Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   jaki najszybszy program p2p (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-najszybszy-program-p2p-15497/)

markus96 17.01.2003 10:12

jaki najszybszy program p2p

Jaki jest najszybszy program do ściągania filmów. Obecnie ściagam na Kazie ale są słabe transfery do 16k (film ściągam 3- 4 dni) czasem można wyciagnąc 35-40kb/s ale to rzadkość?
Dzieki za ewentualną pomoc.

Ziele 17.01.2003 10:18

Nie ma najszybszego ;) Wszystko zależy od tego jakie dobre ma łącze druga strona od której ściągasz. Jeśli chodzi o mnie to używam tylko Direct connect i maksymalnie co zniego wydusiłem to 90KB/s od jednego gościa. Ale zazwyczaj są takie transfery jak u ciebie :)

-Sid-The-Rat=> 17.01.2003 10:24

pytanie bardzo ogolne i wywolujace u mni enerwowe reakcje...

DO CZEGO najszybszy?

bo do nowosci i rzeczy popularnych - eMule/eDonkey/overnet - tysiace zrodel...
do drobnicy - kazaa - bo na donkey nie ma takeigo smiecia
jakichs powazniejszych rzeczy - Direct connect

i ejst jeszcze cala banda specjalizowanych p2p
kiedy jeszcze sciagalem - uzywalem Osla - uzywalem go tak bardzo ze udalo mi sie forum o tym przekonac - ze warto...

a film dlaczego sie marnie ciagnie? a sam udostepniasz?

markus96 17.01.2003 10:35

Nie wiedziałem że też trzeba udostępniać filmy, zeby były szybsze transfery. Udostępniami muzyke i parę drobnych programów. Czy to nie wystarczy?

-Sid-The-Rat=> 17.01.2003 10:44

nie o to chodzi - to taka uwaga ogolneijszej natury - malo ludzi cos udostepnia - jednoczeseni narzekajac ze nic na sieci nei ma albo ze wolno idzie...

to co dales innym - dobrze, punkt dla ciebie, pytanie czy nie mozesz dac wiecej?

a jeszcze inna sprawa - masz maly upload zakladam - 64kb czy 128kb - wiekszosc swiata ma taki - wiec jesli nie znajdziesz kilku zrodel to o szybkich transferach mozna pomarzyc...

markus96 17.01.2003 11:22

Mam 128.
Właśnie odpaliłem direct connect ten program jest super. Sciągam Mr deeds transfer 56kb/s poprostu czad. Za 8 godzin w pracy mam jeden film. Tylko niew iem o co chodzi z tymi hubami i do konca nie wiem jak się łączyć o co chodzi w tych adresach. Ja jestem na jakiś public hub i znalazłem tak jakiś Polski hub i własnie z tego ściagam czy o to tu chodzi czy nie mogę inaczej szukać plików tylko łączyć się przez huby?. Mój numer GG 1744643

murt 17.01.2003 11:26

Zawsze musisz sie polaczyc z jakims hubem aby cos sciagnac. Aby wyszukiwac tez musisz byc polaczony.
Jak chcesz troche wiecej informacji to TUTAJ .

murt 17.01.2003 11:30

Acha ten public hub to tylko przycisk po ktorym wyswietlane sa dostepne publiczne huby.

Yarecky 17.01.2003 11:32

listę hubów polskich i nie tylko znajdziesz na www.hub.miniportal.pl
jeśli się nie podłączysz do żadnego huba to nie zaczniesz ściągać ani szukać
BTW Mr Deeds to maxymalny chłam

TOMMYx 17.01.2003 12:05

Cytat:

murt napisa***322;(a)
Zawsze musisz sie polaczyc z jakims hubem aby cos sciagnac. Aby wyszukiwac tez musisz byc polaczony.
Jak chcesz troche wiecej informacji to TUTAJ .

Mała poprawka - zawsze musisz się połączyć z hub'em, aby ZACZĄĆ coś ściągać, jak już zaczniesz, możesz sie z hub'em rozłączyć, bylebyś nie zamknął samego DC.
Jednak należy pamiętać, iż w momencie, gdy traficz na niemiłego użytkownika DC, i ten użytkownik odłączy "Cię" (cancel upload) od siebie, w tym momencie, nie będąc podłączonym do żadnego z hub'ów, Twój DC nie będzie mógł znaleźć pliku, aby wznowić download.
Dlatego warto czasami zagadać do drugiego użytkownika, żeby czasem nie rozłączał Cię i ewentualnie zaproponować mu, aby skorzystał z zasobów, które sam udostepniasz, może akurat coś mu się przyda. :)
Ja obrałem taką strategię i stosuje ją już prawie rok czasu. W ten sposób można naprawdę dużo filmów ściągnąć. A przy okazji jest możliwość poznania nowych osób, i w przyszłości - pewnych źródeł, z których można pobierać dane.

Niestety wiele hub'ów posiada sporo ograniczeń związanych z ilością udostępnionych slotów, wielkością udostępnionych plików, jak również koniecznością używania Direct Connect zamiast jego klonów typu DC++.
Ja używam DC++, mam kilka ulubionych hub'ów, żaden z nich nie jest polski, prawie wszystkie są szwedzkie. Zsumowana 'waga' plików, dostepnych poprzez taki hub wynosi średnio 24 TB danych.
Ilość użytkowników w granicach 600-800.
Podłączając się do trzech takich hub'ów (możliwe tylko w klientach typu DC++), "teoretycznie" mamy dostep do ponad 70 TB danych."Teoretycznie", ponieważ będąc 'pasywnym' user'em, mamy możliwość ściągania danych tylko od userów 'aktywnych', co zmniejsza ilość dostępnych danych do ok 15-18 TB na hub.
'Aktywny' user ma dostęp do calych 24 TB danych.
Wyjaśnienie: przykładowo - user aktywny to taki, który posiada zew. IP, user pasywny nie posiada zew. IP (np sieć w bloku).

Markus96 , jesli będziesz chciał, podam Ci moje ulubione hub'y. Jesli cos jeszcze chcesz wiedzieć - pytaj.

I pamiętaj - im więcej udostepnisz, tym więcej będziesz mógł ściągać od innych.

:)

Yarecky 17.01.2003 12:26

jeśli to nie tajemnica to zapodaj listę tych hubów

markus96 17.01.2003 14:14

Dobra rozumiem. Tylko mam jeszcze jedno pytanie co w przypadku gdy nie ściagnę całego pliku bo np. będę musiał po 8 godzinach mordowni w pracy iść do domu. Czy na drugi dzień dokończę ściągac dany plik??????

Yarecky 17.01.2003 14:46

można wznawiać ściąganie; możesz nawet dokańczać od kogoś innego i plik z inną nazwą (możesz sam zmienić nazwę) byleby ich wielkość była ta sama

Bartez 17.01.2003 16:23

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Mała poprawka - zawsze musisz się połączyć z hub'em, aby ZACZĄĆ coś ściągać, jak już zaczniesz, możesz sie z hub'em rozłączyć, bylebyś nie zamknął samego DC.
Jednak należy pamiętać, iż w momencie, gdy traficz na niemiłego użytkownika DC, i ten użytkownik odłączy "Cię" (cancel upload) od siebie, w tym momencie, nie będąc podłączonym do żadnego z hub'ów, Twój DC nie będzie mógł znaleźć pliku, aby wznowić download.
Dlatego warto czasami zagadać do drugiego użytkownika, żeby czasem nie rozłączał Cię i ewentualnie zaproponować mu, aby skorzystał z zasobów, które sam udostepniasz, może akurat coś mu się przyda. :)

heh gdyby wszyscy tak robili to na hubie nikogo by nie bylo

w DC++ 0.22 mozna sobie ustawic opcje, zeby automatycznie rozlaczalo uzytkownika, ktory opusci hub i ja mam ja wlaczona bo nie lubie takich cwaniaczkow, ktorzy tylko biora. Gdyby kazdy tak myslal to o istnieniu sieci p2p moglibysmy zapomniec.

Ja ostatnio siedze tylko na jednym hubie pkh2.no-ip.org
i czasem wchodze tam nie sciagac a po prostu pogadac
moze i jest tam niewiele danych (ok 6-7 TB), ale za to atmosfera swietna

Inne niezle huby:
czpro.no-ip.com ok 900 userow ponad 25 TB - czasem ciezko sie dostac
galax.no-ip.com
Stargate-Sgc.no-ip.com:411
zombie69.no-ip.com ograniczenie o ile sie nie myle do 3 hubow
Maximumspeedbackup.no-ip.org
tequilla.udgnet.com
213.140.20.183

murt 17.01.2003 19:33

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
...jak już zaczniesz, możesz sie z hub'em rozłączyć, bylebyś nie zamknął samego DC.

Rzeczywiscie przeoczylem to ale ja nie polecam tak robic. Po pierwsze dlatego ze mozesz zostac rozlonczony przez osobe od ktorej scigasz (chyba ze sie z nia dogadasz). Po drogie ta osoba moze powiedziec ze robisz takie myki OP-owi i dostajesz bana na serwer.

Osobiscie polecam polski serwer na ktorym najczesciej siedze:
dc.cn.net.pl
Lub jego mniejsi bracia:
2dc.cn.net.pl:61
3dc.cn.net.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:27.