Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Spamer ukarany. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/spamer-ukarany-20996/)

jasut 09.05.2003 19:31

Spamer ukarany.

Cytat za www.chip.pl

Wysyłanie spamu staje się coraz mniej opłacalne. Oprócz rosnącej liczby narzędzi i mechanizmów mających usunąć "zarazę" z największych serwisów Internetu pojawiają się informacje o kolejnych udanych akcjach prowadzonych w świecie rzeczywistym. EarthLink - jeden z największych operatorów w Stanach Zjednoczonych - wygrał proces przeciw "spamerowi z Buffalo". Nazwany tak Howard Carmack podszywał się pod inne osoby oraz korzystał z kradzionych kart kredytowych i innych nielegalnych środków, by wykupić kilkaset kont internetowych. Dzięki nim wysłał 825 milionów reklamowych e-maili. Za swą działalność zapłaci teraz 16,4 miliona dolarów, nie będzie też mógł wrócić "do zawodu" ani jakichkolwiek zajęć pokrewnych.
Wspomniana sprawa należy do trzech największych, jakie udało się wygrać EarthLinkowi. Ponadto firma pracuje nad rozwiązaniem co najmniej czterech następnych problemów tego rodzaju i testuje narzędzie ograniczające natężenie spamu, stanowiącego obecnie 40-70% wszystkich e-maili trafiających do jej serwerów.

Proponuję dyskusję dotyczącą spamu i jego uciążliwości dla przeciętnego internauty. U mnie w kieszeni nóż się otwiera, jak odbieram pocztę z interii i 70% wiadomości to reklamy. myślę, że zjawisko przybrało już takie rozmiary, że niezbędne są uregulowania prawne.

Weron 09.05.2003 20:42

Re: Spamer ukarany.

Cytat:

Proponuję dyskusję dotyczącą spamu i jego uciążliwości dla przeciętnego internauty. U mnie w kieszeni nóż się otwiera, jak odbieram pocztę z interii i 70% wiadomości to reklamy. myślę, że zjawisko przybrało już takie rozmiary, że niezbędne są uregulowania prawne.

Akurat w tym przypadku to nie jest spam bo o ile mi sie wydaje to konto masz darmowe(masz darmowe czy nie?) i zakladajac je pewnie wyraziles zgode na te reklamy.:)
Natomiast temat spamu byl omawiany pare postow nizej.
Chociaz pewnie nie w takim charakterze.

Torwald 09.05.2003 21:01

Ja rowniez mam konto na darmowym serwerze - wp.pl - ale w przeciwienstwie do jasuta jestem z niego bardzo zadowolony. Nie dostaje zadnych (zeru, null, keine) reklam czy innego spamu. Czasami zdarza sie jakis mail typu "Pomoc w transakcji finansowej miedzy 2 firmami. Dostaniesz iles tam %... itp." ale od razu blokuje nadawce i mam spokoj. A moj mail dostal sie w lapy tych spamerow z jakiegos forum/grupy dyskusyjnej.
Ogolnie wyznaje zasade, ze lepiej jest zapobiegac niz leczy. Dlatego nie udostepniam adresu e-mail w kazdym konkursie/ankiecie/liscie mailingowej na jaka trafie. Ta taktyke polecam kazdemu.
A co do spamu na interii to wiem o co chodzi, bo tam konto ma moj brat i tez musze ciagle reklamy usuwac (bo OE jest tylko jeden i odbiera poczte od razu z 2 kont).

jasut 09.05.2003 21:03

Re: Re: Spamer ukarany.

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Akurat w tym przypadku to nie jest spam bo o ile mi sie wydaje to konto masz darmowe(masz darmowe czy nie?) i zakladajac je pewnie wyraziles zgode na te reklamy.:)
Natomiast temat spamu byl omawiany pare postow nizej.
Chociaz pewnie nie w takim charakterze.

Zapewne masz rację, ale wcześniej posługiwałem się kontem, na które przychodziły mi reklamy jednej ze stron xxx, a ja na tej stronie nigdy nie byłem. Może człowieka zezłościć sytuacja, kiedy mój 12 letni syn odbiera pocztę a tutaj rasowe walenie. Przypuszczam, że ktoś z moich kumpli zrobił mi głupi kawał, ale w sytuacji subskrypcji tego typu materiałów powinna być jakaś weryfikacja przez wysłanie e-maila z uwierzytelnieniem (a nic takiego nie było). Myślę, że zdecydowanie jest to spam, nigdy nie wyraziłem zgody na otrzymywanie tego typu materiałów.

Myślę, że temat niżej zamieszczonego topiku ( http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?threadid=20931 ) różni się zasadniczo od zaproponowanego przeze mnie.
Pozdrawiam

mallow 09.05.2003 21:37

spam to zla rzecz ... trzeba przyznac ... no ale czasami narzekamy ale tak naprawde sami sie na to godzimy probujac dostac dostep do czegos ...
wiec czasami sami jestesmy prowoderami ...

Weron 09.05.2003 21:53

Re: Re: Re: Spamer ukarany.

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
Myślę, że zdecydowanie jest to spam, nigdy nie wyraziłem zgody na otrzymywanie tego typu materiałów.

A to rzeczywiscie jest spam.Tez czasami cos takiego przychodzi mi na skrzynke, od razu wyrzucam.Na szzcescie nie jest tego, az tak duzo i jakos mozna to przezyc.Chociaz nie powiem zebym byl zadowolony.

paput2000 09.05.2003 23:22

Wszystkich spamerów bym rozstrzelał.
Po upadku PRL, w naszym kraju reklamy włążą drzwiami, oknami i kablem.^_^

czero 09.05.2003 23:42

Koniec ze spamami i spamerami. Nie chcemy lancuszkow szczescia itp.:klnie:

puch 10.05.2003 00:38

Myślę, że spam trzeba podzielić na przynajmniej dwie lub nawet trzy kategorie:

1) Reklamy wysyłane przez różne firmy

2) Rozmaite łańcuszki, fałszywe ostrzeżenia o wirusach (hoax-y), fałszywe prośby o pomoc ("za każdy e-mail chora X dostanie 10 centów" itp.) - rozsyłane przez samych użytkowników, najczęściej w tzw. dobrej wierze

3) Oszustwa, typu listów z Nigerii ("jestem generał X, któremu obalony król Y powierzył pieczę nad....; proponuję interes...; otwórz konto na które ja będę mógł przelać..." itd.)

1) Reklamy.
Na to na ogół się godzimy wraz z bezpłatną skrzynką, ale często też nasz adres pozyskiwany jest przez reklamodawców innymi drogami (np. jak w pkt. 2, konkursy, itp.), i to już jest niezbyt ładne. Temu należy się sprzeciwiać.

2) Łańcuszki, hoax'y, itd.
To już napędzają sami naiwni ludzie, zamiast to dusić w zarodku. Sam mam kilkoro takich znajomych, którzy łapią się na takie głupoty i wszystkim ze swojej książki adresowej wysyłają te bzdury, i jeszcze obruszają się, jak się im zwróci uwagę. Co więcej, nie znają funkcji UDD: (Ukryty - do wiadomości), czy też po angielsku BCC: (Blind Carbon Copy), która pozwala ukryć przed sobą wzajemnie wszystkich adresatów - nie, oni wpisują wszystkie nazwiska, ksywki i adresy z książki adresowej w pole Do: (To: ) ; w ten sposób po świecie krążą e-maile z setkami nazwisk i adresów różnych ludzi. A ja na przykład nie chcę, by moje namiary trafiały do rąk zupełnie obcych ludzi nie wiadomo gdzie. Potem trafiają np. do autorów listów typu 1) lub 3).

3) To zwykłe oszustwa, naciągactwo, które podobno stało się drugim co do wielkości źródłem dochodów w Nigerii, a na które łapią się przede wszystkim naiwni Amerykanie, zawsze chętni do tego, by pomóc komuś uciśnionemu i jednocześnie zarobić coś na boku. Adresy odbiorców często pochodzą pewnie z pkt. 2, oraz rozmaitych (fałszywych?) konkursów, gdzie ludzie znęceni jakąś nagrodą gotowi są podać wszystkie swoje dane.

Rady?
Na 1) i 3) - chronić swój adres i namiary, nie brać udziału w żadnych konkursach, itp. Ewentualnie założyć kilka skrzynek i w różnych miejscach, różnym ludziom podawać różne adresy - w razie czego z jednego zawsze można zrezygnować.

Na 2) - dusić to w zarodku, edukować nadawców (czy raczej pośredników w przesyłaniu) takich wiadomości - czasem trzeba wrzasnąć i równo objechać, bo inaczej nie działa.

Zelea 10.05.2003 00:48

Cytat:

puch napisa***322;(a)

2) Rozmaite łańcuszki, fałszywe ostrzeżenia o wirusach (hoax-y), fałszywe prośby o pomoc ("za każdy e-mail chora X dostanie 10 centów" itp.) - rozsyłane przez samych użytkowników, najczęściej w tzw. dobrej wierze

2) Łańcuszki, hoax'y, itd.
To już napędzają sami naiwni ludzie, zamiast to dusić w zarodku. Sam mam kilkoro takich znajomych, którzy łapią się na takie głupoty i wszystkim ze swojej książki adresowej wysyłają te bzdury, i jeszcze obruszają się, jak się im zwróci uwagę. Co więcej, nie znają funkcji UDD: (Ukryty - do wiadomości), czy też po angielsku BCC: (Blind Carbon Copy), która pozwala ukryć przed sobą wzajemnie wszystkich adresatów - nie, oni wpisują wszystkie nazwiska, ksywki i adresy z książki adresowej w pole Do: (To: ) ; w ten sposób po świecie krążą e-maile z setkami nazwisk i adresów różnych ludzi. A ja na przykład nie chcę, by moje namiary trafiały do rąk zupełnie obcych ludzi nie wiadomo gdzie. Potem trafiają np. do autorów listów typu 1) lub 3).

Na 2) - dusić to w zarodku, edukować nadawców (czy raczej pośredników w przesyłaniu) takich wiadomości - czasem trzeba wrzasnąć i równo objechać, bo inaczej nie działa.

co do tego to nie zgodze sie troche tzn fakt ze newno to przeszkada niektorym ale sam znam osoby ktore to przesylaja i tez powiem ze ja tez to przesylam z tym ze jak to robie to nie widac adresow innych osob jesli o to chodzi a dlaczego to robie ???
poniewaz kilka osob ktore znam wiem jacy sa i wiem ze ich akurat takie cos uszczesliwia ja sam jak mam zlu humor i akurat dostana taka wlasnie poczte (choc to sa tylko puste slowa te wszystkie lancuszki) to i tak mnie to rozwesela i sie odrobine lepiej czuje a tez zaznacze odrazu iz nie wysylam tego do wszystkich tylko do osb ktore wiem ze nie maja mi te za zle a jesli wysle to do kogos to zawsze moze mi powiedziec ze nie zyczy sobie tego i juz wiecej mu tego nie wysle przecierz wystarczy jedno slowo czyz nie ??

Y@nkee_PL 10.05.2003 01:47

a ja mam konto na www.tenbit.pl i jeszcze w zyciu nie dostalem na ta skrzynke reklamy/inny_spam co mnie bardzo cieszy :jupi: ;p

Pawel_k 10.05.2003 06:52

ja tam wszelki spam ktory trafia na moja skrzynke (skrzynki) :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza:
ze spamerami nie ma co wlaczyc no chyba ze im sie lacza internetowe odetnie/ zacznie sie wysylac pocztowy spam ("wygral pan 1000000000000$, jesli chce pan odebrac nagrode to prosze kupic dwa miksery i kilo wegla z naszego sklepu") :D

bgn 10.05.2003 11:39

Cytat:

czero napisa***322;(a)
Koniec ze spamami i spamerami. Nie chcemy lancuszkow szczescia itp.:klnie:
no to zacznij od siebie.Przecież to co piszesz to typowy spam celowy na forum
( myślę,że o licznik chodzi

camfo 10.05.2003 23:33

Cytat:

bgn napisa***322;(a)
no to zacznij od siebie.Przecież to co piszesz to typowy spam celowy na forum
( myślę,że o licznik chodzi

Bgn wygłaszanie swojej opinii uważasz za spam...??? Wiem, że czasem takie coś jest na forum, ale to raczej nie było to...

bgn 11.05.2003 08:19

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
Bgn wygłaszanie swojej opinii uważasz za spam...??? Wiem, że czasem takie coś jest na forum, ale to raczej nie było to...
:) Nie camfo - nie chodzilo mi o opinie, ale o takie beznadziejne deklaracje skladane w formie "my naród .......itd".
Gdyby kolega napisal "nabiał urwać spamerom, a spam wysylać tylko modom" - to bym się tylko uśmiechnął.
A zresztą może niepotrzebnie to napisałem - sorry Czero.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:17.