Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Exact Audio Copy a 'Overburn' (https://forum.cdrinfo.pl/f2/exact-audio-copy-overburn-19335/)

mosciu22 02.04.2003 20:03

Exact Audio Copy a 'Overburn'

Jest taki program do rippowania CD-Audio (i nie tylko ale w tym jest naprawdę najlepszy - www.exactaudiocopy.de). Jest tam też tak opcja która pozwala na nagrywanie płyt CD. Tam z kolei jest opcja :) sprawdzająca ile można nagrać danych na płytę z wykorzystaniem Overburningu. Zaciekawiło mnie to ale np. na platinum (700 MB) wg tego programu można nagrać 832 MB. Wydaje mi się to raczej nierealne (może się mylę). Co o tym sądzicie (może ktoś już korzystał z tego programu)? Czy włożyć te wyliczenia między bajki (z kolei przy płycie Quixo (700 MB) napisał, że tylko 627 MB)? Czy jest możliwe (jak piszą np. w Nero, że od przesadnego Overburningu zepsuję nagrywarkę (bardzo mnie kusi żeby spróbować)?

paput2000 02.04.2003 20:41

Moduł nagrywający nie jest w EACu tak dobrze dopracowany jak moduł rippera, a Overburning na poziomie +132MB więcej niż wynosi nominalna pojemność płyty należy włożyć między bajki. Nawet nie próbuj, bo zniszczysz sobie sprzęt.

PS. A może ten Platinum ma nominalną pojemność 800MB?

grzeniu 03.04.2003 00:19

Poczytaj o formatach plyt na stronie glownej a przekonasz sie ze to mozliwe tzn wartosc ok 830MB na plycie 700. Co do tych quixo to nie wiem, ale z nonamami to wszystko mozliwe.

paput2000 03.04.2003 08:00

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Poczytaj o formatach plyt na stronie glownej a przekonasz sie ze to mozliwe tzn wartosc ok 830MB na plycie 700. Co do tych quixo to nie wiem, ale z nonamami to wszystko mozliwe.
Faktycznie zapomniałem i ponownie przeczytałem tutaj http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/ply...ojemnosccd.php - rzeczywiście teoretyczna pojemność płytki z danymi audio może wynosić ponad 800MB i całkiem możliwe iż EAC jako program do Audio podaje prawidłowe wielkości.
Przepraszam z udzielenie nieprawidłowej odpowiedzi.

mosciu22 04.04.2003 17:12

'''PS. A może ten Platinum ma nominalną pojemność 800MB?'''

Nie, są to 700MB.
Piszesz ze OvrBrn +132MB to ryzyko, w takim razie czy jest jakiś wiarygodny sposób na sprawdzenie rzeczywistej, maxymalnej pojemności konkretnej płyty?

pali 04.04.2003 19:16

Cytat:

mosciu22 napisa***322;(a)

Nie, są to 700MB.
Piszesz ze OvrBrn +132MB to ryzyko, w takim razie czy jest jakiś wiarygodny sposób na sprawdzenie rzeczywistej, maxymalnej pojemności konkretnej płyty?

Chyba tylko testy, bo nie ma czegoś takiego jak rzeczywista, maxymalna pojemność - to kombinacja płyty i możliwości nagrywarki.

Aha, na kilku nagrywarkach ustawiałem overburning na wartości, których nie łyknęły i żaden sprzęt nie uszkodził się. No, ale "wszystko się może zdarzyć" (vide: Jacek i Placek)

paput2000 04.04.2003 21:21

Cytat:

Nie, są to 700MB.

Jest jedno ale, nie wiem tego co prawda napewno lecz jest to wielceprawdopodobne iż programy do nagrywania określają ilość już zużytego miejsca w kompilacji na podstawie różnych algorytmów w zależności od rodzaju nagrania (ISO, Audio, UDF) zgodnych z podobnymi zasadami jekie podane są w w/w linku.
Nero jak i inne programy w przypadku audio podają wielkość kompilacji w minutach i być może uwzględniają specyficzną długość i parametry 1 bloku.
Z wyliczeń wychodzi iż 1 minuta nagrania audio zajmuje ok. 10MB.
Jeżeli mój tok myślenia jest prawidłowy i programy nagrywające audio w podobny sposób wyliczają czas kompilacji to nagranie 830MB audio (ok 82 - 83 minuty) nie powinno sprawić problemu. Podejrzewam iż próba nagrania ok. 86-90 minut (870-900MB) skoczyłaby się fiaskiem.
Co do wiarygodnego sprawdzenia rzeczywistej pojemności płyty to niestety nie posiadam wiedzy w tym zakresie, jeżeli wykonywałem jakiekolwiek nadpalenia to w bardzo małym zakresie.

grzeniu 05.04.2003 20:25

Cytat:

Nie, są to 700MB.

Pojemnosc plyty podana przez producenta dotyczy formatu iso mode1, natomiast ta sama plyta nagrana jako audio w formacie CD-DA miesci juz 807MB. W nero masz to dobrze przeliczone, oczywiscie na pasku masz podane w minutach ale jak wejdziesz w info o kompilacji to juz podaje ci ile MB zajmuje twoja kompilacja i tam zauwazysz ze 80 minut muzyki zajmuje jednak te 807 a nie 700MB. Jednak polecam zajrzec do podanego wyzej linka, tam jest to prosto i zrozumiale opisane. A podane przez ciebie na poczatku 832MB w owerburnie moze sie zgadzac gdyz w rzeczywistosci bedzie to odpowiadac niecalym 730MB w iso mode1 a to jest wynik dosc czesto zdarzajacy sie w testach plyt na owerburning. Nie uzywam modulu EAC-a do nagrywania plyt, ale jest on chyba tylko do nagrywania muzyki wiec i test na owerburning bedzie przeliczal dla sektorow z formatu CD-DA, stad twoj wynik powyzej 800MB.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:15.