Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Zolte kwadraciki w Nero CD Speed i... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zolte-kwadraciki-nero-cd-speed-15238/)

Jędrzej 13.05.2003 06:38

Wielkie dzięki -Sid-The-Rat=> !!! Smażarkę mam od paru dni i dopiero poznaję tajniki dobrego pieczenia płyteczek... :)

-Sid-The-Rat=> 13.05.2003 06:34

chocby dlatego ze inaczej sie nie da
odpowiedz masz zawarta w nazwach - disk-at-once i track(session)-at-once...

trybem dao multisesji nie nagrasz
nara :)

Jędrzej 13.05.2003 05:21

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Jeżeli robisz płytę sesyjną to wybierz Track-At-Once i nie zamykaj CD (NERO sam "powie" kiedy należy zamknąć)
Mam pytanie: Dlaczego jak nagrywam płytę sesyjną to mam wybrać TAO ? Czemu nie DAO ? Proszę o konkretne argumenty ! Nara :)

KCK 17.02.2003 05:47

W dzialaniu CD Speed nie ma zadnej magii: CD Speed uzywa standardowej komendy MMC aby otrzymac informacje o bledach C2 od napedu. Natomiast specyfikacja tej komendy nie jest jednoznaczna, i jej implementacja zalezy od producenta napedu.

Tak wiec nie nalezy sie dziwic ze rozne napedy podaja inna liczbe bledow dla tej samej plyty.

Martin_TP 16.02.2003 17:12

May update :) Wziolem sie za ta Yamahe 8824E.. i okazalo sie ze tak jak Majonez sugerowal na optyce bylo troche kurzu.. choc to troche dziwne bo miesiac wczesniej byla czyszczona, no ale cuz, roznie dziwne plyty sie w nia wkladalo, mogla sie zakurzyc :) No i wracajac do glownej kwestii.. Yamaha teraz juz czyta jak najbardziej prawidlowo (czyli brak tych bledow) tamte plyty :)

Waldek_2002 26.01.2003 01:12

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Jeżeli robisz płytę sesyjną to wybierz Track-At-Once i nie zamykaj CD (NERO sam "powie" kiedy należy zamknąć)
jeszcze raz DZIĘKI za informacje :) :) :)

SEBAW 26.01.2003 00:19

Cytat:

Waldek_2002 napisa***322;(a)
Dzięki za odpowiedź :)

Zmieniłem metodę zapisu na DAO i jest OK

Pozdrawiam :)

Plemnik 26.01.2003 00:16

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
:blee: Ateraz totalne ROTFL... :cisza: az mnie zaskoczlo to totalnie.
Plyta CD-R 40x Verbatim Data Life (Extra Protection Surface) nagrana na Plextorze 4824TA, przy predkosci 24x. Oto wynik z Toshiby.. wszystko pieknie ladnie - zero bledow, piekny odczyt w CD Quality Speed.. wszystkie kwadraty zielone w ScanDisc. A tu totalny DONK! Yamaha... i.. ten wynik: ???

hmmm... no ludzie, zupelnym bezsensem jest powolywanie sie na naped nie zwracajacy bledow c2 - mysle ze spokojnie mozesz olac wszelkie wyniki z cdspeeda pobierana na yamaszce - skoro sam zglasza ze naped mu nie pasuje...

Waldek_2002 25.01.2003 21:52

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Jeżeli nagrywasz metodą Track-At-Once to takowy kwadracik się pokaże.
Dzięki za odpowiedź :)

Zmieniłem metodę zapisu na DAO i jest OK

danson 16.01.2003 22:52

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
A u mnie się nie pojawia na końcu żaden czerwony kwadracik, kiedy wypalam w Track-At-Once. ???

SEBAW 16.01.2003 20:47

Cytat:

Waldek_2002 napisa***322;(a)
WITAM !!!

a co możecie powiedzieć na czerwony kwadracik, na końcu testowanej programem Nero CDSpeed płyty Platinum 700 Mb z danymi(nagrywałem wcześniej nagrywarką HP7200 a teraz Yamaha CRW-F1)

Waldek_2002 16.01.2003 20:34

WITAM !!!

a co możecie powiedzieć na czerwony kwadracik, na końcu testowanej programem Nero CDSpeed płyty Platinum 700 Mb z danymi(nagrywałem wcześniej nagrywarką HP7200 a teraz Yamaha CRW-F1)

Majonez 15.01.2003 21:29

hmm co do yamahy - to najprawdopodobniej jest na optyce troche kurzu lub po prostu sie zuzyla troszke i takie wyniki daje

co do reszty to bardzo wiele zalezy od predkosci nagrywania
im szybciej tym wieksze prawdopodobienstwo pozniejszego blednego odczytu

poza tym mechanizmy korekcyjne nie sa idealne i nie za kazdym razem da sie cos odczytac a przy kolejnej probie juz sie da

nastepna sprawa to sposob wykonania testow
nie jestes w stanie zapewnic idealnie takich samych warunkow za kazdym razem - zmienia sie temperatura, wilgotnosc powietrza, zapylenie - wystarczy ze gdzies sie tam dostanie jakis kurz i masz blad odczytu potem leci sobie dalej ty w tym czasie powtarzasz test i co i wszystko ok

jeszcze kwestia jakosci nosnika - plyta przy duzych predkosciach odczytu nieznacznie sie odksztalca - zdazalo sie ze plyty "wybuchaly" - rozsypywaly sie w drobny mak - lub pekaly np w lg 52x
tansze nosniki sa produkowane jak najmniejszym nakladem kosztow i sa tanie nie dlatego ze producent malo z tego ma tylko ze sa produkowane z niskiej jakosci materialow a jakosc wykonania jest zalosna
pozniej takie plytki ulegaja wiekszym odksztalceniom - naprezeniom niz porzadne plytki

biorac to wszystko pod uwage mozna sie juz za bardzo nie dziwic wynikom uzyskiwanym przez ciebie na roznych napedach lub po wielokrotnym testowaniu

sprawa plyt CDRW - sa czytane wolniej = naped ma "wiecej czasu" na odczyt danego punktu na plycie = ma mozliwosc lepszego skorygowania danych = mniej bledow

Franc 13.01.2003 20:45

Ja to w ogóle żałuję że odpaliłem Nero CDSpeeda, u mnie nagrywarka pokazuje same żółte kwadraciki (na różnych płytach) i teraz mam problem - sprzę się sypie czy co? Nagrałem na niej ok 300 płyt, wszystkie działają bez problemu (sprawdzałem na innych nagrywarkach i CD-romach - tam żółte kwadraciki pojawiają się sporadycznie). Sprzęt się zakurzył? Jest jakieś inne wyjaśnienie?

Martin_TP 12.01.2003 05:36

Ilość załączników: 1
No i Scandisk: (przypominam ze w Toshibie wszystko jest zielone zero bledow).. zupelnie nie wiem jak rozumiec cos takiego ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:29.