Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   19" Vs. 19" (https://forum.cdrinfo.pl/f5/19-vs-19-a-17972/)

TOMMYx 06.03.2003 02:11

Właśnie znalazłem kilka ciekawych info na temat tego SAMSUNGA 957P.

Zainteresowanych zapraszam do krótkiej lekturki: Conventional Monitor 2002 Awards

TOMMYx 05.03.2003 23:10

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Ja to samo!!

Do SAMSUNGA nie mam zbytniego przywiazania tzn nie lubie "ich"!!
Jesli chodzi o HighScreena to nie mialem z nimi doczynienia
ale wolalbym dozbierac troche kasy i kupic Iyama!!

Jesli chodzi o SAMSUNGA, to moje obawy związane są tylko z jednym - te (podobno) odchodzące warstwy.
Chociaż (równiez podobno) w tych nowych monitorach nie ma taka sytuacja miejsca, więc nie wiem, co o tym myśleć.

Z HIGHSCREEN'ami także nigdy nie miałem do czynienia, ale też nigdy nie spotkałem się z negacją monitorów tejże firmy.

Jeśli natomiast chodzi o kasę - nie mam możliwości "dozbierania" większej sumy. :(

ZbigNieff 05.03.2003 19:08

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
j.w. Iyama bylby to najlepszy wybor
Ja to samo!!

Do SAMSUNGA nie mam zbytniego przywiazania tzn nie lubie "ich"!!
Jesli chodzi o HighScreena to nie mialem z nimi doczynienia
ale wolalbym dozbierac troche kasy i kupic Iyama!!

Maciej 05.03.2003 17:15

SAMSUNG ...:spoko:

................pozdrawiam ;)

Kasprzak 05.03.2003 17:14

z tych 2 co podales Samsung jest lepszy jednak najlepsze monitory robi chyba Ilyama

TOMMYx 05.03.2003 16:36

Cytat:

murt napisa***322;(a)
Masz racje za taka kwote to lepiej isc samemu do sklepu. Zastanawialem sie nad tym sklepem bo ma atrakcyjne ceny. Jak by ktos mogl mi podac jakies dobre sklepy w Krakowie to bylbym wdzieczny. Ja zawsze kupowalem w Rancomie ale niestety zbankrutowal :buu:
Rozumiem, że masz na mysli AGE COMPUTERS.
To jest wrocławska firma, od kiedy ich oddział pojawił się u mnie w mieście - prawie zawsze u nich kupuję. Obsługa klienta jest super.
Wyjątkiem są produkty, których akurat u nich nie ma, a które potrzebuję na już, wtedy idę do konkurencji.

Nie wiem jednak, jaka jest sytuacja z ich sklepem inetrnetowym, nigdy z niego nie korzystalem. Zagladam tam tylko po to, aby poczytać specyfikacje i opisy produktów, które sprzedają, a potem idę kupić do sklepu :-) Wiem, co kupuję, wiem za jaką kwote, tylko iść i kupić :-)

VOBIS natomiast jest drogi, obsługa jest na poziomie średnim, i na przykład cena tego SAMSUNGA 957P w VOBISIE jest o 300 PLN wyższa niż w AGE.

Laser 05.03.2003 16:19

Witam !

Co do tego przesuniecia obrazu na zimnym monitorze to ja wtroce swoje 3 grosze;)

Jest to normalne - muszi sie wszystko rozgrzac zeby zaczeło poprawnie działac - dlatego zaleca sie ustawianie geometri obrazu po ok 30 minutach działania urzadzenia.

Co do tego który lepszy - z tych dwuch - SAMSUNG - mam SAMSUNGA 755DF i gdyby nie złazoaca wartwa antyrefleksyjna to ten monitor jest naprade bardoz dobry.

Kolory wyraźne, wzorowe wykonczenie - małe błedy geometrii.

Monitory SAMSUNGa maja bdb parametry - jak kupowalem kompa to pamietam ze ten monitor jako jedyny / z tego co mi mówili / potrafił wyslwitlic obraz w 1600x1200 i miał płaski kineskop - kosztował 1600PLN ale to jush inna histaoria;)

surff 05.03.2003 16:09

Diś przechodziłem koło Vobisu i rzuciłem okiem na tą 19" Highscreena - jest całkiem niezły. Jednak moim zdaniem Samsung ma ładniejsze kolory i lepszy kontrast.
Sam miałem nidawno podobny dylemat jaką 19" kupić i większość forumowiczów doradziła mi IIYAMĘ. Kupiłem VMP 454 i jestem bardzo , bardzo zadowolony.
Chciałbym też zaznaczyć że każdy monitor CRT bedzie miał swoje zalety i wady, czy to dotyczące odwzorowania kolorów czy też geometrii.
Nawet w takiej wypasionej IIYAMIE jak model 454 zauważyłem wadę może nie jest wielka ale zawsze:-)- chodzi o nagrzewanie się kineskopu.Przesunięcie rzędu 4-5mm( po 10 minutkach pracy jest juz ok.

Reasumując - jeśli miałbym wyberać z tych dwóch monitorków wybrałbym Samsunga.Jeśli natomiast dasz radę dozbierać trochę kaski kupuj IIYAMA VMP 454! - pasmo 300MHz, dwa wejścia D-SUB , refresh przy 1280x1024 120Hz!!Kolory super , kontrast też, 3 tryby pracy text, picture, movie ( High Brightness)
Polecam!

