![]() |
Dlugie nagrywanie
Czesc!
Jestem posiadaczem nagrywarki Teac CD-W552E i wg testow powinna nagrywac plyty w ok 2min30sec w programie Nero Burning(wiem ze predkosc nagrywania moze sie zmienic w zaleznosci od uzywanej plyty) ale jak ja nagrywam plytki (uzywam Media-store x48 700Mb) to czas wydluza sie do 8 minut :buu: (nagrywam przewaznie z predkoscia x32) i jestem ciekaw czego moze to byc wina. Mam komputer: celeron 433 MHz 320 RAM Pozdrawiam! |
Witam serdecznie na forum
Z tego co napisałeś mało da się wywnioskować, ale spróbuję kilka luźnych porad rzucić, może coś trafię: 1. Sprawdź czy w systemie jest włączone UltraDMA. Dowiedz się więcej, jeśli nie wiesz i zaanalizuj swoją konfigurację IDE. JTZ, dlaczego i po co i czemu nie działa - odpowiedź znajdziesz w archiwum forum. 2. Jeśli używasz Nero zmodyfikuj go tak, aby pokazywał prędkość nagrywania. Opis tutaj . Wtedy będziesz wiedział więcej na temat prędkości nagrywania, która jest problemem. Jeśli będzie ona spadać pod koniec zapisu - to ja bym myślał o zmianie nośnika. 3. Potestuj zapisane płytki (i wrzuć tutaj screeny) - według mnie CD Quality Test z programu Nero CD Speed jest na początek dobry - graficznie pokazuje jak leci odczyt. Jesli tam nie będziesz miał ładnej wzrastającej linii - zmień płytki, czyść napęd - rożne pomysły Nero CD Speed możesz użyć niezależnie od tego czy masz główne Nero do nagrywania. 4.Komputer z celeronem powinien spokojnie obsłużyć wszystkie dostępne szybkości zapisu. Podsumowując: albo twoja nagrywarka nie dostaje na czas odpowiedniej liczby danych z systemu albo nie radzi sobie ona z zapisem tychże danych w zadanym czasie. Jak już rozwiążesz problem to w tym wątku opisz co to było, jak rozwiązałeś, itd. Odwiedź też wątek ten i zaspokój ciekawość użytkownika ZbigNieffa :) |
Dzieki Pali sprobuje zrobic tak jak mi doradziles jak mi cos z tego wyjdzie :) to napisze jak to zrobilem.
Pozdrawiam |
Cytat:
Model płyty i jakie sterowniki, OS - często są różne konflikty. Pozdrawiam |
Ja bym w pierwszej kolejnosci zaczal od kupna jakiegos verbatima (np polecane pastele) albo tdk, i na nim zobaczyl jak sie wypala. Mediastore to IMHO nie sa dobre plytki...
Pozdrawiam |
Re: Dlugie nagrywanie
Cytat:
Moj komp to: cel 400 128mb ram stara plyta z chipsetem via - nie instalowalem via4in1 bo sa problemy odczytu podstawowe aspii (win98) - moze to ich wina dma... zaraz zaraz myslalem ze sa wlaczane a tu off... wlacze i odpisze za jakis czas czy cos sie zmienia... :) kiedy one sie wylaczyly? |
Viper,
zajrzyj do testów sprzętu na cdrinfo.pl; niedawno był test tej nagrywarki, dowiesz się, że jest wybredna wobec stosowanych płytek. Nagrywarka zapewne rozpoznaje płytki jako nie gwarantujące dobrej jakości nagrania i obniża prędkość. Wetknij w nią coś lepszego niż Media Store. |
A masz w czasie nagrywania błęcdy opróżnienia bufora? Często żeby przyspieszyć nagrywanie trzeba... zmniejszyć jego prędkość - jak jest błąd niedopełnienia bufora, nagrywara staje, czeka aż bufor się zapełni i dopiero jedzie dalej. W ten sposób tracisz mnustwo czasu, nawet kilka minut. W nero masz licznik błędów - zobacz, może to to.
Pozatym nero nie jest najszybszy, u mnie np nero pali 8x a clone 9x (wiem ze to dziwna prędkość, ale tak jest w plikach log programu). Sprubój może WinOnCD, u mnie też jest szybszy od Nero o jakieś 30 sek. |
Witam !
Moze troche odejde od tematu ale moze komus cos przyjdzie do głowy. Miałem nagrywarke RICOH MP 7240 / 24x / windows 98se PL konfiguracja w profilu. Mój problem polegał na tym ze mimo poprawnej komfiguracji, wystarczajacego kompa jak na 24x, i innych dziwnych czarów za Chiny nie mogłem przekroczyc predkosci 16x. Komputer przy tej predkosci pracowal na maxa pamiec procesor szlo na 100% nie było mowy o pracy na kompie podczas nagrywania cala moc szla w nagrywanie. Z czasem zaczeło mi to przeszkadzac - 5 min na plytke czasami to za długo. Zacząłem ponownie szukac rozwiazania - sprawdziłem wszystko i wyszystko było ok. OKAZAŁO sie ze mimo tego ze DMA było niby właczone = tak pokazywał windows i inne progsy - to nie działało to tak jak powinno., Postanowilem zmienic system na win2000 pro - zainstalowałem wszytsko jak na 98 poinstalowałm sterowniki programy wszystkotak jak na 98 tylko na innym OS'ie - robie test i co ! Obciazenie systemu prawie zadne nic nie muli nic sie nie oproznia. Teraz mam YAMAHE CRW F1 44x24x44 i spokojnie moge wypalac 44x czy w locie czy z hdd i zajmuje to 2;30sec a obciazenie systemu jest na poziomie 20% - bufor nagrywarki zawsze jest na poziomie 98% !! Okzauje sie ze 98se w moim przypdaku miał problem z DMA i w gruncie rzeczy dma nie było właczone. Najlepszym progsem wg mnie zeby sprawdzic predkosc zapisu w kazdym momencie zapisu jest ALCOHOL 120% - pokazuje on predkosc na bierzaco a na koniec mamy jeszcze wszystko przedstawione na wykresie - wszystko zapisane jest w LOGU, aha na bierzaco mozna obserwowac obciazenie CPU i uzycie bufora. Aha - napewno nie jest winny Wasz sprzet - tzn nie jest za słaby !! Problem tkwi albo w nie zainstalowanym sterowniku, nie właczonym DMA lub tak jak było w moim przypadku złym działaniem systemu. Pozdrawiam |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
PS: Jakie miales aspii? |
Cytat:
Witam ! Raz mi sie takie coś zdarzyło - widac czasmi ma takie odchyły ale to było raz;) Cytat:
Miałem wszytskie oficjalne od tych razem z windowsem przez wszytskie wersje od ADAPTECA 4.6 4.71 4.72 i nic nie dawało efektów. Zmiana kabli, podłaczenie do innego kanału - nic poprostu nic. Dopiero przejscie na Windows 2000 rozwiazało problem i wszystko śmiga Pozdro |
Ilość załączników: 1
Tak przy okazji:
Mam drugi rysunek z nerodrivespeed: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:54. |