Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   VirtualDub i DVDMaestro - pomoc potrzebna (https://forum.cdrinfo.pl/f13/virtualdub-dvdmaestro-pomoc-potrzebna-23650/)

rebus 23.07.2003 22:39

Podziękowania dla Jabba the Hutt za lekcję. Jak widzicie żyje jeszcze jeden ignorant co mało wie. Każda Wasza rada jest cenna i pozwala mi nadrobić braki.
Jeszcze raz dzięki dla Wszystkich - tym razem

CobraVerde 23.07.2003 11:53

Cytat:

Fafer napisa***322;(a)
To nie jest pojedynczy post i nie jest niejasny.
Przeklądnąłem kilkadziesiąt postów w kilku wątkach i zaden nie popierał Twojej tezy. Być może jakiś z poparciem był i go przeoczyłem ale gro postów była za nieokaleczaniem obrazu deinterece'ingiem.
Być moze specyfika twojego DVD lub telewizora albo porównujesz obraz na stopklatce sprawia, że takie odnosisz wrażenie. W każdym razie jesteś pierwszą i jedyną osobą od której słyszałem że lepiej zlikwidować przeplot.

Pozdrawiam

ja też przeglądałem wczoraj dział "Edycja..." na Doom9 i nie znalazłem licznych postów "za nieokaleczaniem obrazu deinterece'ingiem" - chodzi oczywiście o materiał DV. oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to sztuczne "poprawianie" obrazu ale u mnie taki obraz lepiej. w końcu obraz wyświetlany progresywnie powinien wyglądać lepiej niż z przeplotem - po takim zabiegu traci się trochę na ostrości ale obraz jest za to mniej ziarnisty i lepiej wygląda w scenach dynamicznych. często spotykałem się z sugestią jego likwidowania, szczególnie na stronach o Divx. żeby to zrobić ze swoimi filmami z kamery też wpadłem po lekturze forum Dommo9, więc istnieją zwolennicy tego rozwiązania.
powtórzę - dla mnie to sprawa indywidualnych wrażeń z porówniania moich dotychczasowych filmów. może znaczenie ma fakt, że mój telewizor ma progresywne skanowanie ? po jego włączeniu chyba każdy rodzaj obrazu (TV, DVD, VHS) wygląda lepiej...

Fafer 23.07.2003 11:33

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
i to ma być dowód, który ma mnie przekonać, że jestem w błędzie ? pojedyńczy, niezbyt jasny post ? może poprostu wyraź swoją opinię na ten temat a nie tylko się dziwisz ;) ... mógłym zrobić to samo i znaleźć posty na popracie mojej tezy ale tak jak napisałem: najbardziej ufam swoim oczom i doświadczeniu. mam pare filmów z kamery zrobione z przeplotem a ostatnio robiłem już bez i moim zdaniem wygląda to lepiej...
To nie jest pojedynczy post i nie jest niejasny.
Przeklądnąłem kilkadziesiąt postów w kilku wątkach i zaden nie popierał Twojej tezy. Być może jakiś z poparciem był i go przeoczyłem ale gro postów była za nieokaleczaniem obrazu deinterece'ingiem.
Być moze specyfika twojego DVD lub telewizora albo porównujesz obraz na stopklatce sprawia, że takie odnosisz wrażenie. W każdym razie jesteś pierwszą i jedyną osobą od której słyszałem że lepiej zlikwidować przeplot.

Pozdrawiam

CobraVerde 23.07.2003 10:55

Cytat:

ideJ napisa***322;(a)
A może jakiś hint dotyczący perswazji? :)
mam opis w domu - wrzuce go wieczorem...

ideJ 23.07.2003 10:42

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
- wrzucam taki powstały plik/pliki do Ulead DVD Workshop, gdzie można zrobić ładne menu, chaptery i inne bajery (oficjalnie ten program nie obsługuje audio AC3 ale można go do tego zmusić)

A może jakiś hint dotyczący perswazji? :)

Jabba the Hutt 23.07.2003 01:34

Cytat:

rebus napisa***322;(a)
Co to jest ta sieć Pear to Pear (p2p)
to chyba nie chodzi o połączenie kompów?
Przepraszam za te pytania ale się trochę zagubiłem

To jeszcze żyje człowiek, który nie zna nazwy Kazaa, E-Donkey, E-Mule ? Toż to nawet w CHIPie oficjalnie piszą o tych programach i to nie raz. Zagugluj sobie i na pewno znajdziesz o p2p mnóstwo informacji, także po polsku.

