![]() |
tak sobie myslalem i doszedlem do wniosku, ze te ceny biora sie z wygodnictwa (lepiej zarabiac mniej niz wiecej) i tego, ze tak naprawde cd'ki sa "bolem w du....e" :) dla wydawcow, ale postepu nie da sie przeciez zatrzymac. latwo to sie kopiuje, nie zuzywa sie (mysle, ze z punktu widzenia firm lepiej byloby, aby byly tylko MC - sciera to sie, latwo ulega zniszczeniu, kopia nie jest taka sama jak oryginal - czyli moze wystapic popyt wtorny na kasety). troche to analogiczne w przypadku tytanowych ram rowerowych - kupujesz jedna na cale zycie :), ale tutaj przynajmniej dochodzi wysoki koszt materialu.
|
Heh z tymi szybami i silniczkami to pomysl troche nie tego ;) Japonczykom latwiej jest zamontowac elektryczne szyby niz sie meczyc z korbkami i linkami:P Wystarczy porownac te same modele produkowane w Japonii i w Europie (np Hondy), no ale to tak na marginesie tej dyskusji.
|
Cytat:
.....a poco niby czlowiek wymysli.... kolo...:D ^_^ :D ^_^ :D :D ?????? |
Cytat:
a jakosc dobrze nagranej MC, odtwarzanej na dobrym sprzecie wcale nie musi byc gorsza - jest to tylko mniej trwaly nosnik. koszt wyprodukowania cd nie odzwierciedla jego koncowej ceny. |
Cytat:
....:D ....ja w takim razie wymislilem najbarzdiej trafne(na chyba) porownanie auto z i bez elektrycznych szyb, to bez jest tansze ale nie tak komfortowe............ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
jesli chodzi o USA to piractwo wclae nie jest male biorac pd uwage jak duzy tam jest rynek. w stosunku do calosci sprzedawanego oprogramowania odsetek nielegalnego softu na pewno jest mniejszy niz w iinych panstawch, ale wystepuje efekt skali. inna sprawa jest dostepnosc takiego softu... |
Cytat:
I tak i Nie - to nie tylko miejsce handlu pirackim oprogramowaniem, ale tam też handlują inni ludzie różnymi towarami, przede wszystkim trzeba zacząć od policji - ma być efektywna i skuteczna, a sam raz słyszałem jak jeden Rusek mówi do "kolegów" -robimy zrzutę po 10 zł to się nie będą dzisiaj nas czepiać" Naloty to niekiedy sa robione: przykład - nalot był o 8.00 a o 10.00 handlarze znowu stoją z nowym towarem - takie naloty to sie mijają z celem. Co do cen gier 1oo zł. to moim zdaniem sprawiedliwa cena - takiej gierki nie robi się w dwa dni czy tygodnie. Ale ceny płyt CD - to już totalne zdzierstwo wytwórni i pośredników. |
Cytat:
Ale jak na razie nie potrafie na dobre zsiasc z windy ... Nie znalazlem jeszcze odpowiednich klonów programow :) Nie pirace wszystkiego co mi wrece wpadnie, ale mp3 mi M$ nie zaabroni ciągnąć. |
Cytat:
:)....dobra niech bedzie tak jak mowisz lanos to inna firma, gorsza, nie porownujmy jej np. merolem, popatrz na to tak, jak wolisz sluchac muzyke na CD czy na MC? na czym jest lepsza jakosc(lubisz szumy?)? na czym sie WYGODNIEJ slucha muzyki? I to jest prestiz i wygoda dlatego jest drozsza, teraz troche to sprostuje, NIE ja tak mysle tylko chyba Wytwornia, jesli ceny sa takie jake sa, pomysl sobie, czy nie?.... ....Ja zgadzam sie z wami ze CD powinno byc tansze od MC jesli taniej sie je wytwarza, ale oznaczalo by to rowniez koniec produkcji MC(a czego nie?), np. teraz kupuje sobie sprzet grajacy, ale tylko CD i AmpliTuner, kaseciak jest mi nie potrzebny, w znaczenu "wole muzyke na CD" - no ale chyba wszyscy wola, ale nie wszystkich stac:buu:............ ............W USA jest male piractwo bo maja kase, ale no to jest bezsensu, przeciez wszyscy wiedza o co chodzi, w jakim panstwie zyjemy, wiedzieli ze UNIA jest dobra, i UNIA bedzie dobra, oczywiscie ze bedzie.......... Lekcja HISTORI rok 2050 Nauczycielka - Tak, tak dzieci widzicie tego Milera, a jak mu sie morda smieje, to za rzadow tego typa weszlismy do UNI - i w calym wejsciu do UNI to bylo najwazniejsze, zebym mogla wam o tym teraz opowiedziec, no i o naszym pieknym, urodzajnym;) i bogatym;)(( , panstwie jakim jest pOLSKA, zreszta miedzy innymi dzieki temu *****owi......:boks: :cisza: (( ;p .....pOLSKA to gowno, nie sama z siebie, tylko przez ludzi w niej rzadzacych i czesto "tylko" zyjacych........to juz calkowicie SZKODA KLAWIATURY i czasu, jedyne rozwiazanie, to: Okrasc bank - w polsce, krasc - w polsce, Zdobyc dobre wyksztalcenie i zarabiac dduzzo kasy(a o to trudno) - w polsce, spi*rd*lac - z polski....... tam moze:buu: byc lepiej, ale wcale nie musi, bo tam tez nie zawsze rzada ludzie tylko niewiadamo co...... !!!People = Shit!!! .....ale ja jestem glupi....mam chyba zespol przed miesiaczkowy(mozenia o doskonalych rzeczach/ludziach/zyciu).... tyko sobie nie pomyslcie ze wyznaje "ulice" i kocham Hip-Hop:P ;) ............... |
