![]() |
Bios - do czego te opcje?
Ciekawi mnie doczego w biosie są te opcje
PCI/AGP clock adjust (do wyboru są): auto 33/66 MHz 37,5/75 MHz 44/88 MHz i Spead Spectrum Modulated: enabled/disabled |
Re: Bios - do czego te opcje?
Cytat:
|
Podkręcanie mojego P4 2.4 (133) na 2.6 (145)powoduje że AC'97 na płycie odmawia posłuszeństwa. jakieś błedy wyskakują jak chcę odtworzyć jakis dźwięk. Myslałem że te opcje coś pomogą ale chyba nic z tego :( . To głupie AC wytrzymuje tylko fsb 140 :(
|
Cytat:
|
DFI P4 NB73-ES 845E. Takie sobie niezbyt wypasione MOBO :D
|
zwieksz
mnoznik, nie FSB, powinno pomoc. A taktowan PCI i AGP radzilbym wogole nie zmieniac, malo daja a sprzet sie "zuzywa" szybciej, chyba, ze masz wentyle na HDD i innych.
|
Zwiększanie taktowania PCI/AGP ponad 33/66 MHz przeważnie powoduje większe lub mniejsze problemy - sprawdź, czy jest możliwość zmiany taktowania FSB niezależnie od PCI/AGP.
|
Re: zwieksz
Cytat:
Do czego wkońcu jest Spead Spectrum Modulated: enabled/disabled ? |
Re: Re: zwieksz
Cytat:
|
Spread Spectrum
oto jak opisali to w chipie 05/2001: "Podczas pracy komputera emitowane są zakłócenia elektromagnetyczne, których źródłem jest układ kwarcowy generujący przebiegi zegarowe. Włączenie tej opcji powoduje ograniczenie ilości zakłóceń poprzez odpowiednią modyfikację kształtu przebiegów (odstrojenie od częstotliwości podstawowej). Niestety, może to być przyczyną niestabilnej pracy niektórych urządzeń wymagających wysokiej jakości przebiegów zegarowych (np. kontrolerów SCSI). Spotykane w niektórych płytach głównych parametry wyrażone w procentach (np. 0,25%, 0,5%) określają maksymalne odstrojenie od częstotliwości podstawowej. Zwiększanie tej wartości powoduje ograniczanie emisji zakłóceń, ale też i wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia błędów w pracy komputera." |
Re: Re: zwieksz
Cytat:
|
Na www.benchmark.pl jest Przewodnik po BIOSie - świetne tłumaczenie. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie pomoże: np. hdd będzie gubić dane - znam to z autopsji. 8) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:39. |