Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   wykorzystanie sieci w xp ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wykorzystanie-sieci-xp-20355/)

Zelea 25.04.2003 00:21

wykorzystanie sieci w xp ??

Ilość załączników: 1
chcialem zapytac co do tego wykorzystywania sieci nie kapuje tego troche ciagle mam przy 0 % tak czasem rosnie do 1 % i nie wiem czemu tak patrzylem nawet jak zgrywalem
a jeszcze tak dla pewnosci to to sie tyczy lan'u prawda ??
i czy u Was tez tak czy tylko u mnie ??
ktos moze cos na ten temat powiedziec albo dac jakas lektore chetnie poczytam...
dzieki z gory
pozdro

Y@nkee_PL 25.04.2003 00:26

przed chwila skopiowalem dla testu 50 megowy plik
wykorzystanie sieci mialem w 55%

Krzycho83 25.04.2003 00:28

Re: wykorzystanie sieci w xp ??

Cytat:

Zelea napisa***322;(a)
chcialem zapytac co do tego wykorzystywania sieci nie kapuje tego troche ciagle mam przy 0 % tak czasem rosnie do 1 % i nie wiem czemu tak patrzylem nawet jak zgrywalem
a jeszcze tak dla pewnosci to to sie tyczy lan'u prawda ??
i czy u Was tez tak czy tylko u mnie ??
ktos moze cos na ten temat powiedziec albo dac jakas lektore chetnie poczytam...
dzieki z gory
pozdro

To dla tego ze jest ustawiona szybkosc lacza 100 Mb/s

Zelea 25.04.2003 00:32

no to gdzie ja to mam niby zmienic i na co ?? ja mam siec oparta na hubach 10/100 i takich tez sieciowkach
to prosze o jakies info co i jak z tym zrobic
a czy to zle ze jest 100 wogule bo nawet i tego nie wiem ??

Krzycho83 25.04.2003 00:35

Powiem tak: mam taka sama sytuacje i do tej pory nie zastanawialem sie nad tym. Ale jak cos wykombinuje to dam znac :)

Zelea 25.04.2003 00:35

jeszcze mi cos wpadlo do glowy to 100 to poprostu moze chodzi o skale tego wykresu i te procenty takie male przez to bo odnosza sie do 100 tak ???

Y@nkee_PL 25.04.2003 00:38

Cytat:

Zelea napisa***322;(a)
no to gdzie ja to mam niby zmienic i na co ?? ja mam siec oparta na hubach 10/100 i takich tez sieciowkach
to prosze o jakies info co i jak z tym zrobic
a czy to zle ze jest 100 wogule bo nawet i tego nie wiem ??

a co ty chcesz zmieniac ???
ten wykres pokazuje obciazenie/wykorzystanie procentowe sieci
teraz masz siec na 100Mb/sek, czyli teoretycznie mozesz kopiowac z predkoscia ok. 10MB/sek
w przypadku sieci 10Mb/sek predkosc kopiowania po sieci wynosi 1MB/sek

Zelea 25.04.2003 00:44

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
a co ty chcesz zmieniac ???
ten wykres pokazuje obciazenie/wykorzystanie procentowe sieci
teraz masz siec na 100Mb/sek, czyli teoretycznie mozesz kopiowac z predkoscia ok. 10MB/sek
w przypadku sieci 10Mb/sek predkosc kopiowania po sieci wynosi 1MB/sek

to jakie sa transfery to wiem bo teraz mam siec 10/100 a wczesniej mialem ta 10 wiem jakie roznice sa :)
a co chce zmienic to nie wiem pytanie w zasadzie moje bylo inne a to czy cos zmieniac to tak rpzyokazji bo mnei dziwia te % i nie wiem o co tu chodzi kurcze.............:blee:

przemas 25.04.2003 09:18

ja w tym nie widze zadnej filozofii. wykorzystanie sieci to jakby to ując to wykorzstanie sieci :zeby: proste. akurat masz siec 100 megabitow czyli 10000000 bitow czyli 12500000 bajtow czyli 12207,03 kilobajtow czyli 11,92 megabajtow na sekunde
w rzeczywistosci bedzie trudno takie akurat transfery osiagnac.
dajmy na to ze od kolesia z lokalnej siagasz przy uzyciu ftp jakis plik. on ustawil ograniczenie 250 kilobajtow. caly czas powinienes miec taka predkosc. prz zalozeniu ze zadne inne procesy nie obciazaja powaznie twojego lacza masz wykorzystanie sieci na poziomie 2%

