![]() |
problem z buforem danych
Cześć
przy przegrywaniu płyty "w locie" w CDclonie poziom danych w byforze spada do 0, potem podnoci się nieznaczenie i znowy spada. Co jest źle???? Mam Lite-on'a LTR-40125s i DVD LX 8081b Urządzenia są podłączone na osobnych kontrorelach. Pozdrawiam |
Re: problem z buforem danych
Cytat:
|
ale zaraz.
Bufor zawsze na początku nagrywania i na końcu jest prawie pusty. Zresztą pamiętam, że w Clonie to też mi szalał bufor, teraz mam Alcohola 120%. |
Jeśli masz na VIA zainstaluj pakiet 4in1 i sprawdż DMA czy masz powłączane do kanałów IDE
...........:) |
Powyłączaj wszystkie programy działające w tle i zrób defragmentację dysku.
|
Defragmentacja najpierw.
Podczas nagrywania nie używaj żadnych programów. Włącz DMA. Nie nagrywaj na zbyt dużej prędkości - (zacznij od 16x) |
Cytat:
Przy nagrywania t tlle działa tylko monitor antywirusowy i czasami Winamp Pozdrawiam |
tak jak powiedzial para ... zajmij sie dma
a jak to nie pomoze .. to sie nie przejmuj .. nic sie nie stanie bo z tego co wywnioskowalem masz burnproof ... jedyna wada ze sie wolniej nagrywa |
Cytat:
Cześć Ale DMA mam włączone. A co do buforprof, to nie był bym tego taki pewny, bo ja zawsze nafrywam na takich samych płytach, a przt nagrywaniu raz jest dobrze a rdygi raz jest źle. Pozdrawiam |
Cytat:
A na jakim systemie pracujesz? |
Cytat:
Mam Windows XP Profesional. Ale płytki nagrywają się dobrze. Chdzi mi o to, że to trwa za długo. Normalnie płyta "w locie" nagrywa się 3 min. a teraz top trwa 4 - 5min. Wiem, że to głupie czepiać siętakich szczegółów ale zapłaciłem na nagrywarkę 40x, a tak rozpędz się tylko do jakiś 24x. Jeszcze raz: płyty nagrywają się dobrze. Burn Proff działa. Podziaom danych spada do 0, potem rośnie nieznacznie i znowu spada. I tak w kółko Pozdrawiam |
Cytat:
Problem ze nagrywa sie dluzej niz powinno (i bufor szaleje przy okazji) tez jest problemem i warto sie chwile nad nim zastanowic. |
Najprawdopodobniej wine ponosi naped odczytujacy, nie nadaza dostarczac dane do nagrywarki (kopiujesz w locie). Jesli z DMA masz wszystko w porzadku to winne moga byc opcje odczytu w clonie, np odczyt subkanalow znaczaco obniza predkosc odczytu. Sprawdz to. Mozesz tez probowac porownac jak to idzie np w nero czy alcoholu. Teoretycznie dla komfortu zaklada sie ze predkosc odczytu powinna byc dwukrotnie wieksza od predkosci nagrywania. Jesli piszesz ze kopiowanie trwa u ciebie 5 minut, to warto zmniejszyc predkosc nagrywania do 24x, wtedy u mnie wypala 700MB w 4 minuty i pare sekund.
|
jak jedziesz z cdromu/dvd na spaware on the fly to licz sie z tym ze brudna czy porysowana plyta moze spowodowac takie zachowanie zie napedu
co do DVD to ten model jest raczej stary i moze warto by bylo wyczyscic soczewe |
Ale wy macie problemy. U mnie nagrywanie w locie też idzie powoli i się nie przejmuję. Pozdrófka.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:40. |