Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Błędy C1 i C2 ...??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/bledy-c1-c2-16717/)

Maciej 11.02.2003 21:49

Błędy C1 i C2 ...???

Ilość załączników: 1
Posiadam LiteOn LTR-32123s ,przetestowałem sobie wypaloną płytkę TDK d-view ,programem CD Doktor...i mam pytanko.
1.Co to są błędy C1 i C2 i z czym się one wiążą i w jaki sposób powstają...?
2.Jak interpretować wykres po zakończeniu testu...?
3.Co oznaczają : C1 Min:0 Max:20 Avg:1.701
C2 Min:0 Max:0 Avg:0.000 ...?
4.Czy poniższy wykres pokazuję żę płytka jest żle wypalona...???
5.Jakie są dopuszczalne parametry C1 i C2 aby uważać płytkę za poprawnie wypaloną...?

:) :) :) Pozdrawiam i oczekuję szybkich odpowiedzi z góry bardzo dziękuję...;)

SEBAW 11.02.2003 21:54

http://www.cdrinfo.pl/software/slown...k.php?litera=C

Pabloz 11.02.2003 21:59

Wlasnie, tez bym byl rad uzyskac odpowiedz na te pytania. Link ktory podal kolega niewiele wyjasnia. Dodatkowo mam pytanie - ile tra zrobienie tego testu? Ja czekalem jakas minute dalem cancel i mialem jedna kreske :(

Pozdrawiam

SEBAW 11.02.2003 22:05

Cytat:

Pabloz napisa***322;(a)
Wlasnie, tez bym byl rad uzyskac odpowiedz na te pytania. Link ktory podal kolega niewiele wyjasnia. Dodatkowo mam pytanie - ile tra zrobienie tego testu? Ja czekalem jakas minute dalem cancel i mialem jedna kreske :(

Pozdrawiam

Kolega potrzebował szybkiego opisu:jezyk: Test wydłuża się w zależności od ilości uszkodzonych sektorów oraz prędkości nagrywarki i jej korekcji.

RoX97 11.02.2003 22:12

U mnie caly test 8x trwa raczej nie dlugo... jesli dobrze pamietam to ok. 10min...
Jezeli miales tylko jedna kreske to moze twja nagrywarka niechce prawidlowa pracowac z tym progiem...

Info o C1 i C2 (C2 Error Information)

JAROmix 12.02.2003 01:29

Dopuszcza się występowanie 220 błędów na sprzętowym poziomie korekcji C1 w ciągu sekundy. Niemożliwe jest na etapie tłoczenia płyty, aby każdy pit był idealny - proces dopuszcza więc istnienie drobnych defektów na fabrycznej płycie.
C2 to już większe błędy i nie powinno ich tam być chociaż nagrywarka poradzi sobie z ich odczytem.
Wykres pokazuje min i max na każdą nagraną sekundę. U Ciebie jest to granica między C1: 0 a 20; C2 0-0 tak więc jest chyba super. Avg - to średnia tej płyty (71minut) błędów C1 i C2.

-Sid-The-Rat=> 12.02.2003 07:42

a) jedna kreska na wykresie - nagrywarka nie supportuje tego programu (czytaj - nie jest liteonem)

b) wykres jest jak widzisz w skali logarytmicznej - nalezy dokladnie sie mu przyjzec - ale u ciebie na szczescie wynikia sa BARDZO przyzwoite (jak chcesz sie doksztalcic to odpal ten sam test na tej samej plytcie za np. tydzien - i porownaj wyniki)
c) srednia dla DOBRYCH plyt do ok 15 (tak wygladaja espery black nagrane ne moim tdk12x i verby pastel - na obu moich palnikach)
d) bledy c2 nie powinny wystapic - ich obecnosc sugeruje uzycie drugiego poziomu korekcji bledow - i oznacza w praktyce ryzyko trwalego uszkodzenia danych

Pabloz 12.02.2003 10:31

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a) jedna kreska na wykresie - nagrywarka nie supportuje tego programu (czytaj - nie jest liteonem)

OK. Trudno, wlosow z tego powodu rwac sobie nie bede ;-) Zna ktos jeszcze jakies programy do sprawdzania nosnikow po wypaleniu, bo o ile sie orientuje to nero cd speed'a nie uwazacie za zbyt wiarygodnego.

