![]() |
Jaki dysk 80GB ?
Wiem ze podobne tematy byly, ale mnie interesuje Wasza opinia na temat obecnie dostepnych dyskow 80GB.
Nigdzie nie moge znalezc aktualnych testow, wiec zdaje sie na Was. Zakres cenowy to ok. 400zl (czyli IBM odpada ;)) |
Szkoda ze IBM odpada:(. Ja mam wlasnie IBM Vancuover 80GB i chwale go sobie: szybki, cichy, czego chciec wiecej:)
A jazeli cena ok. 400zl to polecalbym Barracuda 7200.7 lub Maxtor Diamondmax ATA 133 7200 ceny to ciut ponizej 400zl;). A jezeli chodzi o testy to mozesz sprawdzic na www.benchmark.pl, tam powinno byc;). Dokladniej tu: http://www.benchmark.pl/artykuly/tes..._winmarks.html 8). |
Cytat:
|
Re: Jaki dysk 80GB ?
Cytat:
|
Witam !
WDC 80GB JB 8MB cache .... najszybszy, cichy, nie grzeje sie tak mocno aczkolwiek jest dosc cieply ale taka jest jego temp pracy. |
Kiedyś IBM to było coś. Ostatnie serie 60 i 80 GB są bardzo awaryjne, do tego gdzieś czytałem że IBM wycofuje się z rynku dysków, może je jakiś kooperant robił dlatego się sypią?
Ludzie polecają Baracude IV lub V - sam mam IV 60GB i jest rzeczywiscie cichszy od IBM |
Niech mi ktos powie czym sie roznia te 2 dyski:
1.Seagate Barracuda ATA V - 80 GB 2.Seagate Barracuda 7200.7 - 80 GB I czy lepiej wziac Barracude z 1 roczna gwarancja czy np. Samsunga czy Maxtora z dluzsza gwarancja ? |
:(
Smutnych rzeczy sie tu dowiaduje. Ja na razie (odpukac!) nie mam problemow ze swoim IBM-em i mam nadzieje ze nie bede mial. -=KoWaLiK=- moglbys mi powiedziec mniej wiecej po jakim czasie ci siadly te IBM-y? Rok? 2 lata? Ja mam swojego jak na razie Rok i tyle trwa gwarancja. Kupilem go po tym ja mi sie zwalil Fujitsu. A ja zem myslal ze IBM robi b.dobre dyski:(. Moze za jakis czas pomysle na Barracuda 7200.7 (ta co podalem w poscie wyzej) na dzien dzisiejszy cena w chyba najwiekszym sklepie komputerowym w Olsztynie (SLComputer) wynosi 365zl, wiec za pol roczku pewnie duzo zmaleje;). |
Cytat:
Zajrzyj na strone firmową seagate... 8) |
Cytat:
Pierwszy padl mi mniej wiecej po roku, drugi po 3 (!!!) miesiacach. |
Baracudy sa dobre, z tego co slysze od znajomych bezawaryjne. Bardzo ciche (fonometrem mierzone nei przkeraczaja 25 db!). Aczkowliek ze roznica w cenie niewielka zdecydowalbym sie na 120 GB, no ale Twoje pieniadze - Twoje zmartwienie ;-P
|
Na Barracudzie V chodzę już rok i bardzo sobie chwalę. Teraz wziąłbym tę 7200.7 bo jest szybsza.
|
Cytat:
|
Witam !
Tak sobie kurde mysle ze mi sie zaje***** fartneło z moim IBM'em DTLA 307015 - 15GB 7200 rpm który chodzi do dzis - a chodził 3 lata dopuki nie kupiłem WDC :) nie bylo zadnych problemów DYSK oczywiscie made in hungary, to samo u mojego sasiada ma 30GB made in hungary juz kawalek czasu i jest ok .... dziwne ale prawdziwe. Nie mniej nie sugeruj sie tymi dwoma przypadkami - ostatnio IBM znowu miał wpadke fabryki w CHINACH zwalily cale serie hdd i wszystko idzie do wymiany..... IBM juz sie skonczyl .... i ciezko bedzie mu gdyby co odrobc swoja pozycje w przyszłosci.... pozdro :) |
Do swojego Maxtora 80GB/7200 też mam zastrzeżenia, na razie musi zostać ale jak tylko nadarzy się okazja to WON! Ma już rok, łożyska zrobiły się słyszalne (jak w Samsungach '98 i '99) więc mam przemiły metaliczny dźwięk gratis, głowice też jakoś słychać. Dałoby się to przeboleć gdyby nie przeboje natury "problemy ze startem", swego czasu zrobił mi niezłą jazdę - rozgrzany dysk nie chciał startować a czasem nawet sam zaczynał startować PODCZAS PRACY (dźwięk jak w IBM zdiagnozowanym jako "uszkodzona mechanika"). Od czasu gdy ma aktywne chłodzenie Titan HDD-WaveFAN wszystko działa, ale boję się je zdjąć!!!
Z Maxem 40GB/5400 też miałem przeboje. Mam również Seagate Barracuda IV, i przy całej mojej niechęci do firmy, niestety muszę go POCHWALIĆ :blee: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:08. |