![]() |
i do tego AMD jest dużo wydajniejszy.Dla porównania w 3DMarku2001 jak miałem Celerona mój wynik to około 2900-3000 ptk, a wynik wczorajszy na AMD to 5635 ptk(zmienialem tylko procka,karta grafiki zostala ta sama)
|
Cytat:
|
Dzieki wszystkim za pomoc i zainteresowanie ,ale problem był jak sie okazało banalny:uszkodzone banki pamieci DDR:) Na szczeście płytkę szybko sprzedalem(razem z prockiem 1,7 celeron)i wróciłem do korzeni czyli do AMD(Athlon 2000XP),i jestem strasznie zadowolony bo płytka nowa(też ECS)procek nowy i lepszy a kosztowalo to mnie 120 zł i wszystko teraz smiga az miło.Oczywiscie pamieci te same i dzialają aż miło.Pozdrawiam
|
ja tez mam u siebie kosc elixirka 256 mb ddr 266 MHz i ladnie sie kreci, z cl2,5 chodzi mi na cl 2 i na 140 MHz (280 MHz ddr)
|
Bossbar, obejrzałem sobie zdjęcie Twoje płyty: musisz przestawić stan zworki między bankami pamięci (czerwona) oraz przestawić stan całego "grzebienia" na krawędzi (obok niebieskiej wtyczki kontrolera hdd). Na pewno znajdziesz informację w instrukcji z jakiego stanu na jaki trzeba przestawić.
Miłego dnia PS. Sprawdziłem: JP1 (czerwona) - zasialnie pamięci DDR - open J2ABCD i J3ABCD (grzebień zworek) DDR - short Dla DIMM jest odwrotnie. Teraz powinno Ci działać dobrze, być może, że flashowanie biosu nie będzie kopnieczne, jeśli prawidłowo ustawisz jumpery. Hej! |
Cytat:
a i jeszcze jedno miałem parę razy taki przypadek zę nie chciały ze sobą kolaborować dwie takie same kości / seitec i elixir / tzn pracowały ale na gorszych niż solo ustawieniach pozdro |
Elixir - widziałem już kiedyś te pamięci
w moim rejonie rozprowadza je m.in. action i raz mi nie działały na jakuims kompie ?? może inne spr. trzeba i oczywiście najpierw zrób to co ci druss powiedział, czyli pójdź do kumpla i zobacz czy u niego hulają |
Na poczatek proponuje isc do jakiegos znajomego i sprawdzic ta kosc czy wogole dziala.
|
Na kosciach jest naklejka z napisem Elixir 256MB DDR-266MHz-CL 2.5 i nic sie nie pokazuje bo monitor nie chce sie wzbudzić
|
ECSy maja zworke, bo inne napiecie idzie na SDRAMy a inne na DDRy... najlatwiej wziasc do reki isnstrukcje obslugi od plyty glownej i sprawdzic co sie ustawia... tak na marginesie nic nie odczujesz w pracy kompa po wymianie kosci
pozdrawiam:) |
a te ddr-y to jakies marki kości mają
spectec samsung nec a może to jest kingston lub corsair cz;) ... czy jakiś oem ? może płyta nie działą akurat z tymi pamięciami... a są kody POST przy błędnym włączeniu czy komp milczy ? |
Nic mam nie przetakowane wzszystko na orginalnych ustawieniach.a pamieci nie były najtańsze bo najtansze kosztowaly 130 zl a ja zaplaciłem 145 (nowe w hurtowni):)
|
No dokladnie mogles za bardzo sdr`y agresywnie ustawic i ddr`y na tych ustawieniach nie chca isc, bo kupiles najtansze jakie byly :)
|
a nie sa na płycie przetaktowane te kości ?
dwie rady. spróbuj zresetowac bios, jesli nie pomoze to wymień kości..... |
To jeszcze jedno pytanie gdzie mam sprawdzic jaka mam wersje biosu i jak go uaktualnic.Nie wiem bo nigdy tego nie robiłem.dzieki za pomoc
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:55. |