Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   HELP !! Divx problem (https://forum.cdrinfo.pl/f2/help-divx-problem-17401/)

Tonio 23.02.2003 19:56

HELP !! Divx problem

Witam ,
właśnie się zarejestrowałem na tym forum i Wszystkich serdecznie pozdrawiam :)
teraz problem:

kupiłem sobie parę dni temu pierwszą moją nagrywarkę
LiteOn 48x24x48

i wszysko fajnie,nagrałem parę płytek z danymi do dzisiaj

dziś mnie wzięło żeby nagrać film w Divxie :)

nie znam sie na nagrywaniu nagrałem film z dysku HD w Nero jako płytke iso,

ładnie sie nagrała ALE:

jak ją odtwarzam to napęd bardzo się rozpędza i po chwilce zwalnia prawie do zera i tak cyklicznie przez cały czas, niby nic ale podczas zwalniania film "staje" na moment :(
po włożeniu tej płytki do starego "zwykłego" napędu CD wszystko idzie dobrze film sie nie zatrzymuje.

nagrałem przy prędkosci 16x

płytka:esperanza 12x24x40

aha jak włożę inną płytkę fabryczną czy nagrywaną do liteona np z muzyką to idzie stabilnie i równo

czy ja coś żle robię czy to napęd szwankuje???

jestem zielony więc odpowiedzcie jak zielonemu PLIZ :)

aha nie podłączyłem kabelka do karty muz bo miejsce jest zajętę przez stary odtwarzacz CD a mimo to odwarza muzykę??? czemu???

Remix 23.02.2003 20:10

Witam!

po pierwsze index 12x na plytce oznacza, ze mozna na niej maksymalnie nagrywac z predkoscia 12!

a Ty na plytce 12x nagrywales z predkoscia 16!

po dtugie to bardzo beznadziejne plytki te Esperanze... uzyj lepszych nosnikow np. verbatim czy tdk z indeksami 40x i wyzej

odtwarza muzyke, bo jest podlaczony do tasmy IDE, a co za tym idzie odtwarza musyke ale tylko z filmow, gier itp.

jak wlaczysz plytke audio i zwykly systemowy odtwarzacz to nie powinno byc slyychac dzwieku.

Tonio 23.02.2003 20:18

to znaczy że jak nagram na 12 razy to będzie szło dobrze???

-Sid-The-Rat=> 23.02.2003 20:19

w wiekszosci sterownikow to kart dzwiekowych jest opcja puszczenai dzwieku z plyty audio przez tasme IDE - nazywa sie to 'cyfrowy dzwiek' - w kartach SB i domyslnie ejst wlaczone - analogowy przydaje sie tylko czasem i w tych napedach ktore tej funkvji nie maja (a sa takie - nawet calkiem nowe modele)

ciezko stwierdzic czy bedzie dobrze - plyty 16x sa dosc stare - jesli przechowywales je w zlych warunkach - na sloncu na przyklad - moze sie okazc ze one sie juz do niczego nie nadaja - i nawet niskie predkosci sredni pomagaja

jest tez sprawa nagrywarki - mozesz miec uszkodzony model - malo to prawdopodobne, zwlaszcza ze objazy raczej an to nie wskazuja - ale mozliwe
dalej - tak, jesli angrasz na plyte dane z predkosci mniejsza/rowna predkosci nominalnej plyty powinno byc ok

Tonio 23.02.2003 20:30

aha sprawdziłem opcja dźwięk cyfrowy jest zaznaczona slatego odtwarza ;)

ale ciągle pomóżcie co z tym odtwarzaniem DIVX ;(

czy 16x na płytce 12x może być JEDYNYM powodem tego problemu opisanego w 1 poście ??

-Sid-The-Rat=> 23.02.2003 20:48

tak - zbyt szybko nagrana plyta moze byc klopotliwa do odczytu - do tego stopnia ze moze sie jej NIE DAC odczytac

Tonio 23.02.2003 20:52

dzięki !!

nagram na 12x i napiszę jak poszło :)

andrzejj9 23.02.2003 21:02

Re: HELP !! Divx problem

Cytat:

Tonio napisa***322;(a)
płytka:esperanza 12x24x40

hmmm, jesli dobrze widze, to plytka przeciez nie jest tylko do 12x. Esperanzy maja takie oznaczenia i mozna na niej spokojnie nagrac z predkoscia 40x (a nawet 48 co mi sie raz udalo). Rowniez nie zgodzilbym sie co do marnej jakosci Esperanz bo ja juz troche na nich nagrywam i jeszcze zadna nie padla, ani z zadna nie bylo zadnych problemow.
Czytajac Twoj post przez chwile myslalem o podlaczeniu napedow, ale jesli, jak piszesz, inne plyty dzialaja na nagrywarce bez problemu to to raczej nie jest to.
Ale jesli problem wystepuje tylko z ta jedna plyta, to nie przejmuj sie, nagraj to jeszcze raz, sprawdz i dopiero wtedy, jesli problemy dalej beda, zacznij sie martwic.
Nawet te nowe nagrywarki nie sa doskonale i pojedyncze bledy moga sie zdarzyc. Gorzej, jesli powtarzaja sie ciagle...

zukoluko 23.02.2003 21:03

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

po pierwsze index 12x na plytce oznacza, ze mozna na niej maksymalnie nagrywac z predkoscia 12!

a Ty na plytce 12x nagrywales z predkoscia 16!

po dtugie to bardzo beznadziejne plytki te Esperanze... uzyj lepszych nosnikow np. verbatim czy tdk z indeksami 40x i wyzej

odtwarza muzyke, bo jest podlaczony do tasmy IDE, a co za tym idzie odtwarza musyke ale tylko z filmow, gier itp.

jak wlaczysz plytke audio i zwykly systemowy odtwarzacz to nie powinno byc slyychac dzwieku.

Chyba w tym przypadku to nie jest problem,gdyż TONIO napisał, że nagrywał na esperanza która obsługuje prędkości nagrywania x12 x24 i x40 czyli gdyby nawet nagrywał z prędkością x40 to wyżej wymieniona płytka powinna obsługiwać tą prędkość (ja też teraz nagrywam na tych nośnikach w supermarkecie są po 9.99zł za 10 sztuk) i jak narazie żadna mi się nie zwaliła nagrywam z prędkością x32

Tonio 23.02.2003 21:46

właśnie nagrałem film :

prędkość 12x

raz na rzeczonej esperazie

a drugi na tdk cdr 80

problem NIE ustał

dalej przycina przy odtwarzaniu :(

po przłożeniu do zwykłego nepędu cd płytka idzie dobrze

jakieś sugestie???

Remix 23.02.2003 22:05

Cytat:

zukoluko napisa***322;(a)
Chyba w tym przypadku to nie jest problem,gdyż TONIO napisał, że nagrywał na esperanza która obsługuje prędkości nagrywania x12 x24 i x40 czyli gdyby nawet nagrywał z prędkością x40 to wyżej wymieniona płytka powinna obsługiwać tą prędkość (ja też teraz nagrywam na tych nośnikach w supermarkecie są po 9.99zł za 10 sztuk) i jak narazie żadna mi się nie zwaliła nagrywam z prędkością x32
Witam!
wlasnie .. nie zauwazylem tego ze on mial plytki 40x ! kurde slepy jestem

w takim razie moze to kwestia sposobu zapisu... ?

Tonio 23.02.2003 22:07

może ;)

no dobrze a jak się zapisuje DIVXY???
ja nagrałem w nero jako ISO

Martin_TP 23.02.2003 22:46

Co do odtwarzania divx, poprosu Nero CD Speed ustaw predkosc odczytu napedu na nizsza.. powiedzmy na 8, badz 16x, w zaleznosci jakiej dany divx wymaga.. wtedy naped bedzie chodzil wolniej ale ze stala predkoscia, czyli nie bedzie sie rozpedzal i zwalnial, przez co jak sam zauwazyles rwia sie divxy.

Tonio 23.02.2003 22:51

aha

a czy Nero CD speed to osobny program czy jest częścia Nero

sorry juz znalazłem:)

Tonio 23.02.2003 23:08

HURAAAAAA !!!!

pomogło !!!!!

DZIĘKI WIELKIE :)

jeszcze pytanko??

to z jaką prędkością najlepiej nagrywać???

czy ma to wpływ na trwałośc płytki ???

czy jak nagram 48X to musze przestawić predkośc w nero CD speed???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:29.