![]() |
Dma
Jak włączyć DMA dysku twardego w Windows 98 jeżeli właściwości wyglądają tak jak na załączniku???:(
|
załącznik
Ilość załączników: 1
Może teraz bedzie :(
|
DMA w98
niepamietam win 98 ale powinienes poszukac w device menager/primary IDE Channel.
w xp tak to wyglada. |
jeszcze jeden
napewno sie nie pomylisz
|
a dysk nie jest podpiety do dodatkowego kontrolera albo plyta glowna=via i zainstalowales stery?
jak masz kontroler to masz DMA samo z siebie, jak masz VIA to w via4in1 byl taki progs dmatool i tym to sie robilo (ale pewnie i tak sie wlaczylo przy instalacji) zorg - czyzbys nigdy win98 nie mial? w tym OS ustawienia do DMA sa przy wlasciwosciach urzadzen nie kontrolera |
CrazyLucas
czyli w sumie podobnie,:)
|
Re: Dma
Ilość załączników: 1
Cytat:
a i zainstalowanie jakis sterow do mobo niezaszkodzi :) |
Głównie chodziło mi o to że moja nagrywarka czyli Teac CD-W524E nagrywa strasznie wolno pod Windowsem 98,a pod Win XP jest wszystko w najlepszym porządku. Np. z prędkością 24x nagrywa 650MB ok. 10min a z prędkością 12x szybciej !!!:o Nagrywarka ma włączony tryb DMA. Moja płyta to Gigabyte GA-6BXC. Niestety zadnych nowych sterów nie znalazłem :( Dyski mam na osobnym kontrolerze, wszystko w kompie mam na Master. Do nagrywania używam najnowszego NERO. Najnowsze sterowniki ASPI zainstalowane. Bios na płycie i w nagrywarce uaktualniony. Wszystkie wasze dotychczasowe rady nie pomogły :( Prosze o jeszcze jakieś.
|
Cytat:
|
Re: Dma
Cytat:
|
jak masz twardego na kontrolerze dodatkowym i wszystko na master to takie zonki moga byc z 2 powodow: niezdefragmentowany twardy (win98 bardzo tego nie lubi), jakis program odpalony w tle co mocno korzysta z netu (DC, kaza, ktos ci po otoczce LAN filma sciaga itp)
|
Re: Re: Dma
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:07. |