Pozdrawiam

Jabba

P.S. zaguglować - poszukać na Google.

rebus 23.07.2003 00:58

Tylko czym rozłożyć to .avi?
Własnie szukam tego Spruce DVDMaestro 2.9... ale na razie bez sukcesu.
Co to jest ta sieć Pear to Pear (p2p)
to chyba nie chodzi o połączenie kompów?
Przepraszam za te pytania ale się trochę zagubiłem

CobraVerde 23.07.2003 00:36

MaestroSBT to program do tworzenia napisów a ty potrzebujesz Spruce DVDMaestro 2.9...

rebus 23.07.2003 00:30

mnie się bez przeplotu też bardziej podoba, choć nie wyszedłem po za próby jego usuwania w TMPEGnc.
Cobra - jeśli wolno - proszę napisz mi jaką nazwę pliku nosi DVDMaestro.
Mam coś takiego MaestroSBT.exe ? Ale to chce jakieś skrypty,...?

CobraVerde 23.07.2003 00:24

Cytat:

rebus napisa***322;(a)
i ... rozkłada mi mpeg na oddzielne strmienie video i dźwięk. I co dalej?
a po co to ? rozłożyć musisz materiał źródłowy czyli AVI a nie mpeg...

CobraVerde 23.07.2003 00:21

Cytat:

Fafer napisa***322;(a)
Nie bardzo Ci wierząc :)
Przeglądnąłem troche forum Doom9
i takie oto wnioski sa tam zapisane
---
I agree.
Hehe, i guess some people are thinking interlacing is an error in the Video

There are only a couple of reasons for Deinterlacing:
Very low bitrates
Output-Format does not support interlacing
Captures from very old VHS-Tapes
---
Chyba nie trzeba tłumaczyć

i to ma być dowód, który ma mnie przekonać, że jestem w błędzie ? pojedyńczy, niezbyt jasny post ? może poprostu wyraź swoją opinię na ten temat a nie tylko się dziwisz ;) ... mógłym zrobić to samo i znaleźć posty na popracie mojej tezy ale tak jak napisałem: najbardziej ufam swoim oczom i doświadczeniu. mam pare filmów z kamery zrobione z przeplotem a ostatnio robiłem już bez i moim zdaniem wygląda to lepiej...

rebus 23.07.2003 00:03

no nie trzeba.
ale to na razie nie mój problem. Z nim się moze nie zmierzę. Na razie nie radzę sobie z prostymi sprawami, np: czemu nie działa poprawnie wypalanie DVD z programu DVDLab. Namierzyłem go szukając DVDMaestro.
A po zainstalowanie NET.Framework pięknie startuje SVCD2DVDMPGE (pierwszy post z tej serii) i ... rozkłada mi mpeg na oddzielne strmienie video i dźwięk. I co dalej?

rebus 22.07.2003 23:45

VDub ruszył - dzieki, ale .avi w którym video i fonia jest razem nie wczytuje. Psia... czym to rozdzielić?

Fafer 22.07.2003 23:44

Nie bardzo Ci wierząc :)
Przeglądnąłem troche forum Doom9
i takie oto wnioski sa tam zapisane
---
I agree.
Hehe, i guess some people are thinking interlacing is an error in the Video

There are only a couple of reasons for Deinterlacing:
Very low bitrates
Output-Format does not support interlacing
Captures from very old VHS-Tapes
---
Chyba nie trzeba tłumaczyć

CobraVerde 22.07.2003 23:13

Cytat:

Fafer napisa***322;(a)
Hmm Cobra a dlaczego sądzisz ze usunięcie przeplotu poprawi jakość?
hmm... chyba dlatego, że mam oczy ;) i dzięki nim zauważyłem że po tej operacji obraz lepiej wygląda na TV... poza tym zasugerowałem się poradami na Doom9 a to moje podstawowe i zaufane źródło informacji

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:16.