Zelea 25.04.2003 12:45

Cytat:

przemas napisa***322;(a)
ja w tym nie widze zadnej filozofii. wykorzystanie sieci to jakby to ując to wykorzstanie sieci :zeby: proste. akurat masz siec 100 megabitow czyli 10000000 bitow czyli 12500000 bajtow czyli 12207,03 kilobajtow czyli 11,92 megabajtow na sekunde
w rzeczywistosci bedzie trudno takie akurat transfery osiagnac.
dajmy na to ze od kolesia z lokalnej siagasz przy uzyciu ftp jakis plik. on ustawil ograniczenie 250 kilobajtow. caly czas powinienes miec taka predkosc. prz zalozeniu ze zadne inne procesy nie obciazaja powaznie twojego lacza masz wykorzystanie sieci na poziomie 2%

no okej jesli mi udostepnie przez ftp ale tak nie jest bo ja zgrywam normalnie po sieci normalne udostepniania folderow

bas 25.04.2003 12:57

Cytat:

Zelea napisa***322;(a)
no okej jesli mi udostepnie przez ftp ale tak nie jest bo ja zgrywam normalnie po sieci normalne udostepniania folderow
Jak ja tego nie lubie w sieci dostępowej, w ten sposób zapychasz szkielet sieci, po to są eFTePy, żeby ograniczyć transfery, żeby sieć nie cierpiała, chyba, że jest was 2ch w tym lanie to spoko.

Zelea 25.04.2003 13:03

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Jak ja tego nie lubie w sieci dostępowej, w ten sposób zapychasz szkielet sieci, po to są eFTePy, żeby ograniczyć transfery, żeby sieć nie cierpiała, chyba, że jest was 2ch w tym lanie to spoko.
ale ja tylko na 3 minuty udostepnie kumplowi film to przecierz nic wielkiego chyba nie ??

bas 25.04.2003 13:07

Cytat:

Zelea napisa***322;(a)
ale ja tylko na 3 minuty udostepnie kumplowi film to przecierz nic wielkiego chyba nie ??
To zależy od konstrukcji sieci i od tego gdzie Ty jesteś a gdzie Twój kumpel, jak ty jesteś na jednym końcu a kumpel na drugim to zapychacie dokładnie cały szkielet, można by jeszcze pare przypadków rozpatrzyć, ale uwierz mi na słowo, że jest to szkodliwe, jak już muiscie robić takie rzeczy to róbcie to w nocy. Ja ten problem rozwiązałem stawiając w lanie w każdym większym segmencie serwer ftp, który pośredniczy w wymianie plików.

Zelea 25.04.2003 13:18

Cytat:

bas napisa***322;(a)
To zależy od konstrukcji sieci i od tego gdzie Ty jesteś a gdzie Twój kumpel, jak ty jesteś na jednym końcu a kumpel na drugim to zapychacie dokładnie cały szkielet, można by jeszcze pare przypadków rozpatrzyć, ale uwierz mi na słowo, że jest to szkodliwe, jak już muiscie robić takie rzeczy to róbcie to w nocy. Ja ten problem rozwiązałem stawiając w lanie w każdym większym segmencie serwer ftp, który pośredniczy w wymianie plików.
tzn ja najczesciej jesli juz cos przegrywamy po sieci to z sasiadem ktory mieszka naprzeciwko czasem tam ktos jeszcze zgrywa i w sumie w nocy najczesciej kiedys jest tylko kilka osob w dzien tez sie zdarza ale to zadko raczej

bas 25.04.2003 13:21

A dużo jest komputerów w tym lanie?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:15.