Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Linux jak Windows XP ...?... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/linux-jak-windows-xp-18349/)

TOMMYx 11.03.2003 22:16

Linux jak Windows XP ...?...

Ilość załączników: 1
Witam,

Mowa tu o Lycoris Linux.

Czy ktoś już miał do czynienia z tą dystrybucją linux'a ?

Faktem jest, że wygląda całkiem przyjemnie, ale czy jest też stabilny, etc... ?

PS"" Jeśli ktoś ma namiary na ftp (najlepiej jakiś szybki :) ) z obrazami tej dystrybucji to będę wdzięczny.
PS2"" W załączniku - screenshot.

Kasprzak 11.03.2003 22:19

ladnie to wyglada. Nie no musze zasmakowac liuxa. Ma ktos ta dystrybucje?Ja rowniez dolaczam sie do prosby!

Ormianin 11.03.2003 22:20

Re: Linux jak Windows XP ...?...

To tylko wyglad... reszta kryje sie w jadrze systemu, a ja nie znam tej dystrybucji... czy ona ma tez opcje w jezyku polskim?

pozdrawiam:)

artoor 11.03.2003 22:47

Hej!! Z takim srodowiskiem graficznym to i ja bym sie chetnie zapoznal. Jak ktos zdobedzie namiary to jestem otwarty ;)
Pozdro

murt 11.03.2003 23:15

Re: Linux jak Windows XP ...?...

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Witam,

Mowa tu o Lycoris Linux.

Czy ktoś już miał do czynienia z tą dystrybucją linux'a ?

Faktem jest, że wygląda całkiem przyjemnie, ale czy jest też stabilny, etc... ?

PS"" Jeśli ktoś ma namiary na ftp (najlepiej jakiś szybki :) ) z obrazami tej dystrybucji to będę wdzięczny.
PS2"" W załączniku - screenshot.

Kiedys zainstalowalem tego Linuxa. Byl to pierwszy i ostatni Linux jakiego zainstalowalem ale tylko dlatego ze nie moglem sie przyzwyczaic. Ogolnie fajny byl, dosc latwy w obsudze ale ja sie duzo nie moge wypowiedziec na jego temat bo nie mialem do czynnienia z innymi dystrybucjami.

Majonez 11.03.2003 23:17

heyka no spozniliscie sie jakis tydzien bo mialem to to u siebie i nawet pokusilem sie o zainstalowanie - tak tak majonez zainstalowal linuxa - jednal poszedl po dwoch lub trzech dniach w pi....u razem z iso - to byl moj pierwszy linuc i - fakt wszystko jest cacy i pieknie menu nawet cos ala panel sterowania jednak jak dla mnie za dlugo myslal - dluzej od xpeka - mam 256 ramu i po linuxie spodziewalem sie szybszej pracy - no ale to pewnie przez te wlasnie okienka

poza tym nie udalo mi sie oszukac windowsowskich instalek - owszem odpalaly sie - lycoris ma wbudowany ten caly jakis emulator - jednak instalacja czegokolwiek wymiekala podczas szukania dysku gdzie sie ma zaisntalowac - potem znalazlem nawet cos co imitowalo folder program files oraz moje dokumenty - jednak nie potrafilem zmusic czegokolwiek aby sie tam zainstalowalo

po kilku bitwach - m.in z myszka wywalilem to to razem z obrazami - znajomy poradzil zebym zaczal od mandreka - bo jest pl i dosc latwy - i to jest dystrybucja ktora raczej poleca sie dla poczatkujacych

poza tym ten lycoris nie mial zbyt nowego jadra i teog calego srodowiska graficznego KDE czy cos :D wiec moze tez przez to byly problemy

za wszelkie glupie bledy przepraszam - nie smiac sie - jestem swiezo upieczonym - juz niestety eks - posiadaczem linuxa :D

bas 11.03.2003 23:35

Też mnie podkusiło do zainstalowania tego, jak niektórzy pamiętają mam nieszczęsny raid fastrack'a więc mój komp odpadł. Wygrzebałem ze strychu celka 300 z 256 ramu, ale niestety instalator się wkrzaczał instalator, jak będę miał troche wolnego czasu to z nim powalcze.

Obrazy można znaleś na http://www.linuxiso.org Jak ktoś chce to mam zassane i mogę wysłać na płytach.

