![]() |
DVD9 na DVD5 czyli jak zmieścić 9GB na 4,7GB?
Ilość załączników: 1
Proponuję następną instrukcję nagrywania DVD.Często zadajemy pytania jak zmieścić na jednej płycie DVD materiał mający więcej niż 4,7GB.Jest wiele metod aby tego dokonać.Jedną z nich przedstawię na przykładzie programu DVD Shrink.
A/W roli głównej DVD Shrink,który jest do pobrania stąd: http://www.dvdshrink.org/where.html B/W pozostałych rolach DVD Decrypter, do pobrania stąd: http://fileforum.betanews.com/detail...fid=1011845169 lub jakiś inny program do przenoszenia filmu na dysk /programy te nie są konieczne lub jak to inni nazywają -opcjonalne/ Startujemy: Po wgraniu programu wygląda to następująco: 1.Naśnij "DVD drive" 2.Wskaż gdzie znajduje się płyta którą chcemy przegrać.U mnie jest to napęd F:, a film do zgrania to Gladiator 3.Wskazujemy jaki rodzaj płyty nagrywamy /zwróćcie uwagę na NOTE/ 4.Klikamy na NEXT |
Następne okno jakie się nam pojawi wygląda tak:
5.Mówi nam ile miejsca zajmuje film /oryginał/ 6.Klikamy na "Re-encode" aby zobaczyć co zaproponuje nam program tzn. ile zajmie nam film /w całości/ i jaki będzie poziom kompresji 7.Klikamy na NEXT, żeby przejść do następnych ustawień |
Widzimy teraz
8.nasz film zapisany na 8 poziomach.Każdy z nich ma inny poziom kompresji /oczywiście im mniejsza ilość procentów tym film będzie lepszej jakości/ oraz ile przy danej kompresji zajmie nam na dysku GB.Film, który będzie skompresowany na poziomie 6, 7 i 8 będzie najsłabszej jakości, ale będzie zawierał wszystko /dodatki,menu,subtitles itd./.Proponuję kompresję nie przekraczającą poziomu 5 i wyżej tym lepiej.Proponować można, ale co zrobić gdy na poziomie np.4 film zajmuje 5,16GB i nie zmieści się nam na płycie? 9.To jest ilość miejsca której nie możemy przekroczyć 10.Skorzystajmy z "ręcznych" ustawień aby "odchudzić" film - opcja Customize Stream |
W tej zakładce przechodzimy do ustawień zaawansowanych.
11.Options- pozwala na poruszanie się po całym filmie.Jeśli naciśniemy "Show ALL" zobaczymy strukturę całe filmu.W tym przypadku kliknąłem na 12."Show Audio" i wyświetliły się wszystkie ścieżki zapisane na filmie tj.AC-3(6), DTS ,AC-3(2).Możemy teraz "ptaszkiem" zaznaczyć którą ścieżkę chcemy mieć na płycie 13.tu:DTS 14.Zauważcie,że pomalutku "odchudzamy" nasz film |
15.W oknie pojawi się nam następny poziom Custom Level
16.To samo możemy zrobić z innymi elementami filmu.Zaznaczamy, które napisy są nam potrzebne 17.Zaznaczyłem napisy w jęz.polskim 18.Znowu trochę spadło na pojemności 19.Poprzednio było tyle Gdy już odchudzimy film do pojemności 4,38GB /nie więcej/ klikamy na 20.OK |
ale zanim klikniemy na OK popatrzmy na jeszcze jeden zrzut.
Odchudzając film pamiętajmy,że najlepiej jest zastosować poziom 8 do wszystich MENU,przecież tam jakośc nie jest najważniejsza.Należy odszukać pliki VTS_X Menu i tam pozaznaczać Level 8. 21.Tutaj zaznaczono VTS_3>Video i poziom 8 /największa kompresja/ 22.Klikając tutaj możemy podejrzeć co "obrabiamy" 23.A tutaj pokaże się obraz Teraz już mając odhudzony film klikamy na 24.OK , a następnie na 25.NEXT Nie ma obawy- jeśli film będzie za "duży" program spyta czy napewno go zapisywać. |
26.Wskazujemy miejsce gdzie ma być zgrzny film.Jeśli nie utworzymy folderu np.Gladiato_DVD to film będzie porozrzycany po dysku
27.Możemy również zakodować/odkodować film "ptaszkując" w odpowienie pole.Dla przypomnienia Polska to region 2 28.Klikamy NEXT, aby zacząć zrzucanie filmu |
29.Jeśli zaznaczymy "Video Preview", będziemy mogli obejrzeć sobie co w danym momencie się zgrywa.Taki malutki filmik bez dźwięku i bardzo szybko
30.Pokazuje nam co zgrywa i na jakim poziomie /w danej chwili/ I tak musimy odczekać do momentu, aż film się zgra.Na zrzucie jest to już końcówka i następuje Remapping VoB-ów.Wyskoczy na koniec jeszcze jedno okno pokazujące to co nam się zgrało-to będzie koniec.Oczywiście należy jeszcze wypalić film np.Nero. Na początku tego postu napisałem,że opcjonalnie można użyć np.DVD_Decryptera, którego opis znjdziecie tutaj http://212.126.5.248/showthread.php?s=&threadid=20555 Chodziło oto,że film można zgrać na dysk i zamiast używać napędu DVD z wsadzoną płytą użyć okna "FILES" i wskazać w katalogu zgranego filmu plik VIDEO_TS.IFO.Dalsze postępowanie jak wyżej. Powodzenia. |
Struktura plików Gladiatora zgranego tym programem wygląda tak:
|
Odwaliłeś kawał dobrej roboty. Brawo!!!:cisza:
Taki ***** jak ja teraz się sporo doeiedział , może opisał bys jeszcze co zrobic z filmem gdzie jest stado dodatków około 2,5 gb a film ma 4.8gb obrobic sam fil to nie problem ale co zrobić żeby było menu i wybór scen ? da to się jakoś okroić wywalając wywiady z aktorami,niewykorzystane sceny itd..??? |
Dziękuję.
To będzie następny temat na tym FORUM.Jedno jest pewne - DVDShrinkiem tego nie zrobisz! |
zapomniałem dodać:
uważam,że po "okrojeniu" filmu z dodatków itd. menu w pierwotnej wersji w/g mnie traci sens.Lepiej zrobić "swoje" menu dodając chaptery,slajdy itd.Ja robię to w DVD Moviefactory 2 i myślę,że jset to lepszy pomysł.Co o tym sądzisz? No chyba ,że się uprzesz lub bardzo Ci zależy na pierwotnej wersji. |
Dzięki.
wzasadzie to chciałbym znać sposób jak to zrobić, czyli zostać przy pierwotnym menu oraz jak wykonać inne menu do jakiegoś filmu tak jak polecasz dvd movefactor.;) |
jest tylko mały problem dvd nove factor2 to 38mb przy moim łączu jest to kosmos, może jest jakiś prostszy programik:buu:
|
Żeby pozostawić "stare" menu trzeba zagłębić się w całą strukturę filmu.Najlepszy w/g mnie sposób to użycie IfoEdita.Postaram się to wyjaśnić-otworzę następny topic /niedługo/ i dokładnie opiszę jak pozostawić menu, jak zgrać na 1płytę /z menu/ sam film a na drugą same dodatki, wywiady itp. również z menu.Cierpliwości.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:14. |