![]() |
Exact Audio Copy a 'Overburn'
Jest taki program do rippowania CD-Audio (i nie tylko ale w tym jest naprawdę najlepszy - www.exactaudiocopy.de). Jest tam też tak opcja która pozwala na nagrywanie płyt CD. Tam z kolei jest opcja :) sprawdzająca ile można nagrać danych na płytę z wykorzystaniem Overburningu. Zaciekawiło mnie to ale np. na platinum (700 MB) wg tego programu można nagrać 832 MB. Wydaje mi się to raczej nierealne (może się mylę). Co o tym sądzicie (może ktoś już korzystał z tego programu)? Czy włożyć te wyliczenia między bajki (z kolei przy płycie Quixo (700 MB) napisał, że tylko 627 MB)? Czy jest możliwe (jak piszą np. w Nero, że od przesadnego Overburningu zepsuję nagrywarkę (bardzo mnie kusi żeby spróbować)?
|
Moduł nagrywający nie jest w EACu tak dobrze dopracowany jak moduł rippera, a Overburning na poziomie +132MB więcej niż wynosi nominalna pojemność płyty należy włożyć między bajki. Nawet nie próbuj, bo zniszczysz sobie sprzęt.
PS. A może ten Platinum ma nominalną pojemność 800MB? |
Poczytaj o formatach plyt na stronie glownej a przekonasz sie ze to mozliwe tzn wartosc ok 830MB na plycie 700. Co do tych quixo to nie wiem, ale z nonamami to wszystko mozliwe.
|
Cytat:
Przepraszam z udzielenie nieprawidłowej odpowiedzi. |
'''PS. A może ten Platinum ma nominalną pojemność 800MB?'''
Nie, są to 700MB. Piszesz ze OvrBrn +132MB to ryzyko, w takim razie czy jest jakiś wiarygodny sposób na sprawdzenie rzeczywistej, maxymalnej pojemności konkretnej płyty? |
Cytat:
Aha, na kilku nagrywarkach ustawiałem overburning na wartości, których nie łyknęły i żaden sprzęt nie uszkodził się. No, ale "wszystko się może zdarzyć" (vide: Jacek i Placek) |
Cytat:
Nero jak i inne programy w przypadku audio podają wielkość kompilacji w minutach i być może uwzględniają specyficzną długość i parametry 1 bloku. Z wyliczeń wychodzi iż 1 minuta nagrania audio zajmuje ok. 10MB. Jeżeli mój tok myślenia jest prawidłowy i programy nagrywające audio w podobny sposób wyliczają czas kompilacji to nagranie 830MB audio (ok 82 - 83 minuty) nie powinno sprawić problemu. Podejrzewam iż próba nagrania ok. 86-90 minut (870-900MB) skoczyłaby się fiaskiem. Co do wiarygodnego sprawdzenia rzeczywistej pojemności płyty to niestety nie posiadam wiedzy w tym zakresie, jeżeli wykonywałem jakiekolwiek nadpalenia to w bardzo małym zakresie. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:15. |