![]() |
NortonPersonalFirewall 2003 - problem z LANem
ma win xp pro i po zainstalowaniu NPF 2003 Retail nie mogę przeglądać LAN-a (2 komputery), nie widać nawet moich udostępnionych folderów w ot. sieciowym. O co chodzi? O jakies ustawienie tego programowego firewalla ? Jakieś porty ? ???
konfiguracja wygląda następująco mój komp (3 com 10/100) komp 2 (jakiś badziew 10/100) komp 3 (3 com 10/100) wszystko podłączone do routera/switcha (takie 2 w 1) adresy IP w lanie są przyznawane przez serwer DHCP wbudowany w router, czyli automatycznie jedynym ustawieniem wymuszonym jest przypisywanie konkretnych adresów IP do konkretnych kart sieciowych za pomocą adresu sprzętowego MAC (pula IP jest ograniczona do il. 3 kompy + router) |
mialem ten sam problem jak zainstalowalem BlackICE Defender lub jak uzylem firewalla zintegrowanego z XP :'(
nadal nie wiem co i jak zrobic zeby to ruszylo :( |
Otoczenie sieciowe to ssn, chodzi o 139 port, muisz go odblokować.
|
dzieki BAS zaraz to spr., dodam ten port do akceptowanych w NPF
tobie yankee też dziękuję bo musze spr. czy wył. firewalla z xp |
Moze po prostu dodaj do trusted zone numery ip kompow z tej sieci.
|
Ilość załączników: 1
tam nie ma takiej opcji jak trusted zone ;(
a dodanie portu 139 nie pomaga... jak klikam na cała sieć to pojawia się ikona klepsydry i trwa to dłuższą chwilę zanim pojawi się workgroup; potem klikam na workgroup i znowu czekam po czym dostaje komunikat jak poniżej. jak dam na disable npf to nic nie pomaga tylko się nie zaczytuje, ale dalej jest pusto |
HURA !
działa wystarczyło po dodaniu portu zrobić disable i potem enable firewalla dzięki BAS !!!! |
Cytat:
|
To masz jakiegos lewego Nortona jak nie masz trusted zone. W menu konfiguracji firewalla jest zakladka home networking i tam jest sekcja trusted. ;)
|
a możesz zapodac screenshoota ?
chętnie i Twój sposób sprawdzę ;) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
ta metoda tesh działą
thx |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:29. |