Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   366MHz tnie filmy jak cholera. HELP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/366mhz-tnie-filmy-jak-cholera-help-17837/)

duchol 12.03.2003 20:13

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Nie rozumiem? Przy ustawieniu 3,5 X 100 komp bedzie o wiele bardziej wydajny niz na szynie 66... Inna rzecz ze nie wierze po prostu w fakt ze divX 5 dziala w jakiejkolwiek rozdzialce i glebi kolorow wydajniej niz fddshow.

Nawet nie chodzi o to zeby Cie 'nawracac' bo skoro tobie jest dobrze tak jak jest (szyna 66 zamiast 100??) to dobrze dla ciebie. Ale wskazowka dla innych - z moich rozleglych doswiadczen w tym temacie wynika ze divx 5 jest najbardziej procozerny ze wszystkich z jakimi mialem do czynienia... a przewinelo sie przez moje rece juz dziesiatki (doslownie) kompow...

Nie dodałem ze magistrala tez byla ustawiona na 66 MHz a mnożnik na 3.5. czyli daje to jakies 233 MHz a nie 366. A przecież ten procek nie poleci na FSB 100 MHZ jak znamionowo leci tylko na 66 MHz. Mowie tylko ze ktos to zrobil nieprawidlowo od początku. :-)

Plemnik 12.03.2003 20:00

Nie rozumiem? Przy ustawieniu 3,5 X 100 komp bedzie o wiele bardziej wydajny niz na szynie 66... Inna rzecz ze nie wierze po prostu w fakt ze divX 5 dziala w jakiejkolwiek rozdzialce i glebi kolorow wydajniej niz fddshow.

Nawet nie chodzi o to zeby Cie 'nawracac' bo skoro tobie jest dobrze tak jak jest (szyna 66 zamiast 100??) to dobrze dla ciebie. Ale wskazowka dla innych - z moich rozleglych doswiadczen w tym temacie wynika ze divx 5 jest najbardziej procozerny ze wszystkich z jakimi mialem do czynienia... a przewinelo sie przez moje rece juz dziesiatki (doslownie) kompow...

duchol 12.03.2003 19:13

Jak obiecalem pisze o moich wynikach. Sprawa rozwiązana w inny sposób. Okazało sie ze mnożnik na płycie mojej od nowosci byl ustawiomny na zworkach na 3.5 a powinien byc 5.5 przy FSB 66.
No wiec przestawiłem. Nie dalo to efektow ale po zmianie trybu wyslwietlania na 32 bity filmy chodzą idealnie z divix 5. Nie ma problemu. Co ciekawe to zmoich doswiadczen wynikalo ze zawsze filmy chodzily lepiej przy 16 bitach albo nawet 256 kolorach. Dlatego mnie zaskoczylo to. Dzieki wszystkim za pomoc i propozycje

duchol 04.03.2003 18:36

Cytat:

Makthom napisa***322;(a)
Podkręć trochę komputer, magistrala 75 pójdzie Ci bez problemów.
Nie moge go podkrecic, to płyta zworkowa. Moge tylko ustawic 66, 100, lub 133 MHz . Ma tylko takie możliwości.Jesli by sie dało to już bym to zrobił.

Makthom 04.03.2003 18:24

Podkręć trochę komputer, magistrala 75 pójdzie Ci bez problemów.

Krzycho83 04.03.2003 00:29

Cytat:

kepin napisa***322;(a)
Przy okazji spytam co to za opcja 'fast bilinear' i co to daje.

Ffdshow jest swietny, kiedys filmy troche mi szarpalo a teraz chdza na tym jak buza

Fast bilinear to jedna z metod ustawienia jakosci obrazu (nie jest najgorsza i calkiem dobrze sie na tym oglada filmy)

jest tez szybsza metoda 'point', dosyc szybka, ale na tym to juz sa dosyc wyrazne straty jakosci

dla porownania wyprobuj tez 'bicubic', ktory daje wyzsza jakosc

duchol 04.03.2003 00:10

Jak do czegos dojdę to sie podziele oczywiscie wynikami za klk dni. Dodam jedynie, że na 24 , 16 bitów lub nawet 256 kolorów przycina...

kepin 03.03.2003 22:53

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Jesli nie pomoze, to proponuje wyrzycic wszystkie kodeki i zainstalowac ffdshow'a (tam ustawic metode 'fast bilinear' w opcjach) i do dzwieku AC3.
Przy okazji spytam co to za opcja 'fast bilinear' i co to daje.

