Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   DDR-problem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ddr-problem-17241/)

bossbar 22.02.2003 17:40

i do tego AMD jest dużo wydajniejszy.Dla porównania w 3DMarku2001 jak miałem Celerona mój wynik to około 2900-3000 ptk, a wynik wczorajszy na AMD to 5635 ptk(zmienialem tylko procka,karta grafiki zostala ta sama)

Ormianin 22.02.2003 00:43

Cytat:

bossbar napisa***322;(a)
Dzieki wszystkim za pomoc i zainteresowanie ,ale problem był jak sie okazało banalny:uszkodzone banki pamieci DDR:) Na szczeście płytkę szybko sprzedalem(razem z prockiem 1,7 celeron)i wróciłem do korzeni czyli do AMD(Athlon 2000XP),i jestem strasznie zadowolony bo płytka nowa(też ECS)procek nowy i lepszy a kosztowalo to mnie 120 zł i wszystko teraz smiga az miło.Oczywiscie pamieci te same i dzialają aż miło.Pozdrawiam
i tak oto AMD okazal sie lepsza inwestycja niz intelowskie badziewie :) sory intelowcy!

bossbar 22.02.2003 00:33

Dzieki wszystkim za pomoc i zainteresowanie ,ale problem był jak sie okazało banalny:uszkodzone banki pamieci DDR:) Na szczeście płytkę szybko sprzedalem(razem z prockiem 1,7 celeron)i wróciłem do korzeni czyli do AMD(Athlon 2000XP),i jestem strasznie zadowolony bo płytka nowa(też ECS)procek nowy i lepszy a kosztowalo to mnie 120 zł i wszystko teraz smiga az miło.Oczywiscie pamieci te same i dzialają aż miło.Pozdrawiam

eloise 21.02.2003 13:40

ja tez mam u siebie kosc elixirka 256 mb ddr 266 MHz i ladnie sie kreci, z cl2,5 chodzi mi na cl 2 i na 140 MHz (280 MHz ddr)

Fantomas 21.02.2003 09:44

Bossbar, obejrzałem sobie zdjęcie Twoje płyty: musisz przestawić stan zworki między bankami pamięci (czerwona) oraz przestawić stan całego "grzebienia" na krawędzi (obok niebieskiej wtyczki kontrolera hdd). Na pewno znajdziesz informację w instrukcji z jakiego stanu na jaki trzeba przestawić.
Miłego dnia
PS. Sprawdziłem:

JP1 (czerwona) - zasialnie pamięci
DDR - open

J2ABCD i J3ABCD (grzebień zworek)
DDR - short

Dla DIMM jest odwrotnie.

Teraz powinno Ci działać dobrze, być może, że flashowanie biosu nie będzie kopnieczne, jeśli prawidłowo ustawisz jumpery.
Hej!

cana 21.02.2003 09:31

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Elixir - widziałem już kiedyś te pamięci

w moim rejonie rozprowadza je m.in. action

i raz mi nie działały na jakuims kompie

??

może inne spr. trzeba i oczywiście najpierw zrób to co ci druss powiedział,
czyli pójdź do kumpla i zobacz czy u niego hulają

a ja lubię elixirki bo te które przez moje łapki przeszly to dobrze sie kręciły / max to cl2 do 160MHz :) a średnio 153MHz przy podniesionym o 0.1V napięciu na pamięciach/, ale fakt moze by tak srawdzić pojedynczo? żonglując umieszczeniem w bankach
a i jeszcze jedno miałem parę razy taki przypadek zę nie chciały ze sobą kolaborować dwie takie same kości / seitec i elixir / tzn pracowały ale na gorszych niż solo ustawieniach
pozdro

+++LeWaP+++ 21.02.2003 08:56

Elixir - widziałem już kiedyś te pamięci

w moim rejonie rozprowadza je m.in. action

i raz mi nie działały na jakuims kompie

??

może inne spr. trzeba i oczywiście najpierw zrób to co ci druss powiedział,
czyli pójdź do kumpla i zobacz czy u niego hulają

Druss 21.02.2003 08:48

Na poczatek proponuje isc do jakiegos znajomego i sprawdzic ta kosc czy wogole dziala.

bossbar 21.02.2003 08:43

Na kosciach jest naklejka z napisem Elixir 256MB DDR-266MHz-CL 2.5 i nic sie nie pokazuje bo monitor nie chce sie wzbudzić

Ormianin 21.02.2003 08:41

ECSy maja zworke, bo inne napiecie idzie na SDRAMy a inne na DDRy... najlatwiej wziasc do reki isnstrukcje obslugi od plyty glownej i sprawdzic co sie ustawia... tak na marginesie nic nie odczujesz w pracy kompa po wymianie kosci

pozdrawiam:)

+++LeWaP+++ 21.02.2003 08:20

a te ddr-y to jakies marki kości mają

spectec
samsung
nec
a może to jest kingston lub corsair cz;)
...

czy jakiś oem ?

może płyta nie działą akurat z tymi pamięciami...

a są kody POST przy błędnym włączeniu czy komp milczy ?

bossbar 21.02.2003 01:26

Nic mam nie przetakowane wzszystko na orginalnych ustawieniach.a pamieci nie były najtańsze bo najtansze kosztowaly 130 zl a ja zaplaciłem 145 (nowe w hurtowni):)

Druss 21.02.2003 01:18

No dokladnie mogles za bardzo sdr`y agresywnie ustawic i ddr`y na tych ustawieniach nie chca isc, bo kupiles najtansze jakie byly :)

ob@r 21.02.2003 01:17

a nie sa na płycie przetaktowane te kości ?
dwie rady. spróbuj zresetowac bios, jesli nie pomoze to wymień kości.....

bossbar 21.02.2003 01:16

To jeszcze jedno pytanie gdzie mam sprawdzic jaka mam wersje biosu i jak go uaktualnic.Nie wiem bo nigdy tego nie robiłem.dzieki za pomoc

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:55.