![]() |
Hmm, nie uzywam tej dystrybucji. Ale podobno nie potrzeba faktycznie dysku twardego, gdyz laduje sie wszystko co potrzeba do pamieci (ram dysku ewentualnie).
|
Cytat:
|
To co tam opisuja, to nie chodzi o fizycznie odczytywanie danych dysku. Podaja tylko o podpisie dysku ktory jest pobierany podczas instalowania systemu z sektorow gdzie sa fizycznie zapisywane dane informacyjne niewymazywalne. Jak juz czytasz i cytujesz to rob to ze zrozumieniem.
EBR nie wystepuja zawsze - wszystko zalezy od systemu operacyjnego. Linux uzywa to w inny sposob, a M$ jeszcze inaczej. |
Cytat:
http://www.microsoft.com/poland/wind...2/roz_32_2.asp |
Cytat:
|
Podaj linka, posmiejemy sie
|
moze dlatego ze walnal tym dyskiem w glosnik...
komp sam z siebie jest magnetycznie nieobojetny i jakos to sie trzyma i dziala - mialem osobiste problemy z popsuciem znacznie bardziej podatnej na zaklocenia dyskeitki - magnes od zamkniecia torby nie wystarczyl |
POWTARZAM TEN FRAGMENT TO CYTAT ZE STRONY MICROSOFTU NIE MOJA TEORIA ABY NIE BYLO NIEPOROZUMIEŃ!!!
Sektor MBR (master boot record) jest najważniejszą strukturą danych na dysku. MBR zostaje utworzony przy partycjonowaniu dysku. MBR zawiera niewielką ilość kodu wykonywalnego, nazywaną głównym kodem startowym (master boot code), podpis dysku oraz tablicę partycji. Na końcu MBR znajduje się 2-bajtowa struktura nazywana słowem podpisu lub znacznikiem końca sektora, ustawiona zawsze na 0x55AA. Słowo podpisu zaznacza również koniec EBR (extended boot record) oraz sektora startowego. Podpis dysku, unikalna liczba znajdująca się pod adresem relatywnym 0x01B8, pozwala systemowi operacyjnemu zidentyfikować dysk. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
gadasz takie glupoty ze az slabo sie robi! wez ty popracuj nad stylistyka zdan, nad merytoryka takze - a jak nie umiesz to nie pisz... ZADEN MAGNES NIE ZROBI KRZYWDY DYSKOWI! glowice dysku SA STEROWANE MAGNESEM, on niemal dotyka talerzy... nic, ale to nic mu to nie zrobi a teraz niescislosc nawet w teorii - 'dane wywali' a reszty nie? :) teraz pytanie - skoro piszesz takie glupoty tutaj, to jak mam patrzec na reszte tego co napisales!?!? |
Cytat:
|
Cytat:
Sektora 0, nie tylko nie dało się odczytać, ale i też do niego zapisać (próba fdisk /mbr - komunikat jaki dostałem jest w pierwszym poście, próbowałem też wymazać tablicę partycji, to dostałem informację, że nie można wykonać operacji zapisu). |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:43. |