Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Odczyt CDRW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/odczyt-cdrw-19900/)

ernieball 14.04.2003 22:08

Odczyt CDRW

mam mini wieze Panasonic SA-PM15 ktora niestety nie czyta mi cdrw... moje pytanie brzmi czy da sie cos zrobic aby to naprawic i ewentualnie ile to by kosztowalo (wymiana lasera czy ,,, sam nie wiem) tylko prosze nie pisac "kup nowa" z gory dzieki

puch 14.04.2003 22:30

Nie znam tego modelu - czy w danych technicznych/instrukcji/prospekcie piszą, że powinna czytać CD-RW? Jeśli tak, to jest uszkodzona i trzeba naprawić. Jeśli nie, to najprawdopodobniej nie jest do tego w ogóle przeznaczona. Czytniki audio CD - i to nie wszystkie - czytają płyty CD-RW od niedawna. Starsze tego nie potrafią.

ernieball 14.04.2003 22:34

nie nie ma czegos takiego w danych technicznych dlatego zapytuje sie czy da sie taki bajer "dolozyc" jakos ? :)

puch 14.04.2003 22:42

Musisz niestety zapytać w zakładzie elektronicznym, najlepiej autoryzowanym, ale boję się, że albo jest to niemożliwe, albo kosztowne.

Wojtek Toruń 15.04.2003 00:36

Cytat:

puch napisa***322;(a)
boję się, że albo jest to niemożliwe, albo kosztowne.
I ma racje.
Nie da się czymś tam pokręcić lub coś dołożyć i bedzie czytał.
W grę wchodzi jedynie wymiana całego mechanizmu czytnika z nowszego modelu , ale to nie zawsze da się wpasować.

Składaj muze na CD-RW i sprawdź w CD-ROM a potem nagrywaj na CD-R jeśli je czyta.
Na wieży jest zaznaczone CD-R/CD-RW jeżeli takowe czyta ( szczególnie dotyczy to CD-RW ).
Pozdrawiam

para 15.04.2003 08:23

Cytat:

ernieball napisa***322;(a)
nie nie ma czegos takiego w danych technicznych dlatego zapytuje sie czy da sie taki bajer "dolozyc" jakos ? :)
Jak nie ma w danych technicznych tzn. że nie czyta.
Tego nie da się "naprawić" czy dołożyć.
Pozdrawiam

ernieball 15.04.2003 09:49

jesli chodzi o odczyt cdr to nigdy nie mialem z tym problemow takze pomyslalem sobie ze moze ... :)

pawelblu 15.04.2003 09:57

Faktycznie technologiczna roznica miedzy mozliwoscia odczytu cdr i cdrw nie jest duza, ale jezeli nie zrobili tego firmowo to raczej bardzo malo prawdobodobne by dalo sie to jakos "poprawic" (a jezeli nawet to oplacalne to nie bedzie).

andrzejj9 16.04.2003 16:25

Podlacze sie pod pytanie. Czy jezeli wieza, ani Discman (wieza to juz wiekowa, ale dalej bardzo dobra Diora, a Discman calkiem niezly SONY) nie czytaly plytki RW, ktora szybko nagralem, to jest szansa, ze jesli kupie jakis lepszy nosnik (tamten to byla Esperanza, ktore choc lubie, to wiem, ze nie sa w czolowce jesli chodzi o jakosc) jest szansa, ze go na tym sprzecie odtworze?

puch 16.04.2003 16:30

Wątpię - ale co szkodzi spróbować?

Dopiero od paru lat jest moda na to, by czytniki audio CD czytały płyty RW - i na ogół producenci bardzo mocno się tym chwalą na samym urządzeniu.

pali 16.04.2003 18:42

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Podlacze sie pod pytanie. Czy jezeli wieza, ani Discman (wieza to juz wiekowa, ale dalej bardzo dobra Diora, a Discman calkiem niezly SONY) nie czytaly plytki RW, ktora szybko nagralem, to jest szansa, ze jesli kupie jakis lepszy nosnik (tamten to byla Esperanza, ktore choc lubie, to wiem, ze nie sa w czolowce jesli chodzi o jakosc) jest szansa, ze go na tym sprzecie odtworze?
Zeby czytac rw napęd musi byc zgodny z MultiRead 1.0 i MMC-2 (ach, te normy - nie ma to jak podać komuś numer :)). Praktycznie oznacza to, ze musi posiadac mozliwosc zwiększenia mocy lasera (dla przejscia przez zapisywalna krystaliczna warstwe cdrw, ktora jest mniej przepuszczalna niz warstwa zapisywalna cd-r).

Napęd albo umie to, albo nie umie.

Jednak jesli cd-rw jest kiepsko nagrany, to moze go nie chwytac, wiec masz szanse.

Jednak z Diora to nie byłbym optymistą, natomiast Sony często po prostu blokuje w swoich produktach odczyt cd-rw, nawet cd-r. W końcu Sony Music istnieje :)

andrzejj9 16.04.2003 18:59

Cytat:

pali napisa***322;(a)

Jednak z Diora to nie byłbym optymistą, natomiast Sony często po prostu blokuje w swoich produktach odczyt cd-rw, nawet cd-r. W końcu Sony Music istnieje :)

i tak lubie Diore :) Wsrod tych wszystkich nowych wiez i miniwiez nie widzialem jeszcze takiej (moze poza Technicsem za okolo 4 tys), ktora by chociaz porownywalnie dobrze grala. No a z nieodtwarzaniem RW bede sie musial pogodzic.

A Sony zwykle CDR na szczescie czyta, gdyby tego nie robil, to chyba zaczalbym sie rozgladac za jakims nowym sprzetem. A z RW jeszcze sprobuje, a noz jakis Platinumek bardziej przypadnie mu do gustu :)

pali 16.04.2003 19:02

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
i tak lubie Diore :) Wsrod tych wszystkich nowych wiez i miniwiez nie widzialem jeszcze takiej (moze poza Technicsem za okolo 4 tys), ktora by chociaz porownywalnie dobrze grala. No a z nieodtwarzaniem RW bede sie musial pogodzic.
OK, nie czepiam się Diory, doskonale rozumiem o czym mówisz....

Tylko o tych cdrw pisałem, nie wiem z jakiego roku ten sprzęt, ale czy to nie inna epoka? Były wtedy cdrw?

andrzejj9 16.04.2003 19:26

Cytat:

pali napisa***322;(a)
OK, nie czepiam się Diory, doskonale rozumiem o czym mówisz....

Tylko o tych cdrw pisałem, nie wiem z jakiego roku ten sprzęt, ale czy to nie inna epoka? Były wtedy cdrw?

wtedy to jeszcze i CDR nie byly popularne, a o nagrywarkach nikt nie slyszal :). Trudno mi powiedziec, ile dokladnie moze ta wieza miec lat, ale mysle, ze przynajmniej z 10.

Az sie przeszedlem do pokoju zobaczyc, czy sa na niej jakies symbole i sa, ale osobne dla kazdej czesci (mixer, radio, cd itp). Sa to miedzy innymi 502, 504, 506.

W kazdym razie bardzo sobie chwale te firme, szkoda, ze juz jej nie ma...

Ricki 16.04.2003 19:48

Ja kiedyś testowałem odczyt CDRW na Diorze CD 704, ale nic z tego nie wyszło mimo, że w środku jest mechanika Philipsa. Dopiero regulacja potencjometru od lasera pomogła i CDRW czytały się ok. Niestety z płytkami tłoczonymi i CDR miała wtedy problemy. Pozostaje zatem pogodzić sie z faktem, że nie czyta RW lub wyprowadzić sobie sygnał z tego potencjometru tzn unieszkodliwić go i wyprowadzić sygnał na dwa obwody przełączane jakimś swiczem. W jednym i drugim obwodzie zainstalować odpowiednie potencjometry, które należy wyregulować tak aby jeden działał z płytami audio tłoczonymi i CDR, a drugi z CDRW. Najwiekszy problem w tym wszyskim to jak wyprowadzić sygnał z regulatora lasera (wymiary) oraz to, że wózek lasera ciągle się porusza, a co za tym idzie jest problem wyprowadzonymi kabelkami, które będa zacinać cały mechanizm. Jak ktoś zna lepszy pomysł to niech sie podzieli na forum bo temat wydaje się ciekawy. Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:59.