![]() |
Nie wierze,ze nikt nie ma innych pomyslow na ta nagrywarke.Dac do serwisu sie nie oplaca pewnie,a samo sprawdzenie to ok 50 zl.Po wlozeniu krazka naped obraca plyte raz ,pozniej drugi i milczy..
|
:( czy ktos wie co mam zrobic?:)
|
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie od zasilacza wychodzą dwa kable, na jednym są 2 a na drugim 3 wtyki zasilające które podłancza się do napędów (nie licząc oczywiście przewodu podłączonego do płyty głównej).
|
Cytat:
A to jest jakiś jeszcze inny kabelek od zasilacza...??? |
Wiesz ja miałem trochę podobny problem z tą nagrywarką a mianowicie zawieszała natychmiast kompa po włożeniu płyty do niej i próbie odczytu. Leżała miesiąc w serwisie i oddali mi ją z adnotacją że jest sprawna. I dalej nie działała. Już ją miałem kropnąć o ziemię z bezradności. Okazało się że wystarczy ją podpiąć pod drugi kabelek od zasilacza i działa bez zarzutu. Do dzisiaj nie mam pojęcia dlaczego na tym pierwszym przestała działać. Dodam że inne napędy pod tym kablem działają bez zarzutu. Może spróbuj tak zrobić.
|
aha .. dodam ze zainstalowalem te sterowniki i nic:(
|
Pracuje pod Xp,plyt naped nie czyta rowniez pod dosem.Sprawdzalem naped pod innymi komputerami-nie dziala.Przeczyscilem rowniez laser.Czy ktos moglby mi cos poradzic?Naped przestal dzialac z dnia na dzien.Wiem ,ze ktos inny na forum mial taki sam problem,ale nie wiem jak go rozwiazal..
|
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/software/software.php3 |
ELLO czy ktos moglby dac mi namiary na sterowniki atapi?
|
ale przeciez ten naped dziala ,po zabiegu z usunieciem sterownika ide i ponownym zaistalowaniu...tylko na pierwsza plyte lub pierwsze wcisniecie guzika eject na przednim panelu..
|
Wyczyść diodę optyczną lasera...mało używasz a wtedy kurz osiada na podzespołach w nagrywarce...;) ;) ;)
|
czy ktos moglby mi pomoc?
|
Jak probowalem,tak nie znalazlem...czy te sterowniki zalatwia sprawe? czy ma ktos podobny problem?
|
poszukaj na forum kiedyś je dawałem i są gdzieś w jakimś topicu
a zanim zapytasz to POSZUKAJ!!!!!!! |
nowe fakty: odinstalowalem kontroler ide ,po restarcie dziala ..ale tylko pierwsza plytka...po wlozeniu kolejnej znow ten sam problem...co to moze byc? skad wziasc te sterowniki?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:12. |