Cytat:
naprawde nikt nie zmusza cie do siedzenia na windows :) |
Firmy USA czują się najbardziej dotknięte piractwem. Może dlatego niedawno amerykański senator Orrin Hatch podczas przesłuvhań w Kongresie próbował dowiedzieć się, jakie istnieją możliwości zdalnego uszkadzanie komputerów osób ustawicznie naruszających prawa autorskie. Zniszczenie sprzętu miałoby następować po dwukrotnym wyświetleniu ostrzeżenie o wykreyciu nielegalnych kopii utworów. Jak praktycznie miałby wyglądać taki odwet ?? Dzieś jedynym skutecznym sposobem uszkoadzanie pacetów w sposób zdalny jest skasowanie pamieci flash z BIOS-em komputera, tak działa niesłąwy wirus CIH (Czarnobyl). Najpierw należałoby w jakiś sposób umieścić odpowidni kod na podejrzanej maszynie - być może oferując za darmo odtwarzacz multimedialny, zastępujący Winampa czy windows media playera. Ukryta w nim bomba logiczna mogła by uniruchomić komputer.(...) Microsoft zaproponował architekture sprzętowo - programową pozwalającą na uruchamianie jedynie legalnych posiadanych programów. Pierwsza kontrola (legalność systemu operacyjnego) odbywałby sie już z poziomu Biosu, potem zezwalałby na otwieranie dokumantuw utworzonych licencjonowanymi kopiami aplikacji (...) Za to ma być odpowiedzalny układ o kodowej nazwie Fritz. (...) Ale co z prywatnością ?? Czy na tym chipsecie będzie można zainstalować Linuxa ?? Czas pokaże.
Źródło: KŚ Ekspert 4/2003 Microsoft coraz berdziej mnie zaczyna wnerwiać, w końcu przyjdzie czas, że przesiąde sie już w 100% na linuxa. Bill zaczyna powoli przeginać z tymi zabezpieczeniami - zaklad, że to bedzie też przeszkadzać nawet przy legalnych kopiach. A co do niszczenia zdalnie kompów to zniszcza ale siebie (czyt. Hakerzy niech moc bedzie z Wami). Jak dobrze, M$ i Wingroza nie jest jedyna firmą i jedynym produktem na świecie. Poprostu big ROTFL |
Cytat:
kupujac lanosa kupujesz gorszy produkt - gorzej wyposazony, od firmy o gorszej renomie, zbudowany z materialow gorszych jakosciowo, a wiec i tanszy. kupujac plyte kompaktowa kupujesz cos co jest takie samo jak MC, ktorego wyprodukowanie kosztowalo nawet mniej niz kasety. to tylko inny nosnik. to, ze cieszysz sie lepsza jakoscia dzwieku nie wynika z odpowiednio wyzszych nakladow, ktore musiala poniesc firma, ale z takiej, a nie innej technologii. wysokie ceny w poczatkowym okresie boom'u na CD, kiedy ta technologia byla nowoscia i przelomem od czasow kaset magnetofonowych, sa jeszcze do wytlumaczenia, ale teraz kiedy to juz raczej leciwy format ceny sa wziete z sufitu. |
!!!witam!!!
Powiem wam ze pierwszy raz wkurzylem sie po przeczytaniu tego nusa(a czytale go 2 raz), moje zdanie jest takie jesli chodzi o gry, to teraz nie grywam, nie mam w co i no nie oszukujmy sie na czym, jestem w stanie dac z Colina 3 89zl(lub z path'em 94zl), no albo 50zl z 2-jke, ale nie grywam teraz, to i nie kupuje gier, a poza tym jestem jakis taki lomny ze gry mi sie szybko nudza, i inch nie kupuje... proste........ .....jesli chodzi o muzyke to niestac mnie jest dac za plyte 50zl, ale ostatnio dostalem obsesi - postanowilem ze bede wyposazal sie tylko w orginaly, stopniowo do tego dochodze....., bo przyjalem "jak moge robic w .... swoj ulubiony zespul" ....pojawily to sie spekulacje MC vs. CD - dlaczego cd drozsze, tego to za nic nie razumiem, logiczne jest chyba ze jak ktos kupi "lanosa", to wyda malo kasy i malo ma, a jak ktos kupi sobie "merca" to ma poduszki, komputer pokladowy i klime..... ...jak cie nie stac to nie masz, tylko jezdzisz lanosem, a cena rosnie wraz ze wzrostem wygody i prestizu, dlatego MC jest tansze... ...zarabiamy malo, to mamy malo....... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:22. |