| Sebastian997 |
18.04.2003 08:23 |
Nie wiem czy myslimy o tych samych plikach, ale wydaje mi sie ze masz na mysli pliki zawierajace utwory zaaranzowane w sekwencerze firmy KORG lub w programie Cubese (to sa dwa rozne typy plikow, choc rozszerzenie jest takie same). Z Korg'ami mam do czynienia od wielu lat, i niestety, jak dotad nie spotkalem sie z programem potrafiacym odczytac tego rodzaju pliki. Jedyny sposob by przekonwertowac taki plik na sekwensje midi (SMF) to wczytac go do sekwencera a potem zapisac do pliku mid. Musisz jednak pamietac ze format SMF (.mid) ma kilka istotnych ograniczen. W tym przypadku istotnym jest dobor barw dla poszczegolnych sciezek. SMF ogranicza instrumenty jedynie do banku zgodnego ze standardem GM, natomiast w pliku .sng to ograniczenie cie nie obowiazuje. Nie bedzie co prawda problemu z poprawnym odczytem takiego pliku w instrumencie w ktorym dokonales konwersji, ale w innym modelu, szczegolnie innej firmy, beda powazne klopoty. Jesli jednak chcesz zapisac to jako audio to musisz podlaczyc instrument do karty dzwiekowej i najzwyklej w swiecie nagrac plik .wav.
|