Pozdrawiam

szperacz 12.02.2003 13:46

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

b) wykres jest jak widzisz w skali logarytmicznej - nalezy dokladnie sie mu przyjzec - ale u ciebie na szczescie wynikia sa BARDZO przyzwoite (jak chcesz sie doksztalcic to odpal ten sam test na tej samej plytcie za np. tydzien - i porownaj wyniki)
c) srednia dla DOBRYCH plyt do ok 15 (tak wygladaja espery black nagrane ne moim tdk12x i verby pastel - na obu moich palnikach)
d) bledy c2 nie powinny wystapic - ich obecnosc sugeruje uzycie drugiego poziomu korekcji bledow - i oznacza w praktyce ryzyko trwalego uszkodzenia danych

Wydaje mi się , że pojawienie się błędów C2 zależy bardzo od szybkości (jakości) pracy układu korekcji błedów (jezeli pojawiają sie pod koniec odczytu - duża szybkość odczytu 48x-52x) bo jak inazcej wytłumaczyć fakt, że pojawiają się po nagraniu z szybkością 4x,8x,12x gdzie szybkość nagrywania jest stała. I trudno też mówić o nośniku choć na pewno ma wpływ, jeśli pojawiają sie na pastelach, platinach, verbatim super azo, dysan black. Po zmniejszeniu szybkości odczytu do 8x znikają. Tylko ww powodem można wytłumaczyć różnice w ilości błedów przy kilkakrotnym przebiegu cd speed.
Poprawcie jeśli się mylę i wytłumaczcie.
Pozdrawiam
P.S.

para 12.02.2003 13:54

Cytat:

szperacz napisa***322;(a)
Wydaje mi się , że pojawienie się błędów C2 zależy bardzo od szybkości (jakości) pracy układu korekcji błedów (jezeli pojawiają sie pod koniec odczytu - duża szybkość odczytu 48x-52x) bo jak inazcej wytłumaczyć fakt, że pojawiają się po nagraniu z szybkością 4x,8x,12x gdzie szybkość nagrywania jest stała. I trudno też mówić o nośniku choć na pewno ma wpływ, jeśli pojawiają sie na pastelach, platinach, verbatim super azo, dysan black. Po zmniejszeniu szybkości odczytu do 8x znikają. Tylko ww powodem można wytłumaczyć różnice w ilości błedów przy kilkakrotnym przebiegu cd speed.
Poprawcie jeśli się mylę i wytłumaczcie.
Pozdrawiam
P.S.

Mam podobne wrażenie, jak moja Toshiba rozpędzi się i płyta jest szybko czytana to mam 10-15% żółtych kwadracików,
a jak ustawię na 14x odczyt to ma 0%.

Pozdrawiam

CrazyLucas 12.02.2003 18:50

dokladnie to samo u mnie - ale to i tak oznacza ze cos jest z dana CD nie tak

porzyczylem kiedys oc kumpla litka x40 i na bilaym datexie x32 przy speedzie x24 i pozniejszym testowaniu nero cd-speed koncowka plyty byla zolta, plytka z tej samej serii nagrana chwile pozniej x16 byla cala zielona

co do starszych palnikow i speedow x4 x8 itp - jak nagrana czyms takim plytka ma zolta koncowke to IMO jest ona niedopalona - tak jakby laser byl jusz zbyt slaby zeby dokladnie nagrac co trzeba

szperacz 13.02.2003 07:39

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
dokladnie to samo u mnie - ale to i tak oznacza ze cos jest z dana CD nie tak

porzyczylem kiedys oc kumpla litka x40 i na bilaym datexie x32 przy speedzie x24 i pozniejszym testowaniu nero cd-speed koncowka plyty byla zolta, plytka z tej samej serii nagrana chwile pozniej x16 byla cala zielona

co do starszych palnikow i speedow x4 x8 itp - jak nagrana czyms takim plytka ma zolta koncowke to IMO jest ona niedopalona - tak jakby laser byl jusz zbyt slaby zeby dokladnie nagrac co trzeba

Ja pale Litkiem 52246s;p

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.