TOMMYx 12.03.2003 14:14

Czy ten LINUX współpracuje z kartami RADEON 9000 ?
Wie ktosik cosik na ten temat ? :)

bas 12.03.2003 14:16

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Czy ten LINUX współpracuje z kartami RADEON 9000 ?
Wie ktosik cosik na ten temat ? :)

Plotka głośi że tak, tzn gdzies cos czytalem

TOMMYx 12.03.2003 14:30

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Plotka głośi że tak, tzn gdzies cos czytalem

Więc trzeba będzie sprawdzić to na "własnej skórze". :)

Heh i znów muszę tworzyć partycję specjalnie dla linusia.
Zobaczymy, czy warto.

artoor 12.03.2003 16:57

No dobra moze to zabrzmi trywialnie, ale mam pytania. Ktora wersje zasysacie?? build_46 (stable), czy nowsza build_66 (unstable)??
I pytanie numer dwa - szczyt dziwnych pytan, czy zasysac trzeba wszystkie te trzy plytki tzn 1.Lycoris - Install Binaries, 2.Lycoris - Source, 3.Lycoris - Development Tools, czy wystarczy tylko jedna ktoras z ww?? I moze jeszcze jedno... skoro juz dziwne pytania zadaje... czy ta wersja bedzie po polsq?? To do osob ktore jush posiadaja zainstalowana te dystrybucje ;) Na tym jush koncze serie tych :D dziwnych pytan

Pozdrawiam

bas 12.03.2003 17:15

Cytat:

artoor napisa***322;(a)
No dobra moze to zabrzmi trywialnie, ale mam pytania. Ktora wersje zasysacie?? build_46 (stable), czy nowsza build_66 (unstable)??
Mam obie, ale jeszcze 66 nie wypaliłem i nie sprawdzałem.
Cytat:

artoor napisa***322;(a)

I pytanie numer dwa - szczyt dziwnych pytan, czy zasysac trzeba wszystkie te trzy plytki tzn 1.Lycoris - Install Binaries, 2.Lycoris - Source, 3.Lycoris - Development Tools, czy wystarczy tylko jedna ktoras z ww??

Na pierwszej jest instalator i napewno podstwowe pakiety, możliwe, że 2 płytka Ci sie przyda(są na niej źródła programów, które są skompilowane na pierwszej), trzecia jest generalnie zbędna.
Cytat:

artoor napisa***322;(a)
I moze jeszcze jedno... skoro juz dziwne pytania zadaje... czy ta wersja bedzie po polsq?? To do osob ktore jush posiadaja zainstalowana te dystrybucje ;) Na tym jush koncze serie tych :D dziwnych pytan

Pozdrawiam

Nie wiem.

artoor 12.03.2003 17:23

Wielkie dzieki za informacje bas!! Jesli ktos ma jeszcze wiesci odnosnie polskosci tej dystrybucji to prosze o inf'y.

TOMMYx 12.03.2003 23:02

Ilość załączników: 1
...było to tak:

Wrzuciłem płytkę instalacyjną z w/w linusiem, zrestartowałem kompa, odpalił się instalator linuksa z płytki.

Wszystko przebiegało zgodnie z planem, aż do momentu:
Starting LIZARD.....Wait
(minęło kilkanaście sekund, w tym czasie obraz mignął dwa razy :) )
Starting LIZARD.....Fail
Oops! Desktop/LX instalation failed!
Please refer to the printed documentation.

No więc kliknąłem "any key" i na ekranie pojawił się znajomy tryb ala dos'owski.
Wyczytałem, że prawdopodobnie jeden z podzespołów w moim kompie jest "not supported (yet)". Dalej napisane było, żebym wykonał kilka operacji: włożył dyskietkę sformatowaną i wpisał "hwinfo".
Uzyskam w ten sposób plik o nazwie "hwinfo0.txt", z którego będę mógł się dowiedzieć, jakie to komponenty mojego kompa są na dzień dzisiejszy "not supported".
Kolejnym krokiem był restart kompa i odpalenie tego pliku na dyskietce.
I..... nie mam pojęcia o co tam w tym pliku biega, z czym to "zjeść".

Dlatego też zamieszczam ten plik (załącznik) i mam nadzieję, że ktoś z Was będzie w stanie wyjaśnic mi, o co w nim chodzi.

Czekam na Wasze komentarze.

surff 12.03.2003 23:11

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Też mnie podkusiło do zainstalowania tego, jak niektórzy pamiętają mam nieszczęsny raid fastrack'a więc mój komp odpadł.
Udało mi się na płycie z kontrolerem Fastrack zainstalować Linuxa RedHat8.0 . Dwa dyski na mocierzy raid 1 śmigają aż miło ( oczywiście raid 1 ustawiony z pod poziomu kontrolera). Śmiga aż miło.

Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:13.