Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Linux i internet! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/linux-internet-20189/)

kizio 21.04.2003 15:41

Linux i internet!

Dlaczego pod Linux'em bardzo wolno działa mi net??? Po windowsem i IE działa szybko a pod linux'em i mozzilom oraz Konquerorem strasznie muli! Mam Mandrake 9.1 net ustawiony prawidłowo, ip i te inne przypisane przez DHCP!

camfo 21.04.2003 22:52

Ja się na linuxie nie znam...ale to Ty podobno jesteś jak sam piszesz "Guru on Linux":) - więc w czym problem??????:P

kizio 22.04.2003 10:24

w statusie mam tak. ale to nie znaczy że jestem Guru w Linuksie! Każdy kto na forum przekroczył 1000 postów to może się nazywać Guru! A mój status zaczerpnąłem od Laser'a (on ma >>>Guru on 2k<<<) a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa!

mallow 22.04.2003 10:35

kizio ty sie ciesz ze ci wogole chodzi ... bo moja przygoda z netem skonczyla sie na tym ze pisze "inicjalizacja modemeu" i sie polaczyc wogole nie moge ?? czy modem musi byc zgodny z lx ?
mam zoltrixa spitita ?? jakies stery tzeba miec ??
bo ja juz nie wiem co mam robic :blee:

camfo 22.04.2003 10:57

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
w statusie mam tak. ale to nie znaczy że jestem Guru w Linuksie! Każdy kto na forum przekroczył 1000 postów to może się nazywać Guru! A mój status zaczerpnąłem od Laser'a (on ma >>>Guru on 2k<<<) a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa!
Dobra spoko to był przecież żart...ale nie rozumiem Twojego ostatniego zdania, czyli
"a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa! " - jesteś guru na tym forum, ale masz linuxa...i co z tego??? - jakos nie rozumiem...

kizio 22.04.2003 11:01

Jest to jednoczesne przedstawienie przedstawienie 2 rzeczy, w tym przypadku jestem Guru na forum (mam powyżej 1000 postów) a także dl;a infroamcji jest że mam linux'a kapujesz???

cana 22.04.2003 11:09

1. dla winmodemów jest mało sterów pod linuxa a ten duszek to winmodem / można spróbować zmodować inne stery dla podobnych wynalazków /jak się poszuka to znajdzie się i stery i co trzeba zmienić/ ale jak testowałem parę to niestety kicha z tego wyszła :(/
2. u mnie na zewnętrznym i rh 7.x /tęczak też od zoltrixa :) wszystko chodziło ładnie i bez żadnych kłopotów i na operze i na galeoniku/
pozdro

mallow 22.04.2003 11:13

Cytat:

cana napisa***322;(a)
1. dla winmodemów jest mało sterów pod linuxa a ten duszek to winmodem / można spróbować zmodować inne stery dla podobnych wynalazków /jak się poszuka to znajdzie się i stery i co trzeba zmienić/ ale jak testowałem parę to niestety kicha z tego wyszła :(/
2. u mnie na zewnętrznym i rh 7.x /tęczak też od zoltrixa :) wszystko chodziło ładnie i bez żadnych kłopotów i na operze i na galeoniku/
pozdro

czyly z internetem si moge pozegnac na linuxie ?

djc 22.04.2003 11:14

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
kizio ty sie ciesz ze ci wogole chodzi ... bo moja przygoda z netem skonczyla sie na tym ze pisze "inicjalizacja modemeu" i sie polaczyc wogole nie moge ?? czy modem musi byc zgodny z lx ?

Razem z linuxem rzadko kiedy ma się sterowniki do tzw. winmodemów, jakim jest Zoltrix Spirit, o ile w ogóle w jakiejś dystrubucji w ogóle są dołączane.
Musisz niestety poszukać w internecie sterowników napisanych przez jakichś hobbistów, chyba, że jakimś cudem zoltrix napisał również steroniki pod linuxa dla tego modemu (ale raczej wątpię).

