Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   zablokowali nam internet - pomocy (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zablokowali-nam-internet-pomocy-20567/)

mapsajm 10.05.2003 01:15

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
21

DAJCIE SE SIANA Z TYM ŁĄCZEM

siano jest łatwopalne:fiu:

memorando 09.05.2003 22:30

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Mówiłem ogólnie o zjawisku a nie o konkretnej firmie. Nie pyskuj.

To nie jest gwarantowany minimalny transfer tylko maxymalny, faktem jest co może potwierdzić mapsajm, że nie ma problemu z osiągnięciem takiego transferu.

Mówiłem o statystykach, może w kontekście mapsajma żartowałem, że zapycha, bo jest faktem, że jest w czołówce klientów.

Rozmowa dotyczyła opłacalności takiego interesu i zawierała uzasadnienie dlaczego klient płaci tyle ile płaci.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM, ALBO SIĘ NIE ODZYWAJ.

21

DAJCIE SE SIANA Z TYM ŁĄCZEM

bas 09.05.2003 22:26

Cytat:

abs napisa***322;(a)
Jednego nie rozumiem, skoro placisz za 128kbps to musisz miec je caly czas, a wiec w czym problem?
Widac, ze ta firma w ktorej pracujesz to banda cwaniakow.

Mówiłem ogólnie o zjawisku a nie o konkretnej firmie. Nie pyskuj.
Cytat:

abs napisa***322;(a)

Providera nie powinno obchodzic jak klient uzywa lacza tylko gwarantowac to co jest w umowie. Nie wiem jak jest u was w umowie, ale z tego co widze to gwarantujecie 128kb (jeden z przypadkow),

To nie jest gwarantowany minimalny transfer tylko maxymalny, faktem jest co może potwierdzić mapsajm, że nie ma problemu z osiągnięciem takiego transferu.
Cytat:

abs napisa***322;(a)

a tutaj nagle piszesz, ze sciagaja jak szaleni, co to znaczy? Sciagaja z szybkoscia 512kbps, gdy placa za 128kbps? Czy moze sciagaja z szybkoscia 128kbps (taka jaka jest w umowie)przez caly czas (czyli 24h na dobe), czyli tyle ile moga maksymalnie i za ile placa, wam to nie pasuje. Chyba wedlug was klient, ktory placi za 128kbps powinnien sciagac z maksymalna predkoscia kolo 60kbps (albo inna mniejsza niz 128)

Mówiłem o statystykach, może w kontekście mapsajma żartowałem, że zapycha, bo jest faktem, że jest w czołówce klientów.
Cytat:

abs napisa***322;(a)

Jeszcze jedno.
Kogo to obchodzi, ze firma musi placic ZUS, za pracownikow, ze lacze jest drogie. Klient placi to wymaga, proste. Jezeli jednak nie jest to takie proste to to problem firmy, a nie klienta.

Rozmowa dotyczyła opłacalności takiego interesu i zawierała uzasadnienie dlaczego klient płaci tyle ile płaci.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM, ALBO SIĘ NIE ODZYWAJ.

abs 09.05.2003 21:42

Cytat:

bas napisa***322;(a)
1. I tak musimy mieć zapas bo jak podłączysz nagle jednego dnia 15 osób to masz pełne gwarancje, że przez pierwsze 2-3 tygodnie będą ssać ile się da a później przeważnie się trochę uspokajają.

Jednego nie rozumiem, skoro placisz za 128kbps to musisz miec je caly czas, a wiec w czym problem?
Widac, ze ta firma w ktorej pracujesz to banda cwaniakow.
Providera nie powinno obchodzic jak klient uzywa lacza tylko gwarantowac to co jest w umowie. Nie wiem jak jest u was w umowie, ale z tego co widze to gwarantujecie 128kb (jeden z przypadkow), a tutaj nagle piszesz, ze sciagaja jak szaleni, co to znaczy? Sciagaja z szybkoscia 512kbps, gdy placa za 128kbps? Czy moze sciagaja z szybkoscia 128kbps (taka jaka jest w umowie)przez caly czas (czyli 24h na dobe), czyli tyle ile moga maksymalnie i za ile placa, wam to nie pasuje. Chyba wedlug was klient, ktory placi za 128kbps powinnien sciagac z maksymalna predkoscia kolo 60kbps (albo inna mniejsza niz 128)
Jeszcze jedno.
Kogo to obchodzi, ze firma musi placic ZUS, za pracownikow, ze lacze jest drogie. Klient placi to wymaga, proste. Jezeli jednak nie jest to takie proste to to problem firmy, a nie klienta.

bas 09.05.2003 18:12

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
nie zrozumiales zlosliwosci - wg mnie tak bedzie wygladalo podlaczanie w waszym wykonaniu :D

moje pingi sa calkowicie wystarczajace do polprofesjonalnej gry w q3 :) wiec nie narzekam

To chyba oczywiste, że jak jest potraebne łącze to się je zwalnia.

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 17:38

nie zrozumiales zlosliwosci - wg mnie tak bedzie wygladalo podlaczanie w waszym wykonaniu :D

moje pingi sa calkowicie wystarczajace do polprofesjonalnej gry w q3 :) wiec nie narzekam

bas 09.05.2003 17:31

Cytat:

hmmm - moj scenariusz wygalda tak - podlaczacie tych 15 userow, nie dostawiacie nowego lacza, a admini ciagle ssaja ile wlezie - przeciez nikt nie zauwazy spadku wydajnosci lacza o te pare % - co z tego ze 128 bdzie sie dalo wyciaganc o 2 w nocy... who cares...
Fajnie tylko urosną Ci pingi.

