Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak zniszczyć/skasować płytę? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-zniszczyc-skasowac-plyte-23704/)

Mikimik 24.07.2003 09:25

Jak zniszczyć/skasować płytę?

Witam!

Czy można w standzrdowej nagrywarce spalic całą powierzchnię płyty CD-R aby była nieczytelna? (kwestie wymogów prawnych - niszczenie danych po okresie ich przeterminowania).

Jeśli uzywam CD-RW to nie ma sprawy bo kasują całą jej powierzchnię ... ale jeśli mam stare CD-R a nie chcę kupować niszczarki do płyt orac nie odpowiadają mi metody -połam, porysuj, spal itp itd'
to jak to zrobic.

Czy istnieje jakiś soft który uczyni płyt nieczytelną, zamarze cały zapis na niej?

Myślę, że nie tylko ja mam takowy problem ...

Pozdrawiam

para 24.07.2003 09:42

Chyba nie ma takiego oprogramowania. Można nagrać na zamkniętej płycie poza obszarem zapisanym w TOC, ale to wymaga odpowiedniej nagrywarki (Yamaha - DiscT@2). Jedyne co Ci zostaje to mechaniczne uszkodzenie płyty.

Pozdrawiam

ThanatoS 24.07.2003 11:44

Mlotkiem, to bedzie najlepsza metoda.

MaciejT 24.07.2003 12:41

Najlepiej śrubokrętem, porysuj (aby się zdarła) warstwę z napisami. Zrób krzyżyk przez całą płytę a potem ją odczytaj :zeby:

-Sid-The-Rat=> 24.07.2003 12:43

polecam papier scierny - serio - w polaczeniu z Dremelem mozesz uzyskac dowolny 'stopien poufnosci'

softem tego nie zrobisz - nie ma takiej mozliwosci

poza szlifierka mozesz tez klasc plyty na mocno rozgrzana blache - farba do gory - efekt murowany - choc troche bedzie smierdziec - ale latwiej to zrobic jesli do zniszczenia jest duza ilosc plyt niz szlifierka

cinma 24.07.2003 14:02

ja uzywam starych plyt jako podstawki pod kawe/herbate

po 10 kawach/herbatach (oczywiscie goracych) plyta zaczyna pekac od srodka, wiec wlozenie jej do napedu (chyba ze masz naped 2x) na 99% spowoduje radosne 'SRU!' w napedzie (a tych malych kawaleczkow nikt juz nie posklada i nie odczyta, nawet przy pomocy Kropelki :) )

teraz predkosc niszczenia plyt zalezy tylko od Twoich mozliwosci przerobowych kawy/herbaty ;)

yahol 24.07.2003 14:21

Jezeli dla firmy - to niszczarka (do poufnych danych)
Zalety: niszczy, nikt sie nie przyczepi, ze dane niewlasciwie niszczone.
Wady: halas.
W domu: dowolny sposob, tylko po co? Polamac i wywalic!

BzYczekMaruSha 25.07.2003 12:25

Nie wiem na ile to mogło by pomóc w problemie, ale proponuje wystawić nagraną stroną na ostre słońce. Sam osobiście nie sprawdzałem ale sądze że po jakimś czasie na słoneczku płtyka nie będzie nadawać się do odczytu (to tylko przypuszczenia).

-Sid-The-Rat=> 25.07.2003 14:04

metoda teoretycznie dobra - ale praktycznie trwa to po prostu za dlugo - i nie daje 100% efektow

zniszczenie mechaniczne - zdarcie lub spalenie jest chyba najlepsze - chyba ze jakas kapiel w rozpuszczalniku... tylko jaki rozpuszczalnik ruszy poliweglan? moze wystarczy choc te farbe zmyc...

spalic gdzies i tyle - zatruje srodowisko - ale tego na bank nikt nie odczyta

CIAPEK 25.07.2003 14:46

Cytat:

BzYczekMaruSha napisa***322;(a)
Nie wiem na ile to mogło by pomóc w problemie, ale proponuje wystawić nagraną stroną na ostre słońce. Sam osobiście nie sprawdzałem ale sądze że po jakimś czasie na słoneczku płtyka nie będzie nadawać się do odczytu (to tylko przypuszczenia).
odpowiednikiem szybszym i skutecznym może tu być ostrożne opalanie płytki nad ogniem. :)

BzYczekMaruSha 25.07.2003 14:46

Wiem że mogą nie dać 100%, ale pomyślałem że autor chciał bez mechanicznego uszkadzania płytkę zniszczyć. A papierem ściernym to chyba będzie widać że coś się z nią robiło (nie mówiąc o łamaniu i ryswaniu śrubokrętami :-))))

-Sid-The-Rat=> 25.07.2003 16:00

autor chcial - zaznaczyl to bardzo wyraznie - zniszczyc plyte 100% - chodzi o wymog niszczenia poufnych informacji... wiec starcie jej szlifierka jak najbardziej wchodzi w gre - tylko jest (jak kazda nie dedykowana metoda) troche czaso i pracochlonne

BzYczekMaruSha 25.07.2003 17:38

To w takim razie nie rozumiem w czym jest problem!! Jak już płtyke połamiesz, ewentualnie potraktujesz mocna dawka rys to wątpie żeby coś z niej było. Nie sądze aby komuś z połamanej płyty albo z calkowice porysowanej dalo sie jeszcze cos odzyskac!!

echoo 26.07.2003 22:42

Ja w swojej nagrywarce zrobiłem przystawkę do piły spalinowej. Wyjmuję laser, wkładam piłę i do roboty. Wydawało mi się że to 100% metoda ale ostatnio zaprzyjaźniony hacker odczytał z płyty model piły i wersję jej biosu więc zwątpiłem. No i te ciągłe odkręcanie i przykręcanie śrubek. Nie polecam. Lepiej już iść do jakiegoś czarodzieja :D ^_^ :D ^_^

cinma 27.07.2003 02:41

Cytat:

echoo napisa***322;(a)
Ja w swojej nagrywarce zrobiłem przystawkę do piły spalinowej. Wyjmuję laser, wkładam piłę i do roboty. Wydawało mi się że to 100% metoda ale ostatnio zaprzyjaźniony hacker odczytał z płyty model piły i wersję jej biosu więc zwątpiłem.
:spoko: :spoko: :spoko:
fajnie, tylko cos ten Twoja hacker jakis cienki
prawdziwy hacker potrafilby posluzc sie ta Twoja pila do wlamania na serwery microsoftu (zdalne wlamanie pila spalinowa przez swiatlowod :) )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:59.