląd. bo ostatnio BAS mnie męczy, że wypadałoby się przerzucić na linuxa, a ja zupełnie doświadczenia nie mam. powiem więcej - nie ufam temu kanarkowi;) zapodasz mi jakiś link lub podzielisz się swoimi reflexjami na ten temat?

mapsajm 08.01.2003 13:36

Lopus, zobacz, zagarnęli twojego avatarka!!! PATRZ

Pedros 08.01.2003 15:14

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
czy rzeczywiście on jest taki podobny do winxp? chodzi mi o obsługę, nie o wygląd. bo ostatnio BAS mnie męczy, że wypadałoby się przerzucić na linuxa, a ja zupełnie doświadczenia nie mam. powiem więcej - nie ufam temu kanarkowi;) zapodasz mi jakiś link lub podzielisz się swoimi reflexjami na ten temat?
Jest za 30 zet (0% vat) taka dystrybucja na 2 płytach PCWorldKomp Special. (Kumpel mi dał :* )
Pierwszy link co tam jest to
http://www.lycoris.com
Lyco jest podobny i w działaniu do XP, ale ja dopiero raczkuję w linuksie - postawiłem sobie w domu drugą maszynę i będę sobie na tym działał.
Ten mój kumpel, taki mastaha od Linuksa, z rozbiegu dał mi takie linki:
www.7thguard.net
www.linuxnews.pl
www.linux.pl (hm, hm... oczywiste ;) )
Piszą, że dla tej instalki pingwina trzeba tak ze 2 GB partycję mieć.
Procek Pentium lub kompatybilny, minimum 64 MB ram (a lepiej proc. 500 MHz i 128 RAM)
"Dystrybucja oparta na Caldera Linux... publikowana przez Linux Format w USA" - podobno same achy i ochy za łatwość konfiguracji i wykorzystanie w pracy i w domu.

No nie wiem co jeszcze początkujący może Ci powiedzieć :)
Może jednak warto kanarkowi zaufać ??? Uff, uff, uff...

PS. Z kopiowaniem zabezpieczonych cd to jest raczej... problem. Ale i to się z biegiem czasu zmieni

mapsajm 08.01.2003 17:32

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
No nie wiem co jeszcze początkujący może Ci powiedzieć :)
Może jednak warto kanarkowi zaufać ??? Uff, uff, uff...

dzięki, Pedros. właśnie na opinni początkowego użytkownika linuksa, który ma niemałą wiedzę o windzie mi zależało. a z jakimi problemami się spotykałeś jako pierwszymi?

Patrix 08.01.2003 19:28

a ja wole mandrake :chytry:

Weron 08.01.2003 21:01

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
a ja wole mandrake :chytry:
Ja takze.

A co linuxow.
To wydaje mi sie, ze najlepsze sa nastepujace dystrybucje:
red hat, mandrake, debian ,slackware.
Nie kupowal bym zadnych calder i innych.
Znajomy kupil ostatnio caldere tragedia stare oprogramowanie, karta dzwiekowa mu nie chodzila (ma zintegrowana)itp.
Podobno pld jest dobra dystrybucja ale nie dla poczatkujacych.

cana 08.01.2003 21:13

Weron
caldera jest ok / dają teraz open dosa -> dobry jest i zawsze ich fdiska lubiłem / a jak czegoś nie obsługuje to poprostu wina starych pakietów w dystrubucji / sound;u nie ma to zasysać ALSA i po kłopocie / stare X-Window to zassać nowe , stare KDE też nowe wrzucic, nowe żródłą kernela zassać i od początku skompilowac pod swojego kompa
pocieszę cie ze w RH8 psyche nie ma nic do mp3 i trzeba zasysać z neta i instalować / do divxa też / i są jakieś dziwne kłopoty z menagerem pakietów /przynajmniej ja miałem a w starszych dystrybucjach nie i po instalacji rh8 zaczołem "opłakiwać" :) utraconego podczas instalacji rh8 rh7.3 valhallę bo juz był taki fajny wymuskany i softem dobrzeskonfigurowanym dopakowany ale jak zawsze mądry polak po szkodzie i ciągnie wilka do nowego :)
pozdrówka

Weron 08.01.2003 21:36

Cana
ty bys sobie pewnie poradzil ale taki poczatkujacy?
Pewnie nie. Wiem, ze mozna sprobowac z alsa.
Ale podejrzewam, ze gosc, ktory pierwszy raz widzi linuxa na oczy to nie da sobie rady i go to zrazi.
A instalujac np.Mandrake to on juz mu wszystko sam skonfiguruje, podmontuje mu nawet partycje z windowsem.
Wiec o ile Caldera jest ok.
To raczej nie dla poczatkujacego.
Dla tego uwazam, ze najlepiej sprawic sobie dystrybucje ,ktora posiada wiekszosc osob aby w razie czego mozna bylo latwiej znalezc porade w necie.Dodam jeszcze, ze mimo iz wymienilem 5 dystrybucji to jednak mysle, ze Mandrake i Red Hat to dystrybucje w sam raz dla poczatkujacych.Niektorzy nawet twierdza, ze najpierw Mandrake a dopiero potem Red Hat.Co nawet mozna wywnioskowac z twojego postu, ze Red Hat jednak nie jest najlepszy dla poczatkujacego skoro nie ma softu dla mp3 i divx
Pozdrawiam.

cana 08.01.2003 21:49

nie ma do mp3 bo go usunięto z powodu niejasnosci z licencją mp3 / tyvh co to kiedyś były i zostały już wyjaśnione/ z divX jest tak samo, natomiast cdparanoia działa jak złoto i do wava i do ogg'a zrzuca jak należy
ja tam mimo wszystko lubię rh ale nieomieszkam /jak w łapki dostane / mandrake potestować /dysk mam duzy i jeszcze jeden sys się zmieści
a i jeszcze SuSe jest dosyć przyjacielski

bas 08.01.2003 22:22

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
bo ostatnio BAS mnie męczy, że wypadałoby się przerzucić na linuxa,
Wiesz o ile sobie przypominam to nikogo nie namawiam do linuxa, jak ktoś chce to używa, jak komuś nie potrzeba to nie używa, a taki zmuszony koleś to by mi dupe zawracał 15 razy dziennie. Na komputerze z którego piszę mam win98SE i jest dobrze. Co do pld to od 22.11 dostępna jest wersja 1.0 stabilna, pld używam od jakis 8-10 miesięcy i jestem zadowolony, ale faktycznie cośkolwiek trzeba wiedzieć o linuxie zabierając się do pld. Tak do domu to faktycznie chyba prościej będzie zainstalować RH. Tak naprawdę to wszystko zależy od przeznaczenia komputera i samozaparcia użyszkodnika.

mapsajm 08.01.2003 23:07

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Wiesz o ile sobie przypominam to nikogo nie namawiam do linuxa [...]
ja sobie przypominam;) :) ^_^

bas 08.01.2003 23:54

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
ja sobie przypominam;) :) ^_^
Ja się tylko czepiam Twojego XP twierdząc, że spokojnie win98SE albo w2k by wystarczyło, a śmiem zaryzykować twierdzenie, że by lepiej działało.

mapsajm 08.01.2003 23:56

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Ja się tylko czepiam Twojego [...]
widzę, że jest źle. BAS, wszystko ok?
nie przejmuj się, jak kocha, to wróci...:glaszcze:
:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:23.