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 17:25

hmmm - moj scenariusz wygalda tak - podlaczacie tych 15 userow, nie dostawiacie nowego lacza, a admini ciagle ssaja ile wlezie - przeciez nikt nie zauwazy spadku wydajnosci lacza o te pare % - co z tego ze 128 bdzie sie dalo wyciaganc o 2 w nocy... who cares...

bas 09.05.2003 17:16

Cytat:

bas, mowiles ze ile kosztuje megabit lacza? to moze koszta firmy spadna jak admini grzecznie kupia lacze tepsy (chocby neostrade+) zamiast zapychac (doookumentnie) te drogocenne CIR'y.. przeciez oni kosztuja was ponad 1000 zloty miesiecznie... za samo lacze - a gdybys podlaczyl na ich miejsce nawet tylko 15 klientow to hmm.. kolejny tysiac? plus klka tysiecy za instalacje ktore akurat pokryloby koszty podlaczenia...

moze czas pomyslec?

i ciagle nie wiem ilu wcisnales na jeden megabit...

ps. czy na tym kablu gdzie wisza te adminy tez podalczaliscie klientow? ilu?

ps2. neostrada nie ma CIR - ale u nikogo kogo znam i jej uzywa maksymalny transfer nie spada ponizej 60-62kb/sec... a kosztuje ~190 zeta (w maju w promocji podlaczenie to ~350 zeta...) - ja osobiscie polecam - a ze mam wglad w logi forum to wiem ze liczba osob korzystajacych z neo+ stale rosnie...:)

1. I tak musimy mieć zapas bo jak podłączysz nagle jednego dnia 15 osób to masz pełne gwarancje, że przez pierwsze 2-3 tygodnie będą ssać ile się da a później przeważnie się trochę uspokajają.
2. Co do ilości osób na megabit to:
a. Wynika to z mojego posta z wykresem
b. jest to przyrost geometryczny a nie arytmetyczny dlatego sens jest mówić od 2Mbps w górę.

Co do gwarantowania łącza to opiera się ono na statystykach, jest sens miec zapas, ale nie ma już sensu mieć łącza np 128kbps x ilość klientów, bo i tak w szczycie obciążenie będzie około 20-30% a w praktyce przy takich kryteriach poniżej 20%, co do udostępniania koledze to się na to niezgadzam:
a. bo jest to swoista konkurencja
b. statystyki.

bas 09.05.2003 17:06

Cytat:

coz.. nie widze tu odp na moje pytania...
choc szczerze mowiac spodziewalem sie tego :)
mam coraz gorsze zdanie o 'prowajderach' bo jak slysze z sieciowy (kliencki) megabit lacza zapycha administracja to nic tylko Ben Ladena wynajac i zrobic ordnung - bo jak nie to dalej beda placze ze sie nie oplaca i doplacac trzeba :)

Zasada jest taka: jak jest wolne łącze, za które i tak trzeba płacić to albo dajemy gratis klientom dodatkowe 128kbps, albo sobie, choć ostatnio wolimy sobie bo zaczeły sie przepychanki, że Pan X dostał a ja nie, pomimo, że spełniam kryteria itd.

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 15:15

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Lepiej jest mieć zapas łącza, na wszelki wypadek a poza tym dużo ludzi podłączamy i nie możemy dopuścić do sytuacji, żę zabraknie łącza, a spodziewamy się wpiać w ciągu tygodnia około 30 osób a ludzie przez pierwszy miesiąc zachowują się jakby poraz pierwszy w życiu widzieli internet. W sytuacji gdyby nam zabrakło łącza to możemy zawsze na jakiś czas pociąć p2p i odzyskujemy jakiś megabit spokojnie. Wybacza ale oglądaniem stronek nie zapcha się łącza.
coz.. nie widze tu odp na moje pytania...
choc szczerze mowiac spodziewalem sie tego :)
mam coraz gorsze zdanie o 'prowajderach' bo jak slysze z sieciowy (kliencki) megabit lacza zapycha administracja to nic tylko Ben Ladena wynajac i zrobic ordnung - bo jak nie to dalej beda placze ze sie nie oplaca i doplacac trzeba :)

cana 09.05.2003 13:11

Cytat:

Teraz nie możesz bo żona cio :boks: jak się o 10 hehe:)
:)
wyjaśnienie jest nad wyraz trywialne 8)
po prostu zmieniłem przyzwyczajenia a i słońce mi szkodzi :) , dlatego preferuje imprezki po zachodzie słońca
pozdro

mapsajm 09.05.2003 12:22

Cytat:

cana napisa***322;(a)
jak jeszcze studiowałem to uważałem to za dobrą porę / w sam raz żeby kaca zabic :)/
[...]
pozdro

ja studiuję:cool:

memorando 09.05.2003 11:57

Cytat:

cana napisa***322;(a)
jak jeszcze studiowałem to uważałem to za dobrą porę / w sam raz żeby kaca zabic :)/
ale teraz ...
no co pomarzyć nie można ? :)
pozdro

Teraz nie możesz bo żona cio :boks: jak się o 10 hehe:)

cana 09.05.2003 11:28

Cytat:

pijecie o 10?:)haha
ale teraz ...
no co pomarzyć nie można ? :)
pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:37.