Ormianin 05.03.2003 16:04

Tommyx,.........no wiec

Tzn. widzisz, ceny monitorow 19-calowych zmalaly na tyle ze warto je kupowac... ale im nizsza cena tym gorszy produkt... ja naprawde zastanawialbym sie nad kupnem w/w modeli... osobiscie znam kogos kto sprowadza 2-letnie monitory z Niemiec, uzywane, ale 21-calowe, marki Sony... i ceni sobie je za 500 zl np. nie sa wyeksploatowane, nadaja sie do uzytkowania... wolabym juz wejsc w taka iwestycje...
Jako ze ja nie mam planow kupowac kineskopowego monitora, a panel LCD 17-calowy w niedalekiej przyszlosci nie potrafie wiec doprawdy docenic tych modeli... dla mnie liczy sie przede wszytskim spokoj wzroku, sam posiadam samsunga model 753df i mam full zalozonych na niego filtrow roznej masci... jako ze spedzam caly dzien przy monitorach, wiec naprawde wole LCD... w pracy mam wypasionego Sony 21-cali, i jest obraz extra... ale jednak to kineskop i odczuwa sie 8-godzinne patrzenie na ekran... mimo ze odswiezanie 120 Hz przy rozdz. 1280x1024, sugeruj sie sercem i ergonomicznym umyslem... wejdz do sklepu, popatrz na monitory i krzyknij w duchu to ten... kup go!

pozdrawiam:)

murt 05.03.2003 15:32

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Nie nie, w sklepie internetowym nie będę kupował.
Oba wymienione wyżej linki do produktów są linkami do sklepów.
A sklepy te mają swoje siedziby u mnie w mieście, więc będe kupował w sposób "tradycyjny". Poza tym to za duża, jak dla mnie, kwota pieniędzy, aby zrobić zakup przez internet. Ja musze zobaczyć "na żywo", dotknąć, sprawdzić testerami i dopiero kupić :)

Masz racje za taka kwote to lepiej isc samemu do sklepu. Zastanawialem sie nad tym sklepem bo ma atrakcyjne ceny. Jak by ktos mogl mi podac jakies dobre sklepy w Krakowie to bylbym wdzieczny. Ja zawsze kupowalem w Rancomie ale niestety zbankrutowal :buu:

TOMMYx 05.03.2003 15:23

Cytat:

murt napisa***322;(a)
OK, gdy juz wybierzesz to sie pochwal i jak bedziesz kupowal w tym sklepie internetowym to prosilbym Cie o mala opinie bo byc moze i ja bede cos w nim kupowal.
:jupi:

Nie nie, w sklepie internetowym nie będę kupował.
Oba wymienione wyżej linki do produktów są linkami do sklepów.
A sklepy te mają swoje siedziby u mnie w mieście, więc będe kupował w sposób "tradycyjny". Poza tym to za duża, jak dla mnie, kwota pieniędzy, aby zrobić zakup przez internet. Ja musze zobaczyć "na żywo", dotknąć, sprawdzić testerami i dopiero kupić :)

murt 05.03.2003 15:18

OK, gdy juz wybierzesz to sie pochwal i jak bedziesz kupowal w tym sklepie internetowym to prosilbym Cie o mala opinie bo byc moze i ja bede cos w nim kupowal.
:jupi:

TOMMYx 05.03.2003 14:47

Cytat:

murt napisa***322;(a)
Ciekawa jest sprawa z tym pasmem przenoszenia ale wydaje mi sie ze jest to zwiazane z wielkascia kineskopu. Nie zauwazylem zeby jakas 17' miala pasmo wyzsze niz 202 MHz, a np. monitory 21' maja juz pasmo pow. 300MHz. Mysle ze wieksze pasmo w 17' jest poprostu nie potrzebne i w zupelnosci wystarcza albo nie mozliwe do zrobienia skoro w najlepszych modealach jest takie, a nie wieksze. Moge sie tu oczywiscie mylic.
Nie wiem co jeszcze moge Ci podpowiedziec. Poprostu musisz sam jeszcze raz wszystko przeanalizowc i wybrac. Ja uznaje zasade zeby brac: mniejsze-najlepsze niz wieksze-przecietne.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.
Nadal się zastanawiam i cały czas analizuje.

murt 05.03.2003 14:41

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Czyli sugerujecie wypasioną 17"-tkę, w tej cenie ?
A zwróciliście uwagę na to, że na przykład taka wypasiona 17" ma zbliżone parametry do przeciętnej 19"-tki ?
Nie wspominając o tym, że niżej wymieniona 17"-tka iiyama ma pasmo przenoszenia 160MHz, a np wymieniony w ankiecie SAMSUNG ma 250 MHz.

Ciekawa jest sprawa z tym pasmem przenoszenia ale wydaje mi sie ze jest to zwiazane z wielkascia kineskopu. Nie zauwazylem zeby jakas 17' miala pasmo wyzsze niz 202 MHz, a np. monitory 21' maja juz pasmo pow. 300MHz. Mysle ze wieksze pasmo w 17' jest poprostu nie potrzebne i w zupelnosci wystarcza albo nie mozliwe do zrobienia skoro w najlepszych modealach jest takie, a nie wieksze. Moge sie tu oczywiscie mylic.
Nie wiem co jeszcze moge Ci podpowiedziec. Poprostu musisz sam jeszcze raz wszystko przeanalizowc i wybrac. Ja uznaje zasade zeby brac: mniejsze-najlepsze niz wieksze-przecietne.

TOMMYx 05.03.2003 13:56

Czyli sugerujecie wypasioną 17"-tkę, w tej cenie ?
A zwróciliście uwagę na to, że na przykład taka wypasiona 17" ma zbliżone parametry do przeciętnej 19"-tki ?
Nie wspominając o tym, że niżej wymieniona 17"-tka iiyama ma pasmo przenoszenia 160MHz, a np wymieniony w ankiecie SAMSUNG ma 250 MHz.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:36.