Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Calibration Erorr (https://forum.cdrinfo.pl/f2/calibration-erorr-15662/)

Drakula 20.01.2003 18:03

Calibration Erorr

Ilość załączników: 1
Możliwe, że taki temat był już na tym forum. Ale jestem nowym użytkownikem i bardzo pilnie szukam odpowiedzi na mój kłopot.

Otóż mam nagrywarkę SAMSUNG SW-204B 4x2x24. Nagrywarka nie należy do młodziaszków, ponieważ wypaliłem na niej ponad 100 płytek. Ale do tej pory wszystko było ok. Po ostatniej reinstalacji Windowsa kiedy probóję nagrać płytę za pomocą programu Nero Burning Rom, wyskakują mi ciągle następujące komunikaty:

17:45:15 #16 MMC -1106 File Writer.cpp, Line 331
Power calibration error

17:45:15 #17 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 219
all writers idle, stopping conversion

17:45:15 #18 CDR -201 File WriterStatus.cpp, Line 194
Invalid write state

17:45:15 #19 TRANSFER -18 File WriterStatus.cpp, Line 194
Could not perform EndTrack

Kompletnie nie wiem o co może chodzić, wiem jedynie, że jest to związane z buforem. Czy jest to wada (błąd) mechaniczny czy związany jest z tym Windows?

Dokładnie chodzi mi o to, czy mam przeinstalowywać Windowsa czy dać nagrywarkę do naprawy?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

P.S. W załączniku do odpowiedzi znajdziecie log z nagrywania przykładowej płytki (tj. próby)

RAVENSHEART 20.01.2003 19:28

o ile sie dobrze pamietam to nagrywarka ma problem z rozpoznaniem cd
(spróbuj skalibrowac laser w cloneCD)

spróbuj nagrac cd innym programem - najlepiej CloneCD
jesli on również zgłosi błąd kalibracji to w clonie masz mozliwosc wykalibrowania lasera nagrywarki dla tych cd- najczesciej to wystarczy

jesli nie to spróbuj nagrac na cd innej firmy

jesli inny program nagrywa to przeinstaluj NERO

jesli to nie pomaga to szukaj nowej nagrywarki):buu: (chyba ze chcesz reperowac stara:P )

Bartez 20.01.2003 19:41

...

wyniki z wyszukiwarki:

szukany ciag znakow : calibration + error

tylko 125 dyskusji a jakbym sie uparl to by znalazlo duuuzo wiecej

http://forum.cdrinfo.pl/search.php?s...der=descending

Po cos w koncu ten topic o szukaniu jest przyklejony! ;)

Remix 20.01.2003 20:47

Witam!

ja raz mialem wlasnie Calibration Error ale bylo to spowodowane tym, ze chcialem nagrac na plytce nadziei czyli Esperanza x24 i nie udalo sie :(
Nero caly czas pokazywal mi wlasnie ten error. Ludzi mi doradzali zebym przeczyscil optyke(cale szczescie ze tego nie zrobilem), inni mowili ze nagrywarka juz sie sypie (a byla nowa)... w rezultacie okazalo sie, ze zmaiana nosnika pomogla... uzylem Princo x40

Drakula 20.01.2003 22:06

RAVENSHEART dzięki za info. Ile ewentualnie może kosztować naprawa nagrywarki?

Remix 20.01.2003 22:17

Witam!

Drakula dlaczego tak usilnie chcesz naprawiac nagrywarke? Sprawdz najpierw ja na porzadnych nosnikach a byc moze problem zniknie!!!

Drakula 20.01.2003 22:27

Kurde widze, że spoko ludzie tu są. Chcą przynajmniej mi pomóc :). Chodzi o to, że w niedzielę wyjeżdżam w góry i chciałem sobie wcześniej nagrać kilka płytek z piosenkami... bardzo mi się więc spieszy. Właśnie będę sprawdzał na tym CloneCD a jak nie pójdzie to kupie inne płytki, czyt. droższe...

RAVENSHEART 20.01.2003 22:58

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

Drakula dlaczego tak usilnie chcesz naprawiac nagrywarke? Sprawdz najpierw ja na porzadnych nosnikach a byc moze problem zniknie!!!

Remix ma racje
P.S. uzyj CloneCD w wersji 3.xxx (jest na CDRinfo), bo 4.x.x.x.x
nie ma mozliwosci kalibrowania lasera( albo nie moge jej znalezc:) )
Tez mialem podobny problem z jakimis "Noname"

Remix 20.01.2003 23:01

Witam!

aaa cos jeszcze dodam... jak wszystko zawiedzie i bedziesz chcial naprawiac nagrywarke to sie zastanow ze 3 razy bo teraz ceny nowych nagrywarek sa dosc niskie a naprawa moze przewyzszyc koszt nowej ( no chyba ze masz gwarancje i nic Cie to nie bedzie kosztowac - ale z drugiej strony jak nagrywarka na gwarancji sie tak sypie to lepiej ja zmianic )

RAVENSHEART 20.01.2003 23:08

a propo naprawy
to sie nie opłaca zedra z ciebie jak za nowa:buu:
za 200-250 dostaniesz juz sensowny sprzet moze nie najszybszy (ale miedzy 24-32-52 róznice nie sa juz tak znaczace jak miedzy4x anp.24x) za to z korekcje EFM, DAO-RAW 96i systemem ochrony zapisu

Drakula 20.01.2003 23:12

Od dawna planuje zmianę nagrywarki. Ale mi chodzi o teraz, żeby do końca tego tygodnia udało mi się nagrać dwie - trzy fajne płytki. Gdzie dokładnie w CLoneCD jest ta kalibracja nagrywarki? BO ja nie mogę jej znaleźć niestety... ;( (ściągnąłem wersję 3.xxx.xxx)

RAVENSHEART 20.01.2003 23:56

Cytat:

Drakula napisa***322;(a)
. Gdzie dokładnie w CLoneCD jest ta kalibracja nagrywarki? BO ja nie mogę jej znaleźć niestety... ;( (ściągnąłem wersję 3.xxx.xxx)
wierze bo sam juz myslałem że coś poplątałem i ze to nie ten program.
Ale znalazłem w sekcji nagrywanie ,gdy masz juz jakis obraz cd
Chciałem tu wstawic zrzut ale kurcze nie wiem jak((

Drakula 21.01.2003 09:28

Nie no spoko... ale gdzie dokładnie jest ta kalibracja nagrywarki, co?

RAVENSHEART 21.01.2003 23:36

Witam ponownie .Dostep do tej opcji bedziesz mial gdy wlaczysz"nagrywanie pliku obrazu naCD",(ale musisz mies obraz jakiegos cd do nagrania.
Najprosciej włącz "kopiowanie cd"(druga ikona z prawej),i spróbuj nagrac cd( gdy przejdzie do zgrywania na cd to w końcu zobaczysz ta opcje)

RAVENSHEART 22.01.2003 09:50

Ilość załączników: 1
nareszcie wiem jak dodac zrzut

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:51.