Ffdshow jest swietny, kiedys filmy troche mi szarpalo a teraz chdza na tym jak buza

lipek16 03.03.2003 20:06

Aha\! Ja mam Celerona 366, 64 ramu, grafike 8MB i filmy chodzą elegancko przy tych ustawieniach. Nic się nie przycina.

lipek16 03.03.2003 20:05

Ilość załączników: 1
Wejdź w ustawienia DivXa i ustaw jakość i moc komputera na najniższy poziom
STart\Programy\Divx\Divx Configuration

Plemnik 03.03.2003 18:49

Huh... a mi na C333 chodzilo piknie, no moze czasami cos przycielo jak badziewnie film byl skomnpresowany... Generalnie najlepiej dzialaja mi filmy w Xvidzie a najgorzej w DivX5. W kazdym razie:
  • zainstaluj FddShow
  • uzyj odtwarzacza ktory nie zajmuje za bardzo procka (albo ten z pakietu divx'a albo -polecam- best player
  • wyswietlaj filmy na pelnym ekranie ze zmiana rozdzailki na 640x480 (jest opcja w wspomnianym best playerze)
  • pokombinuj z ustawieniami glebi koloru - czasami lepiej dziala w 32 bitach a czasami w 16
  • postaraj sie wylaczyc wszystkie progsy dzialajace w tle
  • napisy wyswietlaj korzystajac z opcji fddshow a nie odtwarzaczy - generalnie jest najwydajniejsza

To tyle ode mnie, jak sobie jeszcze cos przypomne to dam znac...

TOMMYx 03.03.2003 18:28

Re: Re: Re: 366MHz tnie filmy jak cholera. HELP

Cytat:

duchol napisa***322;(a)
Filmy tnie z dysku jak i z płyty, stery do karty to te dostarczone razem z nią.
Rozumiem, czyli grafika jest ok, tam nic nie zmieniaj.
Pozostaje Ci tylko zwolnić speed CD-ROM do minimum, wrzucić film na płytce i zobaczyć, jak będzie się odtwarzał.
Prawdopodobnie filmy w rozdzielczości powyżej 600 pikseli w poziomie możesz od razu sobie podarować - niestety :(

I pamiętaj o kodeku - 4.02 lub 4.12, jeden z tych, żaden inny.
Nie korzystaj z soft'u typu NIMO CODEC PACK, najlepiej zainstaluj sam kodek 4.x i ewentualnie kodek AC.

PS1"" Możesz też popróbować z filmami nagranymi na CD-R i CD-RW.
PS2"" Jeśli masz możliwośc, to pożycz od kogoś jakiś starszy napęd CD, np x16 lub x24 i na nim sprawdź.
PS3"" Wypróbuj player'a SubEdit i BestPlayer .

Napisz o swoich wynikach.

camfo 03.03.2003 15:15

Na moim celeron 333 128 ram 8 mb akcelerator da sie ogladac filmy tylko w TMD:(

onmagarol 03.03.2003 14:09

TOMMYx ma racje na pewno nie divix 5 choc coraz wiecej filmow tego wymaga. Poza tym odtwarzaj jakims malo wymagajacym playerem np Cplayer. No i instaluj jak najmniej kodekow - najlepiej tylko te ktore sa potrzebne do filmu.

Sam mam Amd 350 i wiadomo ze juz pewnych rzeczy nie przeskoczy toto - im ciasniej film skompresowany tym wiecej sie krzaczy. Dlatego im wiecej zajmuje to jest teoretycznie wieksza szansa ze bedzie ci normalnie chodzil. No chyba ze jest to bardzo slaba jakosc wtedy to i nawet 300 MB bedzie chodzic ok hehehe ale jakosc .....

O.

duchol 03.03.2003 13:27

Re: Re: 366MHz tnie filmy jak cholera. HELP

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Przede wszystkim nie instaluj kodeków Divx 5.x.
Zainstaluj wersję 4.02 (lub 4.12, nie pamiętam, która to była :/), nie wyższą.
Napisz jeszcze, czy filmy "tną się" podczas odtwarzania z CD czy także podczas odtwarzania z HDD ??
Jeśli z CD - zwolnij jego prędkość do minimum.
Sterowniki do 3DFX'a zainstaluj najlepiej te, które były w komplecie z kartą, jesli jednak nie masz, to ściągnij z net'u i zainstaluj któreś ze starszych.

Filmy tnie z dysku jak i z płyty, stery do karty to te dostarczone razem z nią.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:02.