Smartek 22.04.2003 12:04

mallowex, jeszcze nie do pozegnania, bowiem kiedys widzialem jak ktos ma zoltriksie "jezdzil" :).
A co do tego "inicjalizacja modemu" to tylko dlatego, ze nie sterow i dlatego, ze konfigurowales 'go' przez X'y!
Niestety nie mam pojecia jak przez konsole/terminal skonfigurowac modem..., ja umiem tylko sdi..., nawet napisalem arta na linuxroot nt. konfiguracji sdi...
Polecam Ci google.pl powpisuj np. "zoltrix +linux", "zoltrix +sterowniki +linux"
Pokombinuj, mam nadzieje, ze cos znajdziesz, powodzenia ;)
pozdro ;)

camfo 22.04.2003 13:23

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Jest to jednoczesne przedstawienie przedstawienie 2 rzeczy, w tym przypadku jestem Guru na forum (mam powyżej 1000 postów) a także dl;a infroamcji jest że mam linux'a kapujesz???
No powiedzmy, że tak...

cana 22.04.2003 13:46

ja próbowałem dwie różne Cobry i phantoma zmusić i niestety nic z tego nie wyszło ale do spirita /qrde zapomniale mz ja nie walczyłem z spiritem ;)/ to proponuję poszukać tu:

http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv

http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv/hcf/do...s-license.html

pozdro

Weron 22.04.2003 16:27

Mam winmodem i nie mam zadnych problemow z netem.
Ale mam na chipsecie lucenta i mozna latwo dla nie go znalezc stery.

Salvad0r 23.04.2003 03:05

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)

Miec to trzeba leb na karku :-) A tak na powaznie potrzebny jest modem tzw. pelny, a nie winmodem (wiekszosc modemow za 50-70zl nie spelnia tego warunku, zalecany jest modem zewnetrzny ale niekoniecznie, po prostu NIE winmodem). Inna rzecz, ze Linux to nie fetysz i forma szpanu a narzedzie pracy i do tego celu byl stworzony. W ostatnich latach probuje sie zrobic z Linux'a standard pod strzechy, m.in. po to pojawilo sie dosc atrakcyjne srodowisko graficzne. Wiekszosci "zaawansowanych" uzytkownikow Linux'a wydaje sie ze owe "Xwiny" to standard i podstawa "pracy". Nic bardziej mylnego... a dlaczego o tym pisze? Ano dlatego ze czytam cos takiego jak napisales wyzej i dochodze do wniosku ze od inteligentnego systemu wymagasz wiecej niz moze. Zarzuciles pewnie bez pojecia pare giga smieci na dysk, w tym okienka, i probujesz robic to samo co w Windows: klikac kolorowe ikonki. Tak naprawde to polaczenie modemowe uruchomic mozna jednym prostym skryptem ppp i to z konsoli, a nie srodowiska graficznego. Zareczam ze jest to i prostsze i skuteczniejsze niz zabawa z managerem ppp w okienkach. A przy okazji proponuje zaczac rozumiec jak dziala Linux, uczyc sie konsoli, narzedzi, basha, perla, skryptowania, rekompilacji jadra, konfigurowania uslug i daemonow, zabezpieczania skrzynki, itp. To sa prawdziwe zastosowania Linux'a i warto wiedziec te rzeczy i z setke innych zanim uruchomi sie okienka, a nie: "ikonke wcisnalem i nie polaczylo mnie, dziwny ten Linux jakis". A jak za ciezko to proponuje zostac poki co w Windows, nie trzeba tyle myslec :-)

P.S. Istnieje mozliwosc uzycia *niektorych* winmodemow pod Linux'em. Stosowne poradniki dostepne w Sieci.

Salvad0r 23.04.2003 03:11

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Przyznam, ze "Guru on Linux" wprowadza moim zdaniem w blad. Fachowiec w zakresie j.angielskiego bez problemu zrozumie, ze jestes Guru forum ktory uzywa Linux'a ale przecietny zjadacz liter moze to odczytac jako "fachowiec od Linux'a" mimo iz nalezaloby wtedy zmienic na "Linux Guru"... w efekcie zamet kosmiczny bo okazuje sie w tym watku, ze jedyne co masz wspolnego z Linuxem to system plikow ext2 na dysku i pare plikow na nim :-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:41.