Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   cdr szybkość a jakość (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cdr-szybkosc-jakosc-21282/)

Sonic 15.05.2003 21:54

cdr szybkość a jakość

Pytam bo mnie to interesuje a nie mogłem nigdzie odszukać jak ma się sprawa szybkości nagrywania płyty do jakośći nagrania, tzn. czy płyty nagrane z większą szybkością mają okres trwałości zapisanych danych mniejszy czy to nie ma różnicy z którą prędkością się nagrywa a okres trwałości zapisanych danych zależy tylko i wyłącznie od nośnika.

Maciej 15.05.2003 22:04

Zawsze nagrywaj z mniejszą szybkością ...będzie mniej błędów na słabej jakości płytkach.
A trwałość płytek zależy od ich jakości i użytych materiałów do ich produkcji...droższe płytki są pokrywane wysokiej jakości powłokami zabezpieczającej nośnik. Także stosowane lakiery ochronne są lepszej jakości które zabezpieczają powłokę metalu i barwnika przed dostępem powietrza w efekcie taka płytka nie utlenia się i zużycie płytki po kilku latach jest mniejsze ...;)

..................:)

Druss 15.05.2003 23:33

Ja wypalam x16 jest to optymalna predkosc, dla mnie maxymalna do tego zeby plytki chodzily ladnie i dlugo. Z doswiadczenia wiem ze plyty palone x40 strasznie mula na niektorych cd-romach.

Sonic 16.05.2003 03:04

test

pali 16.05.2003 05:16

Cytat:

Sonic napisa***322;(a)
test
to nie lepiej napisac:

Quick brown fox jumps over the lazy dog ?

i dodać, jeśliś purysta ogonkowy:

żółw na starość wydziela wstrętną woń grzegżółek

andrzejj9 16.05.2003 06:09

Cytat:

pali napisa***322;(a)
to nie lepiej napisac:

Quick brown fox jumps over the lazy dog ?

i dodać, jeśliś purysta ogonkowy:

żółw na starość wydziela wstrętną woń grzegżółek

hmmm, fakt, ze jest dopiero szosta rano, a wstalem kilka minut po czwartej wiec moge troche slabo kojazyc, ale o co tu chodzi :blee:

Fantomas 16.05.2003 08:56

Swego czasu wysunięto wniosek, że najlepsze wypalanie jest jeśli nagrywarka robi to z prędkością o połowę mniejszą niż maksymalna. I chyba coś w tym jest, bo swoje płyty wypalam z prędkością x8 ew. x12 (bo nośniki i tak już są przystosowane do więszych prędkości niż te moje) i jakoś wszystkie się ładnie czytają, nawet te kilkuletnie/mocno ekspoatowane. Choć z drugiej strony mój zabytek ma max. x16, co przy obecnych x52 wydaje się być ślimakiem. Jeśli miałbym nową nagrywarkę, to jednak i tak nie odważyłbym się przekroczyć prędkości x24, a pewnie stosowałbym x16 (zwłaszcza do płyt Audio). Ostatecznie, jeśli ktoś potrzebuje dużo i szybko, to zakup tłoczni byłby dla niego dobrym rozwiązaniem :D. Zbyt mała prędkość, to też nie dobrze - co zresztą zauważył Sid w jednym ze swych postów. Tak na dobrą sprawę, to mimo wszystko jest to kwestia złożona: rodzaj nagrywarki + rodzaj płyty + temperatura pracy urządzenia + zapylenie w pomieszczeniu + drgania + ... (celowa kolejność).
Miłego dnia

misz_masz 16.05.2003 09:40

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Ja wypalam x16 jest to optymalna predkosc, dla mnie maxymalna do tego zeby plytki chodzily ladnie i dlugo. Z doswiadczenia wiem ze plyty palone x40 strasznie mula na niektorych cd-romach.
Ot i filozofia mnie odpowiadająca. Bądź co bądź robię dokładnie tak samo i nie mam nazbyt dużo problemów z płytami nagranymi nawet 4 lata temu. :jupi:

Dariusz_db 16.05.2003 15:19

Czy w takim razie nie warto kupować szybkich nagrywarek? Lepiej kupić tańszy, starszy, wolniejszy model i nie będzie to robiło różnicy, bo i tak lepiej wypalać wolniej?

CIAPEK 16.05.2003 15:46

Cytat:

Dariusz_db napisa***322;(a)
Czy w takim razie nie warto kupować szybkich nagrywarek? Lepiej kupić tańszy, starszy, wolniejszy model i nie będzie to robiło różnicy, bo i tak lepiej wypalać wolniej?
lepiej wypalać wolniej (a czemu to wyżej-wiele zalet ogólnie). A nowsze nagrywarki też mają jakieś zalety.
-Samo to, że masz nowy sprzęt
-nowa technologia, możliwości
-nowe formaty nagrywania.
i wiele innych

a szybkość ciągle jest ta sama:)

jack_soft 16.05.2003 15:55

Cytat:

misz_masz napisa***322;(a)
Ot i filozofia mnie odpowiadająca. Bądź co bądź robię dokładnie tak samo i nie mam nazbyt dużo problemów z płytami nagranymi nawet 4 lata temu. :jupi:

To 4 lata temu byłu już nagrywarki 40X, czy nawet 16X ^_^

CIAPEK 16.05.2003 16:03

Cytat:

jack_soft napisa***322;(a)
To 4 lata temu byłu już nagrywarki 40X, czy nawet 16X ^_^
i co? nie czaje:blee:
Nie przypominam sobie zeby 4 lata były 40X jak były to w planach i nie w sprzedazy!:chytry:
Co Cie tak smieszy?:)

jack_soft 16.05.2003 16:15

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
i co? nie czaje:blee:
Nie przypominam sobie zeby 4 lata były 40X jak były to w planach i nie w sprzedazy!:chytry:
Co Cie tak smieszy?:)

no właśnie to:
cytat:
--------------------------------------------------------------------------------
Druss napisał(a)
--------------------------------------------------------------------------------
na to misz_masz odpowiedział:

Ot i filozofia mnie odpowiadająca. Bądź co bądź robię dokładnie tak samo i nie mam nazbyt dużo problemów z płytami nagranymi nawet 4 lata temu.

Z tego wynika że 4 lata temu kol. misz_masz miał nagrywarke 40X ^_^

CIAPEK 16.05.2003 16:46

Cytat:

jack_soft napisa***322;(a)
Z tego wynika że 4 lata temu kol. misz_masz miał nagrywarke 40X ^_^
aaa:D no teraz rozumiem, sorki:)

no misz_masz niezły jesteś! :) Wytłumaczysz się jakoś? :) pozdro

misz_masz 16.05.2003 18:38

Tłumaczyć się nie mam zamiaru.Jak ktoś nie rozumie co napisłem to trudno.Kolega
jack_soft niechaj nie łapie ludzi za słówka bo jak na razie wiedzą merytoryczną się jeszcze na forum nie wykazał zaś uszczypliwością aż nadto.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:06.