Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Pregap audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/pregap-audio-17486/)

Maciek 25.02.2003 13:46

Pregap audio

Witam.

Mama taką małą ciekawostkę. Dorwałem płytę audio, która posiada słowną zapowiedź zapisaną jako pregap przed pierwszym trackiem.
Clone widzi to tak : Pregap Audio 5563 kB
Track 01 .....
Track 02 ..... itd

Przy kopiowaniu zgłasza błąd odczytu sektora 0 i kontynuuje kopiowanie. Po wypaleniu efekt jest następujący: płyta posiada dwa pierwsze utwory - 1-szy to ok 30 sek ciszy i 2gi -pierwszy normalny track.
Czy ktoś eksperymentował z taką płytą, jak to przegrać ?

p.s. W odtwarzaczu z wieży audio aby odsłuchać zapowiedź, należy przewinąć pierwszy utwór ok -(minus) 30 sekund

para 25.02.2003 13:54

Re: Pregap audio

Cytat:

Maciek napisa***322;(a)
Witam.

Mama taką małą ciekawostkę. Dorwałem płytę audio, która posiada słowną zapowiedź zapisaną jako pregap przed pierwszym trackiem.
Clone widzi to tak : Pregap Audio 5563 kB
Track 01 .....
Track 02 ..... itd

Przy kopiowaniu zgłasza błąd odczytu sektora 0 i kontynuuje kopiowanie. Po wypaleniu efekt jest następujący: płyta posiada dwa pierwsze utwory - 1-szy to ok 30 sek ciszy i 2gi -pierwszy normalny track.
Czy ktoś eksperymentował z taką płytą, jak to przegrać ?

p.s. W odtwarzaczu z wieży audio aby odsłuchać zapowiedź, należy przewinąć pierwszy utwór ok -(minus) 30 sekund

Miałeś kiedyś taką płytę - była to zdaje się płyta Oldfielda - Songs Of Distans Earth - zawierała ona plik multimedialny na Macintosha. Jak się cofało to pojawiał się plik muzyczny numer 0 (i było ostrzeżenie proszę nie cofać bardziej bowiem bardzo głośny dźwięk może zniszczyć twój sprzęt stereo.
CloneCD powinien ją skopiować bez problemu.

Pozdrawiam

Maciek 25.02.2003 14:00

Zgadza się, na tej płycie Oldfield'a jest coś takiego, jednak z małą różnicą, płyta Oldfield'a ma dwie sesje a ta o której pisałem ma tylko jedną.

para 25.02.2003 14:11

Cytat:

Maciek napisa***322;(a)
Zgadza się, na tej płycie Oldfield'a jest coś takiego, jednak z małą różnicą, płyta Oldfield'a ma dwie sesje a ta o której pisałem ma tylko jedną.
Zapomniałem o jednym, żeby coś takiego przegrać nagrywarką musi umieć nagrać przed 1 utworem przegap dłuższy niż 3 sekundy (3 sekundy to każda umie). Można to sprawdzić tylko praktycznie (chodzi mi o nagrywarkę), spotkałem się z tym kiedyś w Feurio przypadkiem - ustawiłem 5 sekundowe przerwy i otrzymałem komunikat, że niestety twoja nagrywarka (wtedy HP 9110i) nie nagrywa pregapu przed 1 ścieżką dłuższego niż 3 sekundy.

Pozdrawiam

Maciek 25.02.2003 14:19

O i tu chyba właśnie jest pies pogrzebany ! Mój LTR-24102B tego nie potrafi. Chyba więc będę musiał obyć się bez zapowiedzi w pregapie.:buu:

Fantomas 25.02.2003 14:29

Próboewałeś w EAC - z opcją detekcji gapów?

para 26.02.2003 07:26

Ilość załączników: 1
Wczoraj za pomocą Feurio nagrałem taką płytę z pregapem pierwszego utworu. Wziąłem utwór długości około 4:16 i z pierwszych 40 sekund zrobiłem pregap poniżej obrazek z CloneCD

para 26.02.2003 07:29

Następnie próbowałem go skopiować CloneCD przy pomocy CD-ROMu Toshiby.
Bez skutku, z 40 sekundowego nagrania w pregapie zrobiła się 40 sekundowa cisza.

para 26.02.2003 07:30

Natomiast Yamaha F1 zrzuciła to bez problemu:

Maciek 26.02.2003 07:45

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Próboewałeś w EAC - z opcją detekcji gapów?
I udało się - dzięki Fantomas :jupi: Ale musiałem do zrzucania obrazu wykorzystać CD-ROM - z nagrywarki nie poszło. EAC zgłaszał komunikat o niemożliwości wykrycia komend sterujących czy coś takiego.

Fantomas 26.02.2003 07:59

Musisz sobie dobrze skonfigurować EAC (łącznie z offsetem - ale do tego potrzebna jest jedna z płyt referencyjnych, ja mam Unplugged Claptona, tylko :(, ale wystarczyła). Dla nagrywarki musisz popróbować ustawień w zakładce Drive - tam jest autodetect - powinno wyłapać tryb komend odczytu (ew. popróbuj metodą prób i błędów). Podobnie sposób wykrywania przerw - najszybciej nie oznacza w tym przypadku najlepiej - mogą pojawiać się sekundowe przekłamania. Najlepiej zweryfikować to na drugim napędzie (CD, DVD).
Miłego dnia
PS. Oooo! okrągły post - 400!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.