![]() |
Problem z LiteOn LTR-48246S
A mianowicie mam taki problem:
1. W nagrywarce LiteOn LTR-48246S pali się cały czas zielone światełko tak jakby cały czas pracowała, 2. Przycisk na panelu czołowym od wyjmowania tacki nie działa 3. Po restarcie komputera cały czas pali się zielona dioda 4. Nagrywarki nie wykrywa płyta główna. Cóż to może oznaczać, stało to się po pewnym restarcie komputera WindowsXP (zawiesił się doszczętnie), czyżby padła nagrywarka?? Próbowałem odpinać wszystkie kable od nagrywarki i podpinać od nowa lub na inną taśmę nie pomogło. |
Oj nie wygląda to za dobrze.
Masz ją na gwarancji? Zawiesił ci sie na nagrywaniu? Sprawdzales kabel od zasilania?(kiedys tak mialem. Urwał się zolty [+12V] i sie dioda swiecila w cdromie) UPTADE: Własnie zobaczylem posta o Liku 52x piszesz : "Mam a raczej mialem(obecnie na gwarancji-wymiana pewnie) lite-on 48246S ..." Czyli na gwarancji masz. OK. |
Kurcze o wtyczce napięciowej nie pomyślałem (nie podpinałem pod inną wtyczkę zasilania), choć pewnie to nie to bo wtyczki były mało używane, wchodziły ciasno. A nagrywarka padła (bo tak pewnie można to już określić) podczas nagrywania i burzliwej pracy procesora.
|
Cytat:
|
A plytka jest jeszcze w napedzie?
Jesli tak, to wylacz kompa i awaryjnie wyjmij plytke... :) |
Hę bardzo bym chciał dostać 52 słyszałem ze są lepsze, ale niestety mają jeszcze zapasy 48 wiec nici, z 52 choć jakbym dostał 48 dobrą to bym sobie darował tą 52 itd.... A płytkę już wyjąłem awaryjnie, bo i tak przycisk na panelu przednim nie reagował.
|
sprawdź wszystkie połączenia (IDE - jak masz dwa urządzenia, to oba, zasialnie - najlepiej kilka) i kable (zamień), bo coś takiego kiedyś miałem i to wina w kablu była (chyb za lekko wciśnięty - nie pamiętam, ale po ponownym podłączeniu wszystko działało)
|
Sprawdź, czy nie masz na tym samym kablu IDE (jeżeli masz 2 napędy) Master & Master lub Slave & Slave.
|
Kabla zasilającego nie zmieniałem (tylko tego zapomnialem zrobić) a wszystko inne próbowałem nagrywarka była na jednym kablu ide i po restarcie też nic. AAA przypomnialem sobie podczepialem nagrywarkę pod oddzielny zasilacz nie podłączony komputer i też nie skutkowało cały czas paliła się zielona dioda. Nagrywarkę wysłalem na gwarancję i czekam na decyzję pewnie wymiana na inną choć nie będę zapeszał i odpukam :cisza: suk, puk ;p
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:57. |