![]() |
DMA - była a nie ma ;(
Hej mam takie skromne pytanie.
Czy ktos może mi powiedzieć dlaczego DMA sie samo wyłączyło na moim komputerku i co jest smieszne nie moge go znowu włączyć ani na cdromi ani na CDRW. Mam płytke Abite BX 6 II i nagrywarke LG 48 x 16 x 48 podpięto na dwóch różnych taśmach z CD romem Philips. Mam zainstolawy WIN XP Home i jak w ustawieniach sprzętu wybiore opcje DMA JEŚLI DOSTĘPNE to nadal mam tylko pio. Nie pomoga ponowne uruchomienie kompa. Mogę powiedzieć że nic nie kombinowałem z tymi ustwieniami no może tylko zmiana softu do nagrywania na nowsze nero itp ale wszystko chodzilo bardzo dobrze. Czy moze XP sam wyłączyć opcje DMA?? Jak tak to z jakiego powodu. Dzięki z góry za odpowiedź |
XP jest "dziwny" - sprobuj odinstalowac kontrolery na ktorych sa napedy i resetnac kompa - powinno zalapac UDMA
|
Re: DMA - była a nie ma ;(
Cytat:
|
zmiana
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy któryś z Panów wie może jak zmienić UDMA tryb 2 na UDMA tryb 1?? Na UDMA 2 wyskakuje mi zawsze błąd a na 1 wszystko jest oki. Aha Dzięki Crazy Lukas dma sie pojawiło tylko jak widzisz owy problem mam :)
|
Czy Twoja płyta (BX) obsługuje UDMA-2?
Może potrzebny jest upgrade BIOSu (oczywiście płyty): Twoja nagrywarka powinna obsługiwać UDMA-2! 8) |
Zdaje mi się, że BX-y nie obsługują UDMA-2. Mam BX-a i u mnie widnieje tylko UDMA. Ale i tak wszystko działa OK.
Jeżeli można zrobić też UDMA-2 poprzez upgrade BIOSU to w takim razie jak to zrobić? :) |
Wiecie dziwi mnie jeszcze jedna sparwa bo gdy uruchamia sie komputer to na poczatku na czarnym tkle mozna idczytac ze cd rom i cdrw ma tylko udma 33. a jak win xp rozpoznaje dma to mam tryb 2 i sie kisi bo zawsze gdy cos chce przegrac to wyskakuje mi blad logical. Moze tak jak ciapek musze miec tylko udma lub udma tryb 1 i podejrzewam ze to by zalatwilo sparwe gdyz tak jak mowilem jakims cudem kiedys widnial tam napis udma tryn 1 i wszyhco chodzilo teraz zas jest udma 2 i kicha
|
Ilość załączników: 1
dla wyjaśnienia mówiąc o UDMA 1 miałem na myśli zwykłą UDMA, zamieszczam jeszcze zrzut tego co u mnie widać :)
|
Cytat:
|
W tym dziale jest przyklejony topic "Podstawy podpinania napędów..."
Może zacznijmy od podstaw? 8) |
JA WRZUCE OBRAZEK JAK TO U MNIE WYGLADA ;)
|
Cytat:
Z tego co widzę masz wszystko O.K. System i nagrywarka obsługują i pracują w UDMA2 = UDMA33. 8) |
ale nadal problem
ale wlasnie jak jest udma 2 to nic nie mozna zrobic z nagrywarka. zawsze wyskakuje blad taki jak na rysunku nawet jak nie testuje nagrywarki w nero to przy przegrywaniu plikow wyskakuje mi blad urzadzenia dolaczam zdjecie.
PS jak był tryb 1 to wszytsko chodzilo dobrze;( |
poszukaj w biosie - w najgorszym razie zablokuj UDMA - zostanie ci zwykle MW-DMA ale leprzy rydz niz nic
radzilbym tez sprawdzic i najlepiej wymienic kable - problem moze byc z nimi |
Sprawdź jeszcze w innym programie do nagrywania: może to problem NERO: jaką masz wersję